VELIKONOČNÍ SEDMIKRÁSKOVÝ DORT

KUCHYNĚ S DEKOREM FLORIS
22.3.2018
DEKOR PRO VELIKONOČNÍ STOLOVÁNÍ
27.3.2018

stuha_zelena

Úhledným dortíkem potěšíte své jarní hosty. Vsázím na to, protože pokaždé, když ho nesu na stůl, vyvolá potěšení.

Já vím, plánujete mazance, beránka a další oblíbené rodinné recepty, ale občas něco vlítne do plánů, a pak je zapotřebí rychlovka, která nevyžaduje čas na kynutí a zdobení, přitom si nezadá s cukrárenskými lahůdkami. Takový je, myslím, tenhle lehounký dortík vonící po citronu a bylinkách.

Umíchat těsto (bez mouky) je dílem okamžiku. Vezměte si k ruce můj oblíbený silikon, konkrétně koláčovou formu s vroubkovaným okrajem, nebo klidně třeba formu na bábovku (pak ovšem použijte dvojnásobnou várku těsta). Po upečení dort vyjměte z formy a nazdobte cukrovými vajíčky, lístečky bylinek a květy krásek sedmikrásek. Stále doufám, že jich za týden budou plné záhony. Použila jsem velkokvěté zahradní sedmikrásky, a jistě vám neuniklo, že ty zelené, dokonale tvarované lístečky patří bylince zvané rýmovník.

Pak už jen dort nakrájejte na úhledné klínky, každému přidejte na talířek kopec domácí šlehačky, a jen si počkejte na charakteristické křupnutí cukrové polevy.

stuha_zelena
VELIKONOČNÍ SEDMIKRÁSKOVÝ DORT BEZ MOUKY

  • Dort je vhodný také pro bezlepkovou dietu, ovšem za předpokladu, že zkontrolujete ostatní suroviny – pudinky, prášek do pečiva, škrobovou moučku – na nepřítomnost lepku!

Příprava: 25 minut + pečení a zdobení * Získáte: dort o průměru 27 cm

Korpus

  • 3 středně velká vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 3 kvalitní vanilkové pudinky, celkem 135 g (máte-li 40g sáčky, pak zbytek váhy dorovnejte kukuřičným škrobem)
  • 2 rovné lžičky prášku do pečiva, bez fosfátů
  • kůra z velkého bio citronu, jemně nastrouhaná

Citronová poleva

  • 200 g moučkového cukru, 2× prosátého
  • 3 lžičky citronové šťávy, přecezené
  • 2 lžíce vody

Na dort této velikosti spotřebujete něco přes polovinu polevy.

Zdobení

  • 7 cukrových vajíček s čokoládovou náplní
  • lístečky rýmovníku
  • květy sedmikrásek
  • našlehaná smetana, 33%

1. Celá vejce dejte do robotu nebo do mísy a krátce je prošlehejte. Pak po částech přidávejte cukr, až našleháte světlou pěnu, která asi trojnásobně zvětší svůj objem.

2. Za stálého pomalého šlehání přilijte pramínkem olej. Mezitím smíchejte v misce pudinky s práškem do pečiva, nastrouhanou kůrou, vše přidejte do základu a prošlehejte. Troubu zapněte na 175 °C.

3. Těsto přesuňte do silikonové formy, podložte ji plechem a několikrát s ním ťukněte o stůl, aby se z těsta uvolnily bublinky vzduchu. Dejte péct na 30 minut, troubu během pečení neotvírejte.

Dokončení – Vychladlý dort vyjměte z formy a potáhněte ho citronovou polevou. Do téměř zaschlé polevy jemně vmáčkněte vajíčka a zbytek hnízdeček dozdobte podle své fantazie. Podávejte s porcí našlehané smetany bez cukru.

jarnidort1

Tuhle základní jarní výbavu mám v kuchyni nachystanou každý rok. Jen rýmovník znám krátce, ale využívám ho, kde se dá. V tomto případě, kdy jsem ho použila k dozdobení dortu, vám prozradím jeho další úžasnou vlastnost – je to bylinka, která nezvadne. Dort bude jak ze škatulky i druhý den. Sedmikrásky pompadúrky jsou na tom také tak, takže si tu krásu užijete doslova do posledního drobečku.  A ještě slovo k těstu; formu podložte plechem a pak s ním párkrát klepněte, aby vyběhly bubliny vzduchu. Po upečení těsto doroste až k okraji formy.

jarnidort2

Bio citrony ničím nenahradíte. Dobře je umyjte, a pak spotřebujte každý milimetr jejich kůry. Provoní vám ruce, celý prostor kolem, a z běžného těsta se stane neobyčejné. Dort zakončete vysokou citronovou polevou vyrobenou ze šťávy, a až poleva trochu zaschne, povrch nazdobte…

jarnidort3

… třeba takhle nějak. Z vajíček můžete také vytvořit hnízdečko uprostřed dortu a okraje nechat volné. Omyté lístky rýmovníku zůstanou svěží a krásné, ale pokud bylinku nepěstujete, pak je nahraďte lístky máty či snítkami meduňky.

Sedmikráska zahradní, BELLIS PERENNIS

  • Pokud si tyto skromné květinky na jaře kupujete, pak víte, že je po odkvětu můžete vsadit do zahrady. Jsou mrazuvzdorné a kvetou téměř celoročně. V místnosti se sedmikráskami (chudobkami) těšte až do odkvětu; vydrží vám déle, pokud je necháte v chladnějším prostoru.
  • Květy sedmikrásek se sbírají pro hojivé a protizánětlivé účinky, odvar napomáhá odkašlávání při virózách. Ti nejpružnější z vás si mohou květy nasbírat pro výrobu medu. Je úžasný, ale kvítků je třeba natrhat nejméně 500 :o)

stuha_zelena

4 Comments

  1. Miluše napsal:

    Dobrý den
    paní Jano dort vypadá nádherně a koukám že i bylinka si našla své místečko. Určitě vyzkouším Krásný den M

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Miluško,
    díky moc, dort je bleskový a nadýchaný. Rýmovníky mají nové malé lístky, tak ani nepoznaly, že jsem je otrhala. Listy vydrží absolutně svěží, však je znáte…
    Mějte se hezky.

  3. naďa napsal:

    Konečně ! Dceři před pár lety určili celiakií a já se celou tu dobu poptávala po receptu na piškot, který jsme před 40. lety, jako začínající hospodyňky zkoušely. Pamatovala jsem si pouze – 4 vejce a 4 pudinky. Vím, že byl nadýchaný jako piškot z mouky. UPOZORNĚTE VE SVÉM RECEPTU I NA BEZLEPKOVOU DIETU. Zdravím.

  4. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Naďo,
    děkuji, že jste na recept upozornila, ale hlavně jsem moc ráda, že vám dobře posloužil. Piškot je, myslím, výtečný.
    Máte pravdu, v textu jsem jen vypíchla, že se moučník peče bez mouky, ale neprezentovala jsem ho jako bezlepkový; musela bych správně upozornit na to, že je nutné vybrat i pudink nebo prášek do pečiva bez lepku. Vy jste si to dovodila, protože máte s touto životní těžkostí zkušenosti. Takže na Váš popud ráda doporučuji dortík všem ostatním, kteří se potýkají s celiakií, a jdu opravit název receptu :o) Mějte se hezky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.