NEJLEPŠÍ REBARBOROVÉ RECEPTY

KAKAOVÉ TLAPY S MANDLEMI
20.4.2023
MEDOVÁ VEPŘOVÁ PEČÍNKA
24.4.2023

Rebarbora na naší zahradě se zatím netváří, že by byla připravená ke sklizni, ale zrovna včera jsem byla nakoupit a v obchodě na mě vykoukly letošní první rebarborové řapíky. A tudíž je nejvyšší čas připomenout si recepty na koláče a další laskominy s rebarborou.

Reveň rebarbora pochází z Asie, z dnešního Tibetu a Mongolska. Obsahuje spoustu vitaminu C, draslíku a hořčíku a také kyselinu šťavelovou, která může být pro někoho škodlivá. Při nadměrné konzumaci může dojít až k poruše trávicího traktu a hlavně odvápnění organismu. Jakkoliv je tedy rebarbora zdravá, měla by se konzumovat s mírou a jen na jaře, kdy není obsah kyseliny šťavelové tak vysoký. A taky jedině tepelně zpracovaná, nikdy ne syrová. Z tohoto důvodu se sklízí od dubna do června. Řapíky se pečlivě zbavují kořene i listů, které by se neměly nikdy konzumovat: je v nich kyseliny šťavelové nadměrné množství.

Vy se jí ale nebojte: v následujících receptech je jí jen tolik, abyste ochutnali jednu z prvních jarních zelenin, ale neuškodila vám. A pokud k porci rebarbory přidáte i nějaký mléčný výrobek nebo jiný zdroj vápníku, máte vyhráno.

Nejlépe se tenhle džem dělá až v červnu, kdy se sezona obou surovin v zahradě prolíná, ale vzhledem k cenám jahod si klidně jednu či dvě skleničky na chuť udělejte už teď. Jahodovo-rebarborový džem vám totiž ráno zpříjemní víc než jakýkoliv jiný, třeba na nasládlém croissantu je prostě dokonalý.

Je úplně jedno, jestli si rebarborový kompot dáte místo dezertu po obědě nebo jej použijete, klidně až na podzim či v zimě, na koláč. Je to totiž skvělý způsob, jak si krátkou sezonu sklizně rebarbory prodloužit... V podstatě na celý rok! Kompot se peče v troubě, takže je skoro bez práce :-).

Kdo někdy ochutnal intenzivně kyselou rebarboru, jistě mi dá za pravdu, že je potřeba ji kombinovat s něčím hodně sladkým. Na růžových reveňových stoncích mě navíc vždycky fascinovaly ty krásné vzory, které jimi lze na koláči vytvořit, a tenhle koláč s rebarborou a marcipánem splňuje oboje naprosto dokonale.

Drobenkový koláč zná asi každý, málokoho by ale napadlo povýšit rebarborový koláč na sváteční jídlo. Přitom je to jednoduché, stačí navrch přidat vrstvu sněhových pusinek, efekt je dokonalý!

Recept v odkazu je na štědrovečerní krambl s datlemi, u kramblu jde ale vlastně jen o princip: co do něj dáte za ovoce, sušené plody nebo ořechy záleží jen na vás – a ideálně i na aktuální sezoně. Do kramblu můžete mezi ovoce a drobenku klidně přidat i vrstvu sladkého tvarohu, jeho příprava je prostě jednoduchá, rychlá a hlavně, výsledek je opravdu chutný!


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.