DORTÍK BEZ MOUKY – ANEB VYUŽIJTE SUROVINY Z VÁNOČNÍHO PEČENÍ II

POSAĎTE SE POHODLNĚ, ZDRAVÍ A VĚKU NAVZDORY
13.1.2023
NEJLEPŠÍ RECEPTY S VAJEČNÝM LIKÉREM
18.1.2023

II - STROUHANÝ KOKOS

Rychlé, chutné, úsporné na čas, to jsou přívlastky řezů, které si připravíte na plech nebo do formy, kdykoli vám zbude kokos.

Určitě se vám v minulosti stalo, že jste objevili ve spíži sklenici s kokosem, v mírném případě zažloutlém, v horším žluklém. Strouhaný kokos se vyznačuje sladkostí, ale také i větším množstvím tuku, takže má k únavě sklony. Nenechte ho ladem, a raději si upečte dobrou nedělní snídani. Sníte ji na posezení.

Pokud se vám stalo, jako mě, že na pečení kokosového cukroví před vánočními svátky nedošlo, nachystané množství strouhaného kokosu vám zůstalo ladem. Raději ho neschovávejte, ale vyzkoušejte snadný recept, který vám zabere asi 20 minut příprav.  Za pouhou půlhodinku pak bude sladkost na stole. Kokosové koule, kterými jsem dortík ozdobila, vyrábět nemusíte. Ale je to další způsob, jak „zrecyklovat” zamrazený nevyužitý máslový krém. Vytvořte z něj kouličky, které vám uprostřed mírné lednové zimy připomenou sníh za okny :o)

abeceda_zdravi_03

K - JAKO KOKOS

Kokos je ceněnou surovinou, nezřídka se řadící k superpotravinám. Pro svou nezaměnitelnou vůni, chuť a široké uplatnění je využíván nejen v kuchyních.

Kokos chutná většině z nás. Je voňavý a díky zpracování krásně křupavý. Je vhodný k přímé konzumaci, anebo k vaření a pečení. Pokrmům dodává lehce exotický nádech. Je výživný, obsahuje velké množství vlákniny, tuky, vitaminy skupiny B, C, E i minerály - draslík, vápník, fosfor a je vhodnou náhradou při potravinové intoleranci laktózy a alergii na mléčné proteiny. Všichni, kdo museli přijmout bezlepkovou dietu, dobře znají kokosovou mouku, která obsahuje jen malé množství sacharidů a je ideální přísadou v každé zdravé kuchyni.

Největší oblibě se těší strouhaný kokos nebo kokosové vločky. Jejich zdrojem je sušená dužina kokosových ořechů, která je po odstranění hnědé slupky nastrouhaná, ošetřená vodní párou a šetrně usušená. Strouhaný kokos využijete nejen na pečení cukroví, sušenek nebo řezů na plech, ale i k přípravě sladkých dezertů. Stejně tak si ho můžete pravidelně přidávat do jogurtů a müsli, kaší a tvarohu, případně kokos vyzkoušejte při přípravě asijských slaných jídel s masem, rýží apod. Ačkoliv se kokos nedoslazuje, ze zralých ořechů je dužina příjemně nasládlá, pocitově šťavnatá a lahodná. Určitě stojí za to porovnat chuťový rozdíl bio produktů a běžně dostupných surovin.

Příprava: 20 minut + 30 minut pečení * Získáte: korpus o průměru 22 - 24 cm

Třený korpus

  • 150 g másla, povoleného v pokojové teplotě
  • 100 g krupicového cukru
  • 5 vajec M
  • 100 g mandlového marcipánu, nastrouhaného 
  • šťáva z ½ citronu
  • 1 lžička nastrouhané kůry
  • 150 g strouhaného kokosu
  • 20 g kukuřičného škrobu (2 plné lžíce)

1. Změklé máslo nakrájené na kostičky vložte do mísy robotu, krátce prošlehejte a přidejte cukr. Nejlépe plochou metlou směs utřete do pěny. Během práce několikrát setřete máslo ze stěn mísy.

2. V okamžiku, kdy směs zesvětlí a je nadýchaná, začněte přidávat vejce, jedno po druhém. Každé zapracujte dohladka a teprve pak pokračujte. Troubu vyhřejte na 180 °C. Na hrubém struhadle nastrouhejte marcipán. Aby to šlo lépe, vychlaďte ho v lednici. Až ho budete přidávat do těsta, prsty ho rozdrobte, protože v teple se částečky začnou slepovat.

3. Suché přísady včetně citronové šťávy zapracujte stěrkou ručně. Vznikne jednolité těsto, které přesuňte do vymazané nebo pečicím papírem vyložené formy. Těsto vložte do trouby a pečte po dobu 30 - 35 minut. Upečení zkontrolujte špejlí. 

4. Dort vyndejte z trouby, a po 10 minutách otevřete formu. Nechte zcela vychladnout, pak jemně poprašte cukrem a dortík podávejte.

Dokončení - Pro ozdobu, nebo při zvláštních příležitostech, můžete přidat pár různě velkých kokosových koulí, které připravíte z máslového či ořechového krému s přísadou rozdrcených oblíbených sušenek nebo kokosu.

Kokosový korpus - zpracujte ho podle receptu, je to zcela jednoduché. U třených těst je však důležité nepodcenit zpracování másla s cukrem. Chvíli to trvá, ale vydržte až do okamžiku, kdy máslová pěna zbělá a je viditelně nadýchaná. Tím dáte korpusu lehkost. Nakolik bude pěna nadýchaná, záleží na poměru surovin - čím více přidáte cukru, tím méně krémovitá bude konzistence.

Rozmrazený krém - pokud vám z předchozího zdobení dortu či slepování cukroví zbude trocha máslového krému, i malé množství zamrazte. Může se vám hodit pro zdobení muffinů i k výrobě dalšího cukroví. Krém rozmrazujte pozvolna v chladném prostředí a ještě studený použijte.

Recepty na kokosové koule jistě nepotřebujete. Možná jste si je hojně užili při vánočním mlsání. Patří totiž k oblíbeným cukrovinkám na svátečním stole. Hodí se do nich i trocha alkoholu, nastrouhané ořechy, mandle i kandované ovoce. Záleží na vašich chutích.

TIP - Budete-li zdobit zimní dort, vytvořte různé velikosti kuliček. Na korpusu vypadají přirozeněji. Přidáte-li do máslového základu krému ořechy a drobečky z tmavých sušenek, kuličky budou tmavé, světlé vyrobíte přídavkem kokosu. Nakonec je všechny ještě v kokosu vykutálejte.

Nadýchaný a zcela bez mouky. Kokos dodá těstu určitou šťavnatost a cukrovat moc nemusíte, dortík je sladký právě díky kokosu a mandlovému marcipánu. Pokud si dopřejete porci našlehané smetany, pak určitě bez cukru. Nehlídáte-li kalorie, pěkně doladí celek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.