JAK DAROVAT HRNEK ANEB DÁRKY Z LÁSKY

PÉČE O NEPŘILNAVÉ NÁDOBÍ
9.2.2024
BÁBOVKOVÁ FORMA NA PEČENÍ I NA PARÁDU
14.2.2024

Ve středu slavíme svatého Valentýna, ale pokud s vyznáním čekáte na láskyplný máj, důvodů věnovat dárek je spousta po celý rok. Dobrý nápad se hodí ženám i mužům.

Hrneček jste určitě už někomu věnovali. Je to tak milý dárek, že ho můžete vybírat opakovaně k různým příležitostem svým nejbližším i kamarádům. Vždyť víte co jim chutná a jaký styl jim udělá radost.

V každém případě hrnek doprovoďte nějakou maličkostí. Na svůj dárek vyrobte ozdobnou krabičku (některé hrnky zakoupíte i s ní), nebo ho zaplňte čokoládovými bonbony, dokonce do něj klidně zasaďte drobné jarní cibuloviny (inspiraci naleznete ZDE). Porcelánový či keramický hrnek vás ale může natolik inspirovat, že ho darujete s velkou parádou - s celou dárkovou krabicí, do níž lze uložit všechno, co má obdarovaný rád - domácí džem, pěkné ubrousky, drobné dekorace, voňavou svíčku i květinu... Prostě to, co vytvoří pohodu kolem, kdykoli v novém hrnku zašumí horká voda nad kávou či čajem.

DÁRKY Z DOMÁCÍ KUCHYNĚ

SOUČÁSTÍ DÁRKU ASI BUDE I NĚCO NA ZUB

Víte kam mířím. Přímo do vaší kuchyně, kde se rodí lahodné džemy, sváteční likéry, voní horký karamel nebo se nakládají zeleninové pochoutky. Všichni, kdo rádi připravujete dobroty pro své blízké, naleznete na stránkách receptů spoustu inspirace. Navzdory blížícímu se pomasopustnímu půstu níže přidávám návod na jednoduché sušenky vonící po kokosu a pomerančích. Chcete-li, můžete jimi zaplnit hrnek v dárkové krabici.

Keramický hrneček hodící se k jaru jsem si nevybrala náhodou. Je na něm vyznání, které řekne všechno za vás. V nabídce našeho e-shopu naleznete verzi pro muže i pro ženu.

VYTVOŘTE DÁRKOVÝ BALÍČEK

CO VŠECHNO SE TAM VEJDE

Můžete tam dát cokoli, ale budou-li věci souviset s hrníčkem, dárek bude mít větší vtip. Dárkový balíček jsem nachystala pro ženu, ale jak jsem zmínila, hrnek lze zakoupit i s nápisem pro muže. Pak si určitě umíte představit, co nejvhodnějšího k němu přidat. Přidejte třeba oblíbenou značku kávy nebo „na míru” vyrobenou bylinkovou směs (čajové sáčky určené k plnění naleznete ZDE), vtipné sítko, med do čaje, rámeček s vaší fotkou apod. Tady je malá inspirace v ženském podání. Připravte si:

  • vyšší víko od kartonové krabice
  • dřevitou vatu jako výplň
  • stolní běhoun / prostírání / nebo látkové ubrousky
  • hrneček Mám tě ráda
  • napečené / nebo koupené sušenky
  • celofánový sáček
  • domácí sirup do kávy / džem, likér apod.
  • keramického ptáčka / libovolné drobné dárky a dekor
  • stužky
  • přáníčko

Víko krabice nepravidelně vystelte dřevitou vatou. 

Na ni naaranžujte textil - vybrala jsem efektní látkový běhoun s růžemi (viz galerie pod článkem). Rozmyslete si kam uložíte hrnek; měl by na první pohled upoutat, ale zároveň si kolem vytvořte místo na větší předměty.

3  Napečené cukroví vložte do celofánového sáčku, zavažte ho a vložte do hrnku. Přidáte-li skleněnou láhev či sklenici (zvolila jsem domácí kokosový sirup do kávy), vytvořte pro ni prohlubeň tak, aby se v krabici nemohla pohybovat. 

4  Chcete-li přidat i libovolnou květinu, zkraťte její stonek a vložte ho do aranžérské ampule naplněné vodou (zakoupíte v květinářství).

5  Pak už jen volná místa zaplňte dárkovými drobnostmi. Mohou to být svíčky, koření, keramické předměty apod. Nezapomeňte na přáníčko, a chcete-li, celý dárek schovejte pod celofán s velkou mašlí.

20240209_002
RECEPT

POMERANČOVÉ SUŠENKY Z KOKOSOVÉ MOUKY

Sušenky z kokosové mouky peču s oblibou. Kokosová mouka se získává z čerstvé kokosové dužniny po vylisování oleje, která se následně suší a mele na prášek. Protože mouka není chemicky upravována, zachovává si svou přírodní krémovou barvu a vůni. Je lehce stravitelná a vyniká vysokým obsahem vlákniny. Pečivo má svou specifickou chuť.

  • 80 g másla, změklého
  • 130 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • ½ lžičky vanilkové pasty
  • asi 2 kapky gelového oranžového barviva (nemusí být)
  • šťáva z pomeranče
  • 150 g kokosové mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva, bio
  • ¼ lžičky soli
  • kůra z 1 velkého bio pomeranče / 5 g sáček strouhané bio kůry
  • šálek moučkového a krupicového cukru na obalení

1. Změklé máslo dejte do mísy robotu, přidejte cukr a šlehejte, až se cukr rozpustí. Pak přidejte vejce jedno po druhém a vytvořte hladký krém. V závěru přidejte vanilkovou pastu a chcete-li, tak i gelové barvivo.

2. Snižte otáčky a pak po lžících přidejte šťávu z pomeranče a kokosovou mouku.

3. Hladkou mouku prosejte, přidejte prášek do pečiva, sůl a pomerančovou kůru. Jakmile se vytvoří koule kompaktního těsta, přesuňte ji na pomoučněnou pracovní plochu. Těsto je trochu lepivé. Rychle ho zpracujte do koule, zabalte do fólie a nechte v chladu 1 hodinu odležet. Ztuhne a bude se s ním dobře pracovat.

4. Pak z těsta oddělujte pravidelné kousky z nichž v dlaních vytvarujte kuličku o průměru asi 2,5. Obalte ji nejprve v krupicovém, pak moučkovém cukru. Každou mírně zploštěte a uložte na plech opatřený pečicím papírem.

5. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu 13 - 14 minut. Sušenky by měly být trošku měkké, když je vytahujete z trouby. Nechte je minutku na plechu a přesuňte je na drátěnou podložku, kde vychladnou.

Správně upečené sušenky budou mírně rozpraskané, křupavé na povrchu a vláčné uvnitř.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.