SLADKÉ BEZLEPKOVÉ RECEPTY (do kterých byste to neřekli)

MISKY NA ODKLÁDÁNÍ ŠPERKŮ
18.5.2023
HRNKOVÉ PEČENÉ NANUKY
22.5.2023

Když se řekne bezlepkové pečení, spoustu lidí polije horko. Zapomeňte ale na to, že byste museli shánět bezlepkovou mouku: poradíte si i úplně bez mouky.

K rozhodnutí stravovat se bezlepkově mohou vést různé důvody: nejčastěji je to celiakie nebo alergie na lepek, stále více lidí se tak ale rozhoduje z jiných pohnutek: ekzémy a další kožní onemocnění, na které pomáhá vyčistit střeva, diety při autoimunitních onemocněních nebo prostě snaha žít zdravě. A když už si pak chcete zahřešit nějakou sladkostí, není od věci omezit aspoň trochu ten lepek.

Kromě níže uvedených receptů tu pro vás mám ještě pár soukromých tipů:

  • na jíšku atp. je naprosto skvělá pohanková mouka,
  • na zahuštění polévek nebo omáček se hodí rozvařit červenou čočku nebo použít jinou luštěninovou moku, např. z cizrny,
  • v mnoha případech můžete pšeničnou mouku nahradit také kukuřičnou: na kaše, obalování řízků atp. je jako stvořená,
  • chuťově zajímavé jsou i těstoviny z luštěninových muk nebo kukuřice.

Jednoznačným důkazem, že některé moučníky by navzdory jejich obecnému pojmenování bylo škoda kazit moukou, je makovec. V něm oku nahazuje mletý mák a výsledek je dokonale nadýchaný a křehký výsledek. A pokud byste jej chtěli povýšit na sváteční nóbl zákusek, přidejte k němu vanilkový krém a švestky svařené s cukrem na hustou omáčku, perfektně to jde i s kompotovanými nebo mraženými.

Další z možností, jak se vyvarovat mouky a dosáhnout perfektně nadýchaného korpusu, je škrob, který je i základem pudinkového prášku. Ostatně, abyste měli dokonalý korpus i klasický moučný, doporučuji část mouky nahradit škrobem. Ozdobu tohoto jarního dortíku s vyberte sami, ať už sáhnete po jedlých květech nebo ovoci, chybu neuděláte.

Pokud o bezlepkovém pečení tvrdíte, že to není nic pro vás, protože máte rádi klasiku, tak pokud vás už nepřesvědčil recept na makovec, pak rakvičky už musí. Rakvičky, laskonky a spousta dalších klasických zákusků jsou a vždycky byly bezlepkové, protože jsou prostě bez mouky. A já osobně rakvičky miluju nade vše. Zejména, když jsou s pařížskou šlehačkou.

I v tomto receptu mouku nahradí škrob, resp. pudinkový prášek – tentokrát čokoládový. Jana z těsta připravila nádherný koláč se šlehačkou a malinami, ale znám ze stejného těsta i šlehačkou a ovocem plněnou roládu, kterou kdysi přinesla jedna kolegyně do práce. A to mi připomíná, že už vím, co budu tenhle víkend péct!

Pavlova je na jednu stranu geniálně jednoduchá, na druhou stranu odladit ten správný poměr cukru, resp. cukrového sirupu, a bílků, intenzitu šlehání a délku sušení už chce cvik. Určitě ale víte, že trénink dělá mistry, tak se bez ostychu pusťte do tohohle perfektně zpracovaného receptu, podle kterého se vám určitě povede i napoprvé.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.