BÁJEČNÉ LÉTO V KUCHYNI

SELSKÝ CHLEBÍČEK NEBOLI MAKOVEC
6.6.2022
VINYLOVÉ UBRUSY A ČOKOLÁDA S MARSHMALOW
9.6.2022

Léto, to je období slunečného počasí, setkávání s přáteli a dobrého jídla. Ať už chystáte párty na zahradě nebo piknik v parku, můžete si přípravu pohoštění i samotné stolování zpříjemnit nejrůznějšími vychytávkami. A nezapomeňte, že tu správnou atmosféru udělá i hezky prostřený stůl!

Ovoce nikdy není dost

Od června do září dozrává neuvěřitelné množství druhů ovoce, které by nemělo chybět na žádném prostřeném stole. Meruňky, broskve, letní jablka, třešně, švestky, hrozny... Sladkých plodů léta prostě nikdy není dost. Praktickým a přitom efektním pomocníkem je drátěná mísa na ovoce, ve které vždycky máte přehled, co v ní je. Pokud v ní máte ovoce nachystané např. na kuchyňské lince nebo je stále na jídelním stole, snadno v ní navíc můžete zkontrolovat, zda se některý kousek vespod třeba už nekazí.

Domácí zmrzliny a nanuky jsou nutnost

Co by to bylo za prázdniny bez zmrzliny! Pokud si netroufáte na výrobu zmrzliny jako takové, pusťte se do přípravy domácích nanuků - stačí vám na to miska, ve které smícháte suroviny, a praktické plastové formičky. Rozmačkané ovoce jako jahody nebo meruňky zbavené slupek můžete smíchat s tvarohem či zakysanou smetanou, podle chuti směs můžete i trochu dosladit nebo ochutit mletou vanilkou, jemně nasekanou mátou nebo citronovou kůrou. Skvělé jsou ale i z čistého ovoce: přepasírovanou šťávu z rybízu lehce doslaďte, rozmačkané jahody smíchejte s trochou cukru a nechte je pustit šťávu. Směsí naplňte formičky, zavřete je a vložte do mrazáku tak, aby se formičky nepřevrátily. Nejpozději druhý den máte domácí mraženou pochoutku připravenou k servírování.

Zmrzlinu podávejte stylově

Domácí nebo kupovaná, zmrzlina je v létě vítaný a osvěžující dezert i svačinka. Nebo klidně i snídaně! Její servírování občas dělá těžkou hlavu nejedné hospodyni. Stylové misky na zmrzlinu se ale nikdy neomrzí. Pár kopečků mraženého potěšení v nich ozdobte lístkem máty, meduňky nebo třeba aloisie, přidat můžete i lžičku oříšků, hoblinek čokolády nebo oblíbené polevy či šlehačky. S přípravou pár lžic šlehačky si hravě poradí mechanický šlehač s pístem, ve kterém bude smetana načechraná raz dva.

Potraviny budou stále čerstvé

V teplých dnech víc než kdy jindy potraviny snadno okorají nebo zavadnou. Se silikonovými víčky, která dokonale přilnou k jakékoliv nádobě, tomu ale můžete velmi jednoduše předcházet. Víčka jsou měkká a flexibilní, v sadě jich najdete 6 různých velikostí. Přikrýt jimi můžete kastrolky, misky, hrnky i přímo rozkrojené ovoce. Umyjete je snadno v myčce na nádobí - zkrátka není jediný důvod, proč si je nezamilovat. Oproti potravinářské fólii jsou navíc velmi ekologická a používat je můžete opakovaně, takže nemusíte neustále hledat fólii, nůžky na její ustřižení ani vyhazovat další zbytečný plast.

Jídlo v teple a bez otravného hmyzu

Jedna z největších výzev letního stolování je udržení pokrmů z dosahu otravného hmyzu jako jsou mouchy nebo vosy. Díky termokrytu se zbavíte nejen nevítaných návštěvníků, ale jídlo navíc udržíte při žádané teplotě, i když musí na stole před podáváním chvíli vydržet. Jestliže se chytáte na piknik, oceníte i přenosný box na koláče. V tom napečenou bublaninu či bábovku nejen snadno doneste či dovezete na místo určení, ale poklop zároveň funguje jako ochrana pře létající havětí.

Levandulová je dobrá

Kdy jindy než v letních měsících si dopřát dekor oblíbených levandulí. Praktická karafa s víčkem poslouží k uchování jakýchkoliv nápojů. Do vody přidejte nakrájené citrusy a oblíbené bylinky, případně i trochu sirupu, a skvělá domácí limonáda je na světě. Servírovat ji můžete ve skleničkách se stejně nádherným levandulovým dekorem, hodit by se vám mohly i praktické skleněné levandulové dózy s víčkem, ve kterých můžete podávat třeba domácí sušenky nebo čokoládové bonbony. Atmosféru ve stylu provance doladí i savé vaflové utěrky, které jsou k dostání ve fialovém i bílém provedení.

Brčka pro opakované použití

Plastovým brčkům naštěstí už dávno odzvonilo, neznamená to však, že byste se měli vzdát popíjení bez nich. Pro domácí použití jsou skvělá bambusová nebo skleněná brčka. Sada 4 kusů stojí pár desetikorun, v balení je i dostatečně dlouhý a ideálně tenký kartáček, kterým je kdykoliv snadno vyčistíte od vnitřních usazenin. Vydrží vám doma celé věky, já mám jedno vždycky i v kabelce. A pokud hledáte alternativu pro okamžiky, kdy brček výjimečně potřebujete mnohem víc, poohlédněte po klasických slámkách - dutých stéblech slámy. Ty jsou určené na jednorázové použití, pokud je děti nerozkoušou nebo nepolámou, vydrží ale použití několik použití a na rozdíl od papírových se v pití po chvíli nerozmočí.

Dodržujte pitný režim ve stylovém provedení

Pít pití vždycky po ruce se hodí v létě i v zimě. Není proto od věci mít zásobu džbánů a džbánků, každý z nich přitom může mít trochu jiné využité a použití. Džbán s vložkou na led ocení ti, kdo mají rádi ledově vychlazené pití. Do speciální vložky dáte dostatek ledu, který zvládne udržovat i celý objem (2,5 litru) při ideální teplotě, aniž by se nápoj naředil vodou z tajícícho ledu. Ideální na ledový čaj, džusy nebo alkoholické nápoje. Džbán s vložkou ve formě sítka si zamilují zase ti, kdo vodu rádi nechají ochutit ovocem či bylinkami, ale nechtějí, aby tyto přísady při přelévání do sklenic překážely. Při spadnutí do sklenky navíc rády pošplíchají všechno okolo. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.