JABLEČNÝ POHÁR SE ZÁZVOROVOU ŠLEHAČKOU

BÁBOVKOVÁ FORMA NA PEČENÍ I NA PARÁDU
14.2.2024
BARVOU ROKU 2024 JE NĚŽNÁ BROSKVOVÁ
16.2.2024

Dušená jablíčka patří do koláčů, naducaných buchet, k dozlatova opečenému kuřeti i do povidel. Jakmile má zima namále, je potřeba zužitkovat každý plod, který se začíná mračit.

Můj děda uměl uvařit zelňačku a dušená jablka v rendlíku, což byl jednoduchý kompot s rozinkami omamně vonící skořicí. Narodil se roku 1898 a když zestárl, tyto kuchyňské dovednosti mu úplně stačily ke štěstí. Byla jsem šťastná, když jsem na něm, jako malá, pár lžic kompotu vyloudila. Pudink zase bylo první jídlo, řekněme spíš pochutina, kterou jsem se naučila připravit. To mi bylo asi 8 let. Uměla jsem ho excelentně, bez zdrcnutých pucků, takže asi chápete, že k dušeným jablkům a pudinku chovám nezapomenutelné vzpomínky a patří v mém životě k láskyplně připravovaným dobrotám dodnes.

Ony to dobroty jsou. Obyčejné a lahodné, dostupné v kterýkoli den - všední i slavnostní. Nezapomeňte na ně, když si chcete dát něco lehkého, co stoprocentně nezklame.

Příprava: 30 minut * Získáte: 3 poháry

  • 250 g jablek, očištěných a nakrájených
  • 1,5 lžíce krupicového cukru
  • 1,5 lžičky perníkového koření
  • 1 vanilkový pudink + suroviny dle receptu na obalu / pudink bez vaření
  • 250 ml smetany ke šlehání, 33 - 40%
  • 3 lžíce zázvorového sirupu
  • plátky jablka na dozdobení

1. Nejprve připravte pudink podle návodu na obalu a přesuňte ho do misky. Může být o maličko řidší než obvykle, nechte ho chladnout. Můžete našlehat i pudink připravený za studena, tedy bez vaření.

2. Jablka oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a zvažte je. Pak je přesuňte do kastrůlku, prosypejte cukrem a perníkovým kořením a za stálého míchání je povařte doměkka. Jablka by stále měla držet tvar. 

3. Do pohárů dejte 2 plné lžíce pudinku, vrstvu chladnoucích jablek i s trochou šťávy, opět přidejte vlažný pudink, a znovu rozdělte vrstvu jablek. Dejte do chladu.

4. Před podáváním ušlehejte smetanu společně se zázvorovým sirupem dotuha, naplňte cukrářský sáček s ostře řezanou špičkou a poháry nazdobte. Přidejte pár tenkých plátků čerstvých jablek na dozdobení.

Jablíčka díky perníkovému koření trochu ztmavnou, ale zase okusíte jinou chuť, než klasicky skořicovou. U přípravy pudinku můžete zvolit dokonce 4 varianty:

  • připravte běžný pudink z horkého mléka a nechte ho zchladnout - může být nepatrně řidší, aby byl krémový
  • našlehejte pudink za studena, např. se značkou Crème Olé - je zcela bez vaření a hotový za 5 minut
  • uvařte domácí vanilkový pudink s kukuřičným škrobem a vanilkovým luskem - chcete-li přípravu bez konzervantů
  • nahraďte pudink smetanovým krémem podle receptu ZDE a po vychladnutí ho doplňte jablky a šlehačkou (v tomto případě bez zázvoru, v receptu je javorový sirup) - krém je opět bez konzervačních látek a s delikátní chutí.

Jak vidíte, záleží jen na vás, kolik času chcete své pochoutce věnovat. Jablka si to zaslouží a vaši nejbližší také.

Pohár není přehnaně sladký, samozřejmě platí, že čím sladší a šťavnatější jablka máte, tím je výsledek lahodnější. Našlehaná smetana se zázvorovým sirupem je jen třešinkou navrch. Zázvorový sirup si můžete koupit, ale doporučuji domácí výrobu; bacily ještě nepřestaly útočit!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.