MEDOVÁ VEPŘOVÁ PEČÍNKA

NEJLEPŠÍ REBARBOROVÉ RECEPTY
21.4.2023
ČAS NA PŘÍPRAVU BAZÉNU A TRAMPOLÍNY JE TU!
26.4.2023

Chystáte sváteční oběd? Nabídněte hostům šťavnatou pečeni pod medovou krustou. Výtečnou marinádu hojně využijete i v nastávající grilovací sezoně.

Připravovat jídlo, při němž se můžete věnovat hostům, je příjemné. Tento komfort vám dopřeje trouba i gril. Při grilování se navíc připojí i další ochotné ruce, protože tahle zábava na čerstvém vzduchu je víceméně společenskou záležitostí.

Šťavnaté úpravy různých druhů mas se často neobejdou bez chuťově zajímavých marinád. Při každé práci s masem dodržujte pár důležitých pravidel, aby se vám dílo povedlo:

  • alespoň 1 hodinu před přípravou vybalte čerstvé maso a nechte ho odpočinout mimo dosah chladničky
  • můžete přidat čerstvě namletý pepř a trochu mořské soli
  • mezitím si připravte marinádu a nechte ji rozležet - patří-li do ní alkohol či olej, přispěje k tomu, aby maso bylo křehké
  • po pečení či grilování ponechte maso vydýchat na nahřátém talíři - teprve pak porce nakrájejte

Pro sváteční pečínku do trouby jsem vybrala medovou marinádu s červeným vínem. Výtečně dokončí vepřové maso, které doplním křehkými zelenými fazolkami a opečenými brambůrky. Přitom vám předvedu jednu z šikovných vychytávek - silikonovou mašlovačku s dózou. Nejen, že si všude kolem pekáče nenaděláte nepořádek, ale zbytek marinády v uzavřené dóze uložíte v lednici na další příležitost.

Příprava: 1, 5 hodiny * Získáte: 4 porce

  • 1 kg vepřové plece bez kosti / kýty
  • mořská sůl, čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • máslo k vymazání pekáče
  • 2 menší cibule

Medová marináda

  • 100 g třtinového cukru
  • 50 ml suchého červeného vína
  • 25 ml balzamikového tmavého krému
  • 100 g tekutého medu

Dokončení

  • zelené fazolky, 4 porce
  • trocha másla, sůl, červený pepř

1. Maso omyjte, osušte, opepřete a mírně osolte.

2. Mezitím co odpočívá, připravte si marinádu - Do kastrolku dejte tmavý cukr, přidejte víno, balzamikový krém a med. Vše za stálého míchání pomalu zahřívejte až do konzistence sirupu.

3. Maso ze všech stran opečte na pekáči na 2 lžících oleje. Zapněte troubu na 180 °C. Stěny pekáče potřete máslem, marinádu přesuňte do nádoby mašlovačky. Maso ze všech stran hodně potřete a přidejte 2 nahrubo rozkrájené cibule. Pekáč přikryjte poklicí a dejte péct na 45 minut. Maso není třeba otáčet.

4. Pak vše zkontrolujte, pekáč vyjměte z trouby a maso přesuňte na prkénko. Shora ho nakrájejte do mřížky, nepříliš do hloubky. Povrch bohatě potřete marinádou a vložte bez poklice zpět do trouby. Pečte asi 40 minut - podle výšky masa, přičemž několikrát obnovte marinádu. Jakmile je povrch zlatý a marináda vyváří krustu, je hotovo.

5. Blanšírované fazolky - Aby fazolky zůstaly svěží a křupavé, je třeba krátce je spařit a hned  prudce zchladit. Zachovají si tak vitaminy i krásně zelenou barvu. Pro šokové zchlazení si připravte kostky ledu. Nejprve dejte vařit dostatečné množství vody a přidejte 2 lžíce soli (1 lžíce na 1 l). Jakmile voda vaří, vhoďte fazolky dovnitř a vařte 3 - 4 minuty. Ihned je pomocí děrované naběračky přesuňte do misky s vodou a ledem. Nechte je tam do té doby, dokud nebudou chladné, ale nemáčejte je zbytečně. Pak je přesuňte na utěrku a nechte okapat. 

Maso zprudka opečte, aby se zatáhlo, a připravte si marinádu. Zchladnutím ještě víc zhoustne. Milujete-li podobné úpravy kuřecích křidélek s ostrou směsí koření, bude vám chutnat i tato jemnější verze s červeným vínem. Cibule nedávejte moc, ale ve šťávě zkaramelizuje a svou úlohu tedy má. Jakmile marináda zchladne, přesuňte ji do dózy patřící k mašlovačce, z níž vám už neukápne ani kapička.

V okamžiku, kdy odstraníte poklici na pekáči, bude už maso propečené. Nepříliš hlubokými řezy naporcujte horní stranu pečeně a vetřete dovnitř co nejvíce marinády. Pekáč ponechte na spodní příčce a maso často potírejte. Pod medovou krustou zůstane krásně šťavnaté.

Fazolky patří k výtečným jarním přílohám. Pokud je nemáte příliš rádi, možná je to tím, že jste je nikdy neokusili správně připravené. Dejte jim péči, aby zůstaly křupavé a sladké. Než se pečeně dodělá a odpočine si na talíři, dám vychladlé a okapané fazolky na pánev s kouskem másla, přidám sůl dle chuti, trochu slaniny a červený pepř. Pak už můžete směle servírovat... 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.