KAKAOVÉ TLAPY S MANDLEMI

TIPY DO NOVÉ ZAHÁDKÁŘSKÉ SEZONY
18.4.2023
NEJLEPŠÍ REBARBOROVÉ RECEPTY
21.4.2023

Víkendové pečení sladkostí často patří dětem. A to nejen kvůli mlsání. Děti se perfektně zabaví, a práci s těstem si pokaždé užijí.

Děti se rády účastní aktivit, při nichž se v kuchyni až tak nehledí na nepořádek. Na výsledky svého zápolení jsou pak jaksepatří pyšné. Vyzkoušejte něco jednoduchého, například sušenky. Napečete je rychle, ale nejchutnější budou tak za týden. Mandlové těsto potřebuje chvíli na rozležení, podobně jako mnohé cukroví. K uskladnění dobře poslouží objemná plechová dóza, ovšem jen za předpokladu, že ji schováte na té nejvyšší polici.

Máte doma objemnou dózu na sušenky? Ne?? Pak se připravujete o mnohé potěšení. V takové plechovce bývá totiž pokaždé něco dobrého na zub. A všichni členové domácnosti to vědí, vědí to i mnozí příchozí... I když není napečeno z domácích receptů, najdou se tu různé keksy nebo zapomenuté piškotky na zlé časy. Když přijde mlsná, důležitost tohoto kuchyňského vybavení stoupne do nebes!

O sušenkovou dózu se můžete občas starat, a doplňovat do ní své speciality, které se tu rozleží tak, až se rozplývají na jazyku. Pečení sušenek je zábavné a nejvíc si ho užijete s dětmi. Dětská fantazie vás dovede k všelijakým legráckám, jako třeba k tvoření velkých medvědích šlápot. Dozvíte se, že medvěd má pět drápků, a i když se na sušenky někdy vejdou jen čtyři, budou dobré i tak.

Posezení ve vaší kuchyni bude zase o kousek útulnější :o)

Příprava: 1 hodina * Získáte: 22 sušenek, záleží na velikosti

Těsto

  • 280 g hladké mouky
  • 100 g mandlí, jemně mletých / mandlové mouky
  • 130 g moučkového cukru
  • 2 plné lžíce kakaa
  • 120 g másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • celé mandle /blanšírované mandle na drápky

Na dokončení

  • pomerančový / rybízový džem
  • domácí / kupované piškoty

1. Mouku prosejte na vál nebo do mísy robotu, přidejte mandle, prosetý cukr a kakao. Sypkou směs promíchejte, pak přidejte kostičky másla, vejce a vanilkovou pastu. Krátce vypracujte těsto, zabalte ho do fólie a ponechte hodinku v chladu.

2. Na pomoučněném válu vytvořte asi 4 mm vysoký plát, z něhož vykrojte 6 - 7 cm širokým tvořítkem kolečka. Pomocí důlkovače vytlačte na tlapě důlek pro „polštářek” a nad něj umístěte „drápky”. Ty budou tvořit mandle směřující špičkou ven. Vtlačte je do těsta. Sušenky přesuňte na pečicím papírem opatřený plech a v troubě rozehřáté na 180 °C je pečte po dobu 8 - 9 minut.

3. Na vychladlé tlapy dejte lžičku džemu do místa, která tvoří polštářky. Přitiskněte na ně piškotky, aby tlapy byly plastické. Sušenky nechte nejlépe týden rozležet.

Medvěd není žádné tintítko, takže si pořiďte velké vykrajovátko. Ostatně mandlové drápky se musejí vejít do okolní plochy. Mandle můžete blanšírovat a slupku stáhnout, případně je nechte tak. Rozhodnete-li se pro bílé mandličky, dejte je do misky a přelijte vařící vodou. Po pár minutách - kdy už voda dovolí dát tam vlastní drápky - mandle vylovte a prsty je vytlačte ze slupky ven.

Abyste mohli tlapy více naplnit džemem, vytlačte si pro tlapkovou dlaň důlek do základní sušenky. Lépe si tak rozvrhnete i rozložení drápků. Ty pak vmáčkněte hluboko do těsta, nevadí, když se trochu zdeformuje. Mandle je třeba zapéct, aby neopadávaly.

K mandlovému těstu mi chutná nejvíce pomerančový džem. Samozřejmě klidně dejte ostružiny nebo jinou pikantní marmeládu. Naplňte vytvořený důlek a pak jej překryjte piškotem. Piškoty si z pilnosti můžete upéct, jde to rychle pomocí zdobicího sáčku a rovně řezané špičky. Nevadí, že bude mít každý trochu jinou velikost. Ale klidně využijte kupované dětské piškoty. Medvědí šlápoty rozhodně nemusejí být jak ze žurnálu. Jste přeci v divočině!

Ideální bude, když necháte své sušenky rozležet. Ale než je uložíte do sušenkové dózy, rozhodně ochutnejte. Odměna bude sladká. Užijte si veselý víkend! 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.