OCHUCENÉ ŠLEHAČKY NA RYCHLÉ DEZERTY

TVAROHOVÝ MAZANEC Z FORMY
11.4.2019
MAZANCOVÉ HODY
16.4.2019

Repertoár sladkých šlehaček může být zcela neomezený. Smetanu s vysokým podílem tuku lze v podstatě ochutit na přání.

Dozdobit moučník nebo dezert šlehačkou je příležitostí udělat celek ještě přitažlivějším. V podstatě vám stačí zmrzlinový krém, pudink nebo čerstvé ovoce, abyste dokázali téměř bezpracně naservírovat božské laskominy, na které se srdce směje.

Šlehačky máme spojené s čerstvostí, a o to víc chutí vzbuzují (všichni víme, jak vypadá unavená a zažloutlá šlehačka, brr). Zato nadýchaná spirálka sněhobílého krému vzbuzuje přímo nebeské představy. Ve spojitosti s kvalitním našleháním smetany se vždy hovoří o spoustě kalorií, protože smetana musí obsahovat vysoký podíl tuku. Ale ne vždy je to tak hříšné. Sníte-li jen pár lžiček v kombinaci se zdravým ovocem, můžete si to s klidným svědomím dovolit.

Připravte si před blížícími se svátky ty nejpěknější misky a poháry, zdobicí sáčky a trezírovací špičky, a těšte se na pohodové mlsání. Stojí to za to!

šlehačka je...

  • Jdete-li si koupit smetanu ke šlehání, musí obsahovat minimálně 30 % tuku, ideálně 33 % a více. Na našem trhu je k dostání i 200g šlehačka de luxe obsahující 40 % tuku.
  • Výrobek s označením smetana ke šlehání musí být vyroben pouze z mléka. Pokud má 35 % a více, smí být smetana označena jako vysokotučná.
  • Smetanu je třeba před šleháním vychladit pod 8 °C, ideálně na 3 °C. Šlehat můžete ručním elektrickým šlehačem, vysokotučné smetany zvládnete i metlou, ale je to dost práce. Kvalitní smetanu poznáte tak, že se (pomocí elektrického šlehače) promění v nadýchanou šlehačku za 1 minutu. Pokud po našlehání nepouští po hodině tekutinu a dokonce po 5 hodinách nepovolí, pak si určitě poznamenejte její značku.
  • Přidáte-li do smetany moučkový cukr, zahustíte ji a snížíte riziko přešlehání. Podobný účinek mají ztužovače šlehačky, které obsahují směs cukru a modifikovaného škrobu, ale musíte počítat s tím, že šlehačce pozmění chuť.
  • Pokud smetanu tzv. přešleháte, kapky tuku se spojí dohromady až vytvoří máslo. Na šlehací metle vznikne koule tuku, která se oddělí od zbývající kapaliny, což je podmáslí.
  • Pozor tedy, a s vysokými otáčkami to nepřežeňte, tím spíš, že smetanu je třeba nejprve provzdušnit, aby byla později co nejvíce nadýchaná. Provedete to tak, že budete šlehat pomalu a teprve pak zvýšíte výkon.

002

OCHUCENÉ ŠLEHAČKY

PAŘÍŽSKÁ A KÁVOVÁ ŠLEHAČKA Z FOTOGRAFIE

Pařížská šlehačka (vpředu)

  • 250 ml smetany, 33%
  • 80 g čokolády, 70%
  • 35 g moučkového cukru, prosátého

Smetanu dejte do kastrůlku, zahřejte k bodu varu, a za stálého míchání v ní rychle rozpusťte rozlámanou čokoládu. Přidejte prosátý cukr, vše dokonale prošlehejte metličkou a směs nechte kratičce přejít varem. Odstavte a nechte 12 hodin chladit. Druhý den krém ušlehejte elektrickým šlehačem nastaveným na nízké otáčky pěkně do tuha. Šlehačku vložte do cukrářského sáčku s řídce řezanou špičkou - vzniknou volné a hluboké vlny.

Kávová šlehačka (vzadu)

  • 2 lžičky rozpustné kávy
  • 2 lžíce moučkového cukru, prosátého
  • 250 ml smetany, 33%

Vychlazenou smetanu s cukrem a práškovou kávou ušlehejte elektrickým šlehačem, až se začnou tvořit měkké špičky, pozor na přešlehání. Tuhou šlehačkou naplňte cukrářský sáček s hustě prořezanou špičkou - vzniknou jemné a mělké vlny.

DALŠÍ RECEPTY NA OCHUCENÉ ŠLEHAČKY

Čokoládová šlehačka bez vaření

  • 2 lžíce moučkového cukru, prosátého
  • 2 lžíce kvalitního kakaového prášku
  • 250 ml smetany, 33%

Do šlehače dejte cukr a kakaový prášek, přidejte vychlazenou smetanu a nejprve na nízké otáčky, a pak na vyšší, ušlehejte smetanu do tuha. Jakmile se začnou dělat měkké špičky, šlehač vypněte a šlehačku použijte podle potřeby.

Koňaková šlehačka

  • 250 ml smetany, 33%
  • 1 lžíce moučkového cukru, prosátého
  • 2 lžíce vaječného koňaku

Vychlazenou smetanu vyšlehejte s cukrem, až se začnou tvořit měkké špičky. Okamžitě přidejte vaječný koňak, a opatrně došlehejte. Šlehačku použijte dle svého záměru.

Pařížskou šlehačku nepřipravíte za chviličku. Není to vůbec pracné, ale základ (ganache) si vytvořte den před použitím, protože ho musíte nechat pořádně vychladit. Tvoří ho rozlámaná čokoláda, rozpuštěná ve vysokotučné smetaně. Tohle je kalorická bomba, to ano, ale patří ke skutečným cukrářským specialitám. Pařížská šlehačka se vám bude hodit na celou řadu dortů a moučníků. Vařením získá pevnost a jde ji opravdu dobře našlehat. Čokoládu nikdy nerozpouštějte nad plamenem, zcela byste znehodnotili její strukturu. Rozpustit ji můžete pouze v misce a v páře, ale v případě ganache je to jinak. Přivedete smetanu k bodu varu, čokoládu vmícháte, dokonale rozpustíte a je hotovo.

Každá šlehačka vypadá dobře jen čerstvá. Své výtvory tedy zdobte až před podáváním, a do poslední chvilky je nechte v chladu. Ke zdobení pařížskou a kávovou šlehačkou jsem využila jednoduchý základ poháru vytvořeného z mléčného pudinku. Může být jen středně hustý, málo sladký (sladkost mu dodá šlehačka) a lze do něj přidat kousky ovoce v alkoholu nebo kandované třešně. Takto zvládnete rychlé a efektní pohoštění i bez pečení.

Ke zdobení šlehačkou používám jednorázové sáčky, které jdou beze zbytku vyprázdnit. Práce se šlehačkou musí být rychlá, protože ji nemůžete v dlaních zahřívat. Sáček vyprázdněte a jednoduše vyhoďte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.