BALKON MŮŽE BÝT VAŠÍM DRUHÝM OBÝVÁKEM

CELERKA, POMAZÁNKA S JABLKEM A SÝREM
19.6.2023
KVĚTINÁČ S MOZAIKOU VYROBENOU KNOFLÍKY
22.6.2023

Terasa nebo balkon umí být dokonalým ostrovem přírody a klidu i uprostřed velkoměsta. Jen se to s nimi musí umět.

Ne každý má velkou zahradu, naopak, většina Čechů žije v bytech. Takovou velkou výhrou je terasa, o něco menší, ale pořád výhrou je balkon. I z toho sebemenšího balkonu totiž jde udělat místo, které budete milovat. I kdyby se na něj měla vejít jen jedna židle.

Vyrůstala jsem v panelákovém bytě, který takový podlouhlý balkon, na který se vůbec nic nevešlo, měl. Navíc tam většinu dne byl stín. A přesto na něj mám z dětství skvělé vzpomínky: třeba, jak na něm máma pěstovala bylinky nebo jak jsme tam krmili veverky a ptáky.

  • Základem je aspoň malé posezení. Na terasu se podle jejích dispozic klidně „rozšoupněte“, na malý balkon volte s větší rozvahou. Praktické jsou půlkulaté stolky, které jsou přiražené až ke stěně, k nim se vejdou dvě židle.
  • Praktický je i skládací nábytek: sklápěcí stůl můžete na zeď přidělat napevno a skládací, nebo aspoň stohovatelné židle můžete dát kdykoliv snadno stranou.
  • Abyste se cítili pohodlně, nezapomeňte na podsedáky a podobné drobnosti. Sezení bude nejen komfortnější, ale podsedáky a dalším textilem i z minibalkonku uděláte takový malý další obývák či pracovnu. Nebo oboje v jednom.
  • Pokud to vaše prostory umožňují, vážně se zamyslete nad možností závěsného houpacího křesla. Je to krásné a navíc tak pohodlné!
  • Pokud na váš balkon či terasu svítí hodně slunce, nezapomeňte ani na slunečníky nebo UV stínící plachty, které půjdou vhodně připevnit. Skvělé řešení jsou i stahovací markýzy, to už ale je poměrně finančně náročné řešení a ne všude vám je musí SVJ povolit.
19422_4_e

Maximum místa na minimu prostoru

U nábytku na balkony a terasy nejde jen o velikost a vzhled, ale i o praktičnost materiálů. Pokud na něj bude dlouhodobě pršet, není příliš vhodný textil a dřevo, a ne každý má kam a jak nábytek při nepřízni očasí kam schovat. Praktický je v takový okamžik kov, který je jednoduchý na údržbu a vydrží beze změny vzhledu celé roky.
  • Čím menší balkon, tím praktičtější musí úložné prostory být. Vynikající řešení jsou truhly, které se vejdou tak akorát na hloubku balkonu. Vybírejte takové, které něco unesou – ať si na ně případně jde i sednout.
  • Spoustu prostoru získáte využitím volných zdí. Pověste si na ně poličky, na které se vejdou květiny a třeba i nějaká ta bylinka nebo salát v truhlíku.
  • Praktické jsou i poschoďové police, květiny můžete dát i do závěsných truhlíků nebo na balkonové zábradlí.
  • Roli květin rozhodně nepodceňujte. Kromě toho, že záplava zeleně pomůže udržovat příjemný vlhký vzduch a pohlcuje teplo i prach, květiny fungují i jako clona od zvědavých ohledů kolemjdoucích a sousedů.
  • Ty odfiltrujete i vhodnou výplní zábradlí, ať už to bude rákos nebo plachta s nějakým hezkým potiskem.
17149

Solární dekorace jsou krásné i praktické

Základem posezení je i vhodné osvětlení. Něco jiného samozřejmě je, když si chcete po večerech na své balkoně pravidelně číst, a něco jiného potřebujete, pokud vám jde v podstatě jen i příjemné náladové osvětlení k popovídání si u sklenky vína. Zejména pro ten druhý případ jsou stvořené solární lucerničky. Nejde si je nezamilovat.
  • Aby byl dojem dokonalý, nevynechejte ani podlahu. I kdyby to mělo být jen výhledově, už teď přemýšlejte, co od ní potřebujete.
  • Oblíbený, ale na údržbu někdy náročný je umělý trávník. Leckdo ho ale má rád bod bosýma nohama a zejména, pokud máte malé děti zamilujete si ho. Kvalitní umělá tráva je opravdu měkká a příjemná a děti si na ní mohou spokojeně hrát nebo na ní mít maličký bazének.
  • Praktické jsou dřevěné dlaždice určené pro venkovní použití, na oblibě roste i kompozitní deska.
  • U podlah jako všude jinde platí, že světlé barvy zvětšují prostor.
 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.