NEJLEPŠÍ RECEPTY S VAJEČNÝM LIKÉREM

DORTÍK BEZ MOUKY – ANEB VYUŽIJTE SUROVINY Z VÁNOČNÍHO PEČENÍ II
16.1.2023
CHILLI GULÁŠ Z PAPIŇÁKU
19.1.2023

Vaječný likér je oblíbená klasika (nejen) české zimy. Oblíbený je nejen na pití, ale zejména na dochucování všeho možného.

Vaječný likér nebo taky koňak v regionálních verzích je oblíbený napříč velkou částí Evropy, nezastupitelné místo má i v české kuchyni.

O tom, jak moc oblíbený je, svědčí i to, jak velký úspěchu vás, našich čtenářů, recepty s vaječňákem mají. Tady máte pětici těch opravdu oblíbených pohromadě a já ve zkratce přidávám ještě velmi oblíbený recept z vlastní kuchyně.

Vaječňáková bábovka

Troubu zapněte na 170 °C. Bábovkovou formu vytřete tukem a vysypte kokosem, přebytečný kokos (a klidně i 1–2 lžíce navíc) přidejte ke 150 g polohrubé mouky. Smíchejte se lžičkou prášku do pečiva a 30 g kukuřičného škrobu. 3 celá vejce vyšlehejte se 140 g krupicového cukru do vysoké světlé pěny, přidejte špetku mleté vanilky. Do pěny za stálého šlehání tenkým pramínkem pomalu přilévejte 150 ml oleje a 150 ml vaječného likéru. Nakonec opatrně vmíchejte moučnou směs a těsto (je hodně řídké, ale nebojte se toho) nalijte do formy. Pečte 40–45 minut dozlatova.

Pro začátek je dobré si říct, jak k vaječňáku přijít. Samozřejmě, že si jej můžete koupit v obchodě, koupíte tam levnější obyčejné i dražší, které jsou pro fajnšmekry. Jestli ale máte chvilku času a vaječný likér máte opravdu rádi, určitě stojí za to si jej připravit doma. Domácí vaječný likér za studena máte hotový za chvilku, potřebuje pak jen pár dní uležet. A v článku je recept i na likér se slaným karamelem, bude vám chutnat určitě taky! Pro ty, co začnou s přípravou včas, máme i variantu na rozležení, kdy se žloutky šlehají v páře. 

 

Patří mezi cukroví, které se nemusí nechávat dlouho rozležet. Vzhledem k tomu, že ho na poslední chvíli ještě promažete likérovým krémem, jedlé a křehké bude ažaž. S vaječným likérem se v tomto receptu nějak nešetří, dává se nejen do krému, ale i do těsta. Pokud vaječnému koňaku neholdujete, pak vyzkoušejte citronový krém - lemon curd. 

Nejjednodušší způsob, jak využít vaječný likér jinak než na prosté pití, je přidat jej do kávy. Ta tím dostane naprosto dokonalý nádech. V našem receptu najdete návod, jak si ji připravit ve french pressu neboli kafetiéře. Tu nabízíme ve třech různých velikostech, takže tam bude určitě i taková, která je vhodná i pro vaši rodinu. Mimochodem, v kafetiéře kromě jiného našleháte skvělou mléčnou pěnu a oceníte ji v případě, že rádi pijete čaje, které mají doporučenou omezenou dobu louhování.

 

Přišla nečekaná návštěva nebo vás prostě jen honí mlsná? Mrkněte na tyhle 4 recepty na ochucené šlehačky. Dozdobíte jimi pudink, různá trifle (prokládané dezerty do skleničky) nebo i tu kávu. A v mechanickém šlehači s pístem budete mít šlehačku hotovou raz dva.

 

Velikonoce už jsou skoro v dohledu, takže oceníte i tenhle nápad na plněné muffiny, které vypadají jako vejce – o bílek se stará moučkový cukr, o žloutek právě vaječný likér. Nečekejte ale až na svátky jara, chutnají po celý rok stejně!

 

Pražský koláč je legenda mezi regionálními recepty: kdo jej nikdy neochunal, má nejvyšší čas, a kdo jej ochutnal, ten už jej bude chtít dělat pořád. Recept je to pracnější, ale výsledek rozhodně stojí za to. Zejména, pokud do krému přidáte vaječný koňak


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.