ČAS NA PŘÍPRAVU BAZÉNU A TRAMPOLÍNY JE TU!

MEDOVÁ VEPŘOVÁ PEČÍNKA
24.4.2023
TŘI SIRUPY DO KÁVY
27.4.2023

Máte pocit, že na bazén je času dost? Opak je pravdou. Pávě teď je nejvhodnější doba k nákupu i odzimování bazénů a trampolín.

Zejména v případě, že vodu z bazénu na podzim nevypouštíte, je právě teď ideální doba na její úpravu. Teploty už se začínají konstantně držet mezi 10–15 °C, takže vodu můžete začít čistit a upravovat její pH. Jakmile se totiž oteplí ještě více, začnou se vodní mikroorganismy množit a jakákoliv péče pak bude dražší a náročnější.
Vzít to a zahradě můžete všechno při jednom. Na postavení a kontrolu trampolíny je teď už taky ideální čas.

  • První krok je vyčistit bazén od případných nečistot jako je napadané listí atp., s tím vám pomůže i speciální síťka na dlouhé rukojeti. Pak pořádně vydrhněte stěny a dno od usazenin, pomohou vám s tím i speciální bazénové přípravky, vydrhnutí kartáčem se ale nevyhnete.
  • Druhý krok je výměna filtračního písku (to byste měli dělat každou druhou sezonu) a kontrola funkčnosti filtru obecně. Náklady jsou minimální a správně fungující filtrace snižuje spotřebu běžné bazénové chemie, takže se vám investice velmi rychle vrátí a začne šetřit práci i vaši peněženku. Pokud by ještě měly přijít mrazíky, nechte filtraci přes noc puštěnou, to samé platí pro případný zapojený solární ohřev.
  • Doplňte vodu až do úrovně přítokové trubky. Pokud budete používat vodu z vodovodního řadu, dělejte to v nočních a dopoledních hodinách, kdy není tak vysoký odběr a neohrozíte tlak u sousedů. Proud mějte puštěný jen zhruba na poloviční možný průtok, jinak se v potrubí uvolní usazeniny a napustíte si zakalenou vodu. U vody z místního zdroje (studny) platí u síly proudu to samé, aby neklesla hladina v okolních studnách a nepoškodily se. Ideálně se zeptejte sousedů, jestli také nebudou zrovna napouštět. Třetí možnost je voda z cisterny, což je hotové do 15 minut, cena se ale zvýší o dopravu.
  • Čtvrtý krok by mělo být změření tvrdost vody, ta by na kapkovém testeru měla mít hodotu pod 18 °N . Následuje pH, jehož ideální rozmezí je 6,8–7,6. S úpravou vody vám pomůže speciální bazénová chemie. Návod, co dělat ro yvýšení a snížení pH najdete na jednotlivých přípravcích.
  • Vodu pořádně prochlorujte, abyste zničili všechny choroboplodné organismy a řasy, jsou k tomu speciální šokové chlorovací přípravky. Pak ji nechte 24 hodin filtrovat, následně už se chloruje jen jako v provozním období.
54189-b-e

Podložky pod bazén

Pod nadzemní bazény oceníte praktickou podložku. Je z umělé trávy, měkká a vlhkuodolná, takže je příjemná na došlap. Pokud si pantofle sundáte až na ní, nezanesete si na nohou trávu do vody a zároveň chráníte dno bazénu. Vhodná je pod malé dětské bazény i ty větší pro celou rodinu, nabízíme ji v pěti velikostech s průměrem od 150 do 400 cm.

Před jarním opětovným sestavením trampolíny je třeba zkontrolovat několik zásadních věcí a případně je opravit nebo dokoupit nové. U kvalitní trampolíny od specializovaného prodejce jsou k mání prakticky všechny možné náhradní díly.

  • Péra doskočné plochy: Pokud při jejich napínání zjistíte, že je některé poškozené,  ihned jej vyměňte za nové a do té doby trampolínu nepoužívejte. Po zimě je mnohdy třeba je také očistit od rzi.
  • Krytí pér: moderní bezpečné trampolíny mají péra vně sítí doskočné plochy, i tak je třeba ale mít krytí v perfektním stavu. Děti po vnějším prstenci rády lezou a noha popadnuvší mezi péra volá o cestu na úrazovou pohotovost. Pokud jsou péra uvnitř sítí, kontrolujte krytí klidně každý týden!
  • Doskočná plocha: jestliže najdete jakékoliv poškození, vyměňte ji za jinou, jinak hrozí úraz. Je to už větší investice, ale než poškozenou plochu, tak raději trampolínu nepoužívat vůbec. Riziko poškození snížíte, pokud na ni budete chodit jen bosky.

  • Ochranné sítě a jejich upevnění: budeme se opakovat, ale nutnost výměny při jakémkoliv poškození, protože při dopadu do sítě by hrozilo její sesunutí nebo protržení. Děti instruujte, že skákat při hře na trampolíně do sítí je nebezpečná zábava, která sítě navíc ničí.

  • Příslušenství: snadno se poškodí i pěnové rukávy na tyče, které působí protiskluzově, vlivem teplot a deště materiál puchří. To samé platí pro stupínky žebříku atp.

Pokud trampolínu teprve vybíráte, vybírejte u takového prodejce, který všechny tyto náhradní díly prodává. Jsem majitelkou velké trampolíny, a i když byla první investice velká, v průběhu let nám možnost dokoupit náhradní díly ušetřila už spoustu peněz :-).

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.