ŠPENDLÍKOVÁ ZAVAŘENINA

DORTY DO SKLA – HARLEKÝN / MALINOVÝ CHEESECAKE
9.9.2021
6 DOBROT Z PUDINKU
14.9.2021

Modré špendlíky a žluté mirabelky nám často rostou přímo pod okny. Nenechte si ujít úrodu, kterou nám příroda nabízí.

Spatříte-li někde v přírodě spadané ovoce v trávě, je to znamení, že je čas sklízet. Zmíněné drobné plody slivoní, které nejdou od pecky, a nebývají příliš sladké, obecně nazýváme špendlíky. Dříve rostly hojně mezi stromy švestkových alejí, ale naleznete je i ve volné krajině nebo starších venkovských zahradách. Vyberte si místo vzdálené od komunikací a natrhejte si. Stačí jen miska, abyste získali chuťově jednu z nejzajímavějších zavařenin. Pravidelně si sklenici schovávám do vánočního pečiva.

Nelekejte se pracného zpracování, protože nepoddajné pecky není třeba oddělovat od ovoce. Během půlhodiny na plotně se špendlíky rozvaří a pecky jdou snadno odstranit propasírováním. Zpracováváte-li tyto plody poprvé, překvapí vás nádherná barva ovocného pyré a také omamná vůně, která zaplaví celou kuchyni. Ač to tak nevypadá, řekla bych, že je to jedno z nejrychlejších zavařování vůbec. Sladkokyselou chuť špendlíků doplňte několika druhy koření. 

001

Stejně tak si vytvořte džem nebo rosol ze žlutých mirabelek, jejichž chuť je výrazně sladší a připomíná zralé meruňky. Tyhle dvě zavařeniny patří nejen do staročeské kuchyně, ale také k uznávaným kulinárním lahůdkám v Anglii a Francii, kde byste za ně dali nemálo peněz.

Příprava: 40 minut

Recept je pro 1 kg ovocného pyré, pro jehož získání budete potřebovat asi 1300 g ovoce

  • 1 kg ovocného pyré
  • 6 hřebíčků
  • 1-2 ruličky skořice
  • 2 badyány
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 700 - 1000 g cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 sáček přípravku Gelfix 1:1 (pro kyselejší ovoce) 
  • 50 ml slivovice (nemusí být)

1. Ovoce umyjte a dejte do širokého kastrolu. Zastříkněte ho trochou vody a uveďte do varu. Zároveň přidejte veškeré koření a za občasného promíchání mírně vařte po dobu 25-30 minut. To už by se měla tvořit kaše a pecky oddělovat od dužniny.

2. Když je asi po půlhodině ovoce zcela povolené, pomocí lžíce ho propasírujte přes cedník s velkými oky - používám síto na výrobu halušek. 

3. Získané pyré odvažte a vraťte do kastrolu. Přidejte cukr. Obecně platí - kolik pyré, tolik cukru, takže na 1 kg pyré padne 1 kg cukru. I když je ovoce nakyslé, cukru dávám méně, viz recept, ale ochutnávejte. Za stálého míchání uveďte hmotu do varu, přidejte citronovou šťávu a Gelfix smíchaný s vanilkovými cukry. Dobře promíchejte, asi 5 minut provařte a vypněte.

4. Přichystejte si vypařené a suché sklenice, do horké hmoty přidejte slivovici a zavařeninu ihned rozdělte. Kapky zavařeniny pečlivě otřete z hrdel sklenic a zavíčkujte je. Obraťte dnem vzhůru a po chvíli zase zpět. Zavařeninu uložte do chladu.

Tuhle krásnou úrodu naleznete v leckteré starší zahradě. Spadaná kvanta špendlíků nadělají na zemi pořádnou paseku, takže nabídnete-li sousedskou výpomoc s trháním, určitě si košík odnesete plný... 

Ovocná kaše má nádhernou barvu a vydává opojnou vůni. Propasírování jde dobře a rychle. Osvědčilo se mi k tomuto účelu síto na halušky. Má přece jen o chloupek menší dírky, než je velikost pecek, a pyré krásně přibývá. Máte-li doma slivovici, na závěr ji přidejte. V zavařenině se zcela ztratí, ale zafunguje jako další konzervační činitel. 

Výrazná kořeněná zavařenina je výtečná do vánočního cukroví, takže si sklenici ponechte třeba do lineckého. A na závěr ještě 2 tipy na dárky. V konci roku se budou hodit.

  • Ke sklenici zavařeniny přidejte malou vyšívanou dečku, jako krytku víčka. Zvládnete-li výšivku sami, o to větší radost uděláte.
  • Určitě nešlo přehlédnout, že moje vaření provázely zbrusu nové plechové dózy BLACK, kterými rovněž uděláte sobě, nebo někomu dalšímu radost. Na výběr máme na e-shopu následující velikosti:

KOLEKCE KUCHYŇSKÝCH DOPLŇKŮ BLACK

18437_153673_4_eshop(1)_z3

 

Plechové dózy patří do kuchyní odedávna. V moderním designu, který využívá tabulového efektu, zapůsobí i v soudobém interiéru výjimečně. Dózy budou stejnou měrou slušet kuchyním ve venkovském stylu, tak i prostoru s minimalistickým zařízením. Dobře těsnící bambusová víčka ochrání suroviny na vaření nejen před vlhkostí, ale i před létajícími vetřelci. Celá výbava zahrnuje:

  • dózy s výškou 12,5 cm pro ČAJ / KÁVU
  • dózy s výškou 15,5 cm pro CUKR / SŮL / STROUHANKU / KAKAO
  • dózy s výškou 17,5 cm (na 1 kg) pro HLADKOU / POLOHRUBOU / HRUBOU MOUKU - k dostání v druhé polovině září 
  • chlebník na PEČIVO, 42 × 24 × 16,5 cm

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *