MISKY NA ODKLÁDÁNÍ ŠPERKŮ

ZATOČTE SE ŠKŮDCI V ZAHRADĚ
17.5.2023
SLADKÉ BEZLEPKOVÉ RECEPTY (do kterých byste to neřekli)
19.5.2023

PROJEKTY Z PŘÍRODNÍCH MATERIÁLŮ VII

Čerstvě olistěné stromy nás už zase vtáhly do atmosféry plné romantiky. Listy jsou ještě měkké a šťavnaté, ale už s nimi můžeme trochu tvořit. Až do podzimních dnů si budeme krásně vymýšlet...

Využít plastické povrchy listů vás určitě už napadlo. Nejčastěji vznikají působivé tisky na papír nebo na látku, kdy stačí pohrát si s barvami a kompozicí, přičemž ostatní za vás vytvoří příroda. Je příjemné, že touto cestou vzniknou i věci praktické, které vám mohou dlouho sloužit. 

Patříte-li k nepořádníkům (mluvím především o sobě) nechávajícím po návratu z práce po bytě potulovat drobnosti - jako jsou prstýnky a řetízky, vyhraďte jim místo, kde je pokaždé najdete. Riskovat, že vám bude ráno chybět jedna náušnice, je nepříjemné. Nechte tyto oblíbené maličkosti sklouznout do drobných misek vytvořených pomocí otisků zajímavých listů. Misky vzniknou pomocí samotvrdnoucí modelovací hmoty, kterou zakoupíte v barvě terakoty nebo bílé. Chcete-li, povrch misky natupujte barvami, ale bílý surový povrch se mi pro tento účel zamlouvá víc. Stačí pak použít matný lak ve spreji a misky na klíče, šperky či kancelářské drobnosti jsou na světě.

CO BUDETE POTŘEBOVAT

DOPŘEJTE SI PROCHÁZKU A OBJEVUJTE PLASTICKÉ LISTY

Listy vybírejte podle kresby na rubové straně. Čím hrubší list bude, tím lépe. Pokud nemá tvar, který si pro misku představujete, nevadí. Upravíte si ho nůžkami. Právě tak jsem sestřihla i velký list kaštanu. Kromě listů si připravte:

  • samotvrdnoucí modelovací hmotu, bílou nebo terakotovou
  • kuchyňský váleček
  • hladkou pracovní podložku / prkénko
  • nůžky a nůž
  • vlnkované rádýlko
  • pečicí papír
  • malé misky pro tvarování
  • matný lak ve spreji
  • gumové nebo filcové samolepicí podložky

Samotvrdnoucí hmotu jsem použila zn. Primo italské výroby. Mám s ní dobré zkušenosti. Výrobky suším zvolna pouze na vzduchu, po vytvrzení jsou lehké a jejich povrch se neodírá. Přesto doporučuji misky zafixovat matným lakem ve spreji, protože se do nich nebude vsakovat prach.

VYTVOŘTE OTISK

1  Z hmoty asi třetinu odkrojte a odložte ji na podložku. Přikryjte ji kouskem pečicího papíru, abyste si nezašpinili váleček používaný v kuchyni, a opřete se do něj. Hmota je tuhá, ale dá si říct. Vyválejte placičku velkou asi jako dlaň s prsty a v tloušťce 5 - 6 mm. Miska v této hrubosti nepraskne a dobře ji vytvarujete.

2  Nyní vezměte list a rubovou stranou jej položte na rozválenou hmotu. Přikryjte ho pečicím papírem a válečkem ho silou vlačte do povrchu modelovací hmoty, pak list odstraňte.  Teď je třeba vykrojit finální tvar misky. Může se stát, že pracujete s pěkným listem, ale je příliš úzký. Přidejte tedy do šířky nějaký ten centimetr a vykrojte tvar, který odpovídá vašim představám. K vykrojení listu používám rádýlko s vlnkovým okrajem. Vypadá to dobře a vůbec nevadí, když miska nebude mít žilkovaný reliéf až do krajů.

VYTVAROVÁNÍ MISKY

3  Když listy vykrojíte, získaný otisk bude třeba vytvarovat tak, aby se z něj stala malá miska. Na pomoc si vezměte různé kuchyňské mističky, které máte, a zkoušejte, do které se váš otisk vejde. Jemně ho vlačte dovnitř, a pokud se okraj otisku někde zvlní, využijte vlnku k přirozenému dotvarování listu. Samotvrdnoucí hmota nijak nelepí, ale pro jistotu můžete list podložit kouskem pečicího papíru. Nyní nechte hmotu vytvrdnout.

4  Miska v této tloušťce bude tvrdnout 2 dny. Potom ji vyjměte a nechte volně na vzduchu ještě 24 hodin. Dokončete ji až 3. den, kdy zjistíte, že je hmota pevná a lehká. Povrch přestříkejte slabou vrstvou matného laku.

5  Je-li třeba, po zaschnutí opatřete spodní stranu misky samolepicími podložkami. Stačí rozstříhat větší tvar nebo použít malé podložky, záleží na tom, co máte. Pomocí těchto podložek vyrovnáte případné nerovnosti dna misky, takže se nebude kolíbat a na stole bude stabilní i po zatížení šperky.

POŘÁDEK BEZ HLEDÁNÍ

Malé misky jsou vítanými pomocníky při udržování pořádku. Nechte si je všude tam, kde se potulují vaše drobnosti, od koupelny po předsíň i pracovní stůl. Buďte si jisti, že své poklady pokaždé naleznete tam, kde jste je odložili.

TYGŘÍ OKO, náramek se stromem života

Náramky s korálky z polodrahokamů patří k vkusným doplňkům slušícím létu a prázdninám, které máme před sebou. Podpůrné a léčivé účinky polodrahokamů jsou po staletí známy a mají pozitivní vliv na naše těla i mysl. Tygří oko mírní stres, tiší deprese, podporuje činnosti jater i pohybového aparátu. V podobném provedení nabízíme také zelený aventurín, fialový ametyst nebo sladce růžový růženín.

Na našem e-shopu naleznete také náhrdelníky s krystaly i třpytivou bižuterii Swarowski. Vyberte si, co vám sluší nejvíc!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.