SELSKÝ CHLEBÍČEK NEBOLI MAKOVEC

CUKETOVÉ VAFLE S RAJČATOVOU SALSOU
2.6.2022
BÁJEČNÉ LÉTO V KUCHYNI
8.6.2022

Mák patří v seznamu zdraví prospěšných potravin na přední místa. Přitom je stále nedoceněný. Upečte si občas rychlý makový chlebíček, uděláte dobře.

Tradiční modře kropenatý makovec se peče většinou na plechu nebo v pekáčku, není příliš sladký, a tak k němu přidáváme ledovou cukrovou polevu s citronem. Makovec, který vám nabízím, je trochu dietnější; nedávám do něj mouku, protože strukturu těsta klidně vystaví jen mák, mandle nebo oříšky a nastrouhaná čokoláda. Od ní je také tmavě zabarvený, což ovšem jeho povrch neprozradí. 

Mák je bohatým zdrojem řady minerálních látek jako je mangan, hořčík a fosfor, mezi vitaminy naleznete vysoký obsah antioxidačně působícího vitaminu E. Za pozornost ovšem stojí obsah vápníku, jehož maková zrnka mají mezi našimi potravinami nejvíc - až 1 438 mg / 100 g suché hmoty. Vápník potřebují mladí i staří, a vzhledem k tomu, že do těsta dáte velkou porci mletých mandlí nebo lískových oříšků a žádný přidaný tuk, upečete si lehký a dobře stravitelný dezert.

Makovec bez mouky peču ve formách na srnčí hřbet. Jsou různě velké a tak si dávkování těsta musíte vychytat pro objem své formy. Základní těsto jsem svěřila formě MARISSA. Je určená k pečení chleba, a brzy vám do ní nějaký připravím. Forma je lehounká a nic v ní nepřipálíte. Pracuje se s ní výborně a jistě oceníte to, že vyhovuje jak velkému objemu těsta, tak i poloviční dávce moučníku, který v ní vypadá perfektně.

V galerii pod článkem si můžete vybrat formu na srnčí hřbet v nejrůznějších tvarech a rozměrech, ale i v odlišných kvalitách. Vyberte si v čem pečete nejraději - nabízíme formy ze silikonu, nepřilnavého plechu, hliníku se speciálním povrchem i ze skla.

Příprava: 40 minut + pečení

  • 150 g třtinového cukru
  • 5 vajec M, žloutky a bílky zvlášť
  • kůra a šťáva z ½ citronu, BIO
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 120 g čerstvě mletého máku, neochuceného
  • 100 g mandlí, jemně mletých
  • 25 g čokolády 50% i víc, nastrouhané
  • 3 hřebíčky, tlučené
  • 3 zrnka badyánu, tlučená
  • ¼ lžičky skořice, mleté
  • 1 lžička jedlé sody
  • 70 g sušených brusinek namočených v rumu / ve vodě

1. Do mísy robotu dejte cukr, žloutky, citronovou kůru i šťávu a 2 lžičky vanilkového extraktu. Šlehejte naplno, až vznikne světlá nadýchaná pěna.

2. Do menší misky dejte umletý mák, mandle, čokoládu, dokonale rozmělněné hřebíčky s badyánem, skořici a lžičku jedlé sody. Vše dobře promíchejte. Troubu vyhřejte na 175 °C.

3. Z bílků ušlehejte pevný sníh a ručně ho lžíci po lžíci opatrně vmíchejte střídavě se sypkou směsí do žloutkové pěny. Nakonec vmíchejte vymačkané brusinky.

4. Formu vystříkněte olejem, prstem ho zatřete do povrchu a jemně poprašte polohrubou moukou. Těsto urovnejte do roviny a pečte ve vyhřáté troubě po dobu 35 - 40 minut. Hotové těsto zkontrolujte špejlí a formu vyndejte z trouby.

5. Za pár minut chlebíček vyklopte na mřížku a nechte vychladnout. Povrch jemně pocukrujte a řezy podávejte s ostřejší zavařeninou.

Máte-li rádi brusinky, k máku se perfektně hodí. Jsou sladkokyselé a v těstě působí svěžím dojmem. Pokud chlebíček budou jíst děti, pak sušené plody namáčejte pouze ve vlažné vodě, ne v rumu. Při přípravě těsta přidejte lžičku jedlé sody místo obvyklého prášku do pečiva. Počítejte s tím, že soda je zásaditá surovina, a v kontaktu s kyselým prostředím (citron) začne ihned pracovat. Těsto tedy musí rychle do trouby - na rozdíl od prášku do pečiva, kde k aktivaci dochází až působením tepla.

Těsto urovnejte do roviny a dejte péct do vyhřáté trouby. Když testuji formu napoprvé, vždycky ji vymažu a nepatrně vysypu. Tento typ formy ale časem mouku nebude potřebovat. Do těsta patří rozmělněné koření a dejte si tu práci, abyste si ho připravili čerstvé. Zrnka badyánu, hřebíček a skořice vám provoní celou kuchyni.

Formu je možné naplnit až do dvou třetin. Protože makovec nemá žádný přidaný tuk (těsto si vystačí s tukem z máku a skořápkových plodů), ve výsledku je sušší, ale makovec větší nepeču, aby se rychle snědl, kdy chutná nejlépe. Dobře upečené těsto poznáte podle toho, že se odtáhne od formy.

K selskému makovému chlebíčku můžete podávat ostřejší džem - nejraději přidávám domácí špendlíkový. Také lze přidat trochu řeckého jogurtu. Zdravá a výtečná svačina je na stole během chvilky.

2 Comments

  1. alena napsal:

    moc náročné na suroviny

  2. Jana napsal:

    Zdravím, Aleno,
    určitě máte pravdu, mák, mandle a špetka čokolády nepatří do nejskromnější výbavy spíže, zvláště sekunduje-li k tomu ještě 5 vajec. Ale tahle nadýchaná kombinace surovin nahrazuje mouku, bez níž dnes mnoho lidí peče rádo. Makovec má spoustu variant a tu nejklasičtější, s moukou a olejem peču rovněž moc ráda. Zde se však snažím přinést na blog recepty, které jsou méně zaběhané.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.