TŘI SIRUPY DO KÁVY

ČAS NA PŘÍPRAVU BAZÉNU A TRAMPOLÍNY JE TU!
26.4.2023
KOŠÍČKY S NETOPÝRY
28.4.2023

Sladíte-li kávu, pak ochutnejte sirupy patřící jen k jiné formě běžného cukru. Proč je nevyzkoušet? Navíc si můžete dopřát jednu z příchutí, které nadevše milujete.

Z vašich reakcí na blogu vidím, že máte plné ruce pampelišek. Právě je jejich čas, a je třeba vyčíhnout pěkné slunečné dny, aby měl pampeliškový med - správněji sirup - správnou sílu. V mezičase, když je zataženo jako dnes, můžete vyzkoušet zase něco jiného. Alespoň já se pustila do sirupů do kávy. 

Podnětem byl nákup pro kamarády, kteří rádi sladí. Sirupy do kávy se prodávají, jak jsem zjistila, v docela široké nabídce, a s tolikerým ochucením, že mě to zaujalo. Ceny nejsou zrovna nízké, a doma se dá ledacos vyrobit, že? Zda vám sirup do kávy zachutná, zjistíte také ve vybrané kavárně, kde podobné dobroty připravují. Vyzkoušela jsem, i když kávu nikdy nesladím. Musela jsem vědět, o co přicházím :o)

Možná si dáváte do kávy med, a to je jen krůček k těmto kulinářským novinkám. Také má svou charakteristickou chuť, takže si snadno představíte, jak dopadne káva s čokoládou, kokosem, karamelem nebo se skořicí. Začněte tím, co vám bude na sto procent chutnat. Sirup vyrobíte za 20 minut, tedy téměř na počkání. Na rozdíl od kupovaného sortimentu bude zcela bez konzervantů a s určitostí levnější.

K příjemnému jarnímu stolování naleznete na našem e-shopu nejen spoustu půvabných hrníčků na kávu (mnohé z nich v dárkovém balení), ale také nové modely rychlovarných konvic. Podívejte se!

Příprava: 20 - 30 minut 

PERNÍČKOVÝ (hnědý)

na 150 ml si připravte:

  • 2/3 šálku vody
  • 1 šálek třtinového cukru
  • 1 lžičku perníkového koření, nejlépe domácího, recept ZDE
  • ¼ lžičky kardamomu, pokud ho vaše koření neobsahuje

Do kastrůlku nalijte vodu, přidejte cukr, perníkové koření, případně kardamom. Směs mírně zahřívejte a důkladně míchejte, aby se dokonale rozpustil cukr i koření. Jakmile sirup začne vařit, nechte ho krátce přejít varem, plamen stáhněte a nechte ještě 3 minuty probublávat. Vychladlý sirup nalijte do pečlivě vymyté láhve a uschovejte v chladu lednice.

POZN.: Využitím perníkového koření dáte sirupu ještě zajímavější chuť, než kdybyste použili samotnou skořici. Skořicový sirup si ovšem můžete svařit stejným způsobem.

KOKOSOVÝ (žlutý)

na 100 ml si připravte:

  • 30 g kokosu, jemně opraženého
  • 2/3 šálku vody
  • 105 g krupicového cukru

Kokos nasucho opražte na pánvi, ale jen do okamžiku, kdy se rozvoní a začne se zbarvovat do žluta. Ihned ho pak přesuňte do kastrolku s vodou, přidejte cukr, a za stálého míchání směs zahřejte. Cukr se musí dokonale rozpustit. Vařte mírným varem po dobu 5 minut a směs nechte zchladnout. Vlažný sirup přeceďte přes cedník, kokos důkladně vymačkejte a použijte ho do jogurtu apod. Sirup uzavřete do lahvičky a uložte v chladničce.

POZN.: Z kokosu se uvolní tuk, který po vychladnutí udělá na povrchu sirupu špuntík. Není to na závadu, také do kávy se dává kokosové mléko nebo tučná smetana.

OSTRUŽINOVÝ (tmavě červený) - vhodný do ledové kávy

na 200 ml si připravte:

  • 170 g mrazených ostružin
  • 1/3 šálku vody
  • 1/3 šálku krupicového cukru

Ostružiny nechte trochu povolit a pak je s vodou rozmixujte. Jakmile vznikne hladká kaše, přeceďte šťávu do misky a zbavte ji tak všech hrubých částí. Přesuňte ji do kastrolku, přidejte cukr a vše mírně zahřívejte, až bude cukr dokonale rozpuštěný. Zmírněte plamen a sirup nechte ještě 3 minuty probublávat. Po vychladnutí nalijte sirup do lahvičky, pevně uzavřete a uložte v chladu.

POZN.: Ovocné sirupy lze připravit z dalších druhů šťavnatého ovoce. Sirup je ideální k ochucení ledové kávy.

Zde jsou hlavní aktéři sirupového klání. Jsou to zcela běžné suroviny, které máte doma. Příprava sirupu je opravdu rychlá, takže si vytvářejte malá množství a především ochutnávejte nové a nové kombinace. Perníkové koření, které jsem použila, si připravuji sama. Chcete-li to zkusit, odkaz na recept naleznete výše.

TIP: Ještě chci upozornit na nové dózy LOFT v bílém a černém provedení. Tuto novinku naleznete na e-shopu v několika modifikacích, takže si jimi můžete vybavit šuplíky i police. Perfektně uskladněné (a pro polétavý hmyz nedostupné) potraviny, jsou v kuchyni zárukou vaření a pečení bez plýtvání.

Tak, co tu máme - vlevo už hotový sirup kokosový, z kvalitního kokosu je to vůně příjemná; pak v pozadí sirup perníčkový (složení koření můžete zaměnit za pouhopouhou skořici) a vpravo se rodí sirup z ostružin. Šťavnatý kokos proslazený cukrem rozhodně nevyhazujte. Spotřebujte ho jiným způsobem, například si ho přidejte na ovesnou kaši nebo do těsta, pečete-li zároveň.

Dobrá káva, to je srdeční záležitost.  A vše, co se kolem ní točí, je moc příjemné. Její vůně, chrastění sypajících se zrnek, horká konvice či nahřátý šálek, to vše je pro kávomila sympatické a neodolatelné. Asi to znáte z vlastní zkušenosti, takže také víte, že káva je vhodným tématem motivujícím výběr mnoha dárků. Přidáte-li například k novým hrníčkům sirup ze své domácí kuchyně, potěšíte dárkem od srdce... 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *