BÁBOVKOVÁ FORMA NA PEČENÍ I NA PARÁDU

JAK DAROVAT HRNEK ANEB DÁRKY Z LÁSKY
12.2.2024
JABLEČNÝ POHÁR SE ZÁZVOROVOU ŠLEHAČKOU
15.2.2024

Bábovky mají rádi snad všichni. Jako těsto na ně lze použít jakýkoliv oblíbený recept a krásná forma jim dodá okouzlující vzhled. Někdo doma má bábovkovou formu ještě po prababičce, někdo dává přednost moderním tvarům i materiálům. Dneska pro vás ale mám pár tipů, jak si krásný vzhled bábovkových forem užít nejen při pečení!

Bábovkám a historii jejich pečení se obsáhle věnoval Otomar Dvořák ve své knize Magická kuchařka. Celá kniha je velmi zajímavé čtení, ale ten kousek o bábovkách jsem si vyloženě zamilovala. 

„Bábovka, babůvka, baba nebo též babka se vůbec nejmagičtější pečivo. Vždyť má tvar hvězdy s otvorem uprostřed! Také se jí na rozdíl od vánočky říkalo novoročka a původně se vázala k zimnímu slunovratu. (...) Otvor uprostřed bábovky slouží k jejímu zavěšení nad prahem domu. Pod hvězdou-babou musí projít každý příchozí. Ale otvorem uprostřed upečené hvězdy se můžete také dívat do budoucnosti. Proto bývala bábovka z hutného kynutého těsta přinášena jako dárek ke křtinám a zavěšována nad kolébku novorozence. Bábovkou byla tradičně pohoštěna žena, která pomáhala rodičce.“

Dnes už bábovky nad postýlky novorozeňat nevěšíme, ale upéct bychom si nějakou mohli! A aby oblíbená forma nezahálela opuštěná ve skříni, můžete ji použít i na spoustu jiné parády, dva naše tipy najdete níže!

Zimní období má své specifické vůně a svařené víno rozhodně patří mezi ně! Pokud vás jeho vůně nikdy neomrzí (stejně jako mě), můžete trochu přidat i do tohoto těsta spolu s voňavým zázvorem. A nezapomeňte na pořádnou vrstvu čokoládové polevy!

Chystáte-li se na cestu třeba na jarní prázdniny, možná přemýšlíte, jakou svačinu s sebou zabalit. Někdo má rád semínkové sendviče, někdo si rád chleba proloží řízkem a já doporučuju roládu s masem a houbami. Můžete ji stočit do bábovkové formy a tohle skvělé jídlo se díky tomu bude i na cestách skvěle jíst. Věřím ale, že se bude hodit klidně i jako chuťovka na odpolední návštěvu u přátel!

Litinová, z litého hliníku, silikonová, plechová, skleněná, nepřilnavá, s výměnným dnem... Víc než materiálů, ze kterých se bábovkové formy vyrábí, už je snad jen jejich tvarů – a jedna je krásnější než druhá. Podívejte se na celou plejádu receptů na bábovky z našeho blogu, u každé z nich najdete i důvody, proč vybrat právě onu konkrétní formu. Věřím, že v tak širokém výběru možností si najde tu svoji každý.

Bábovková forma je krásná nejen na pečení, ale i jako neokoukaná váza pro aranže živých květů. Právě teď začíná sezona tulipánů, krokusů a dalších krasavců, tak proč si netradiční vázu neužít i tímto způsobem? Poslouží ostatně i jako neotřelý květník. :-)

Na fotce sice vidíte vánoční světélkovou aranž, ale nenechte se zmást, tento typ bábovkové formy s odendávacím ráfkem poslouží i jako neotřelá aranžovací mísa prakticky na cokoliv. Skleněnou bábovkovou formu využijete místo jako jarní květinový svícen, mísu na drobné ovoce nebo ji můžete použít pro tímto inspirovanou mechovou dekoraci.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...


 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.