JEŽEČCI PEČENÍ I NEPEČENÍ

9+1 TRIK, ABY SE CUKROVÍ ZARUČENĚ POVEDLO
24.11.2023
MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA PRO MALÉ I VELKÉ
28.11.2023

Vánoční svátky chystáme především dětem. A tak je tomu i s pečením. Alespoň jedno cukrovíčko napečte - anebo vymodelujte - jen pro ně.

Už příští týden přijde Mikuláš! Letos to vypadá, že leckde otiskne své stopy do bílého sněhu. Děti se těší na nadílku a většina maminek začíná péct. Je to magické datum, kdy se kuchyně vyhřeje do noci běžící troubou a všude se rozvoní vanilka. Kouzelný čas.

Ovoce a kupované pamlsky na nadílku můžete rozhojnit i vlastnoručně připraveným cukrovím. A ne ledajakým. Dětem se zavděčíte domácími perníčky, napečte vánočně ozdobené muffiny, pusťte se do originální čokolády nebo vyrobte oblíbené cake pops či pečené nanuky na špejli. Také drobné cukroví lze naaranžovat do krabičky. Co třeba pustit se do sladkých ježečků?

Můj záměr směřoval jednoznačně k tvarům vymodelovaným z mandlového marcipánu. Neznám nikoho, kdo by ho neměl rád. Voňavé těsto skládající se z mletých mandlí a trošky cukru má lahodnou chuť a dobře se s ním pracuje. Samozřejmě si můžete koupit i mandlový marcipán hotový, pokud vás neodradí jeho vyšší cena. Podíl blanšírovaných mandlí by měl splňovat 50 %. Naše babičky si dělávaly marcipán doma už od dob Rettigové. Možná si vzpomínáte na dvoubarevné houbičky, které nechyběly na vánočním stole mnoha domácností. Marcipán jde dobře obarvit potravinářskými barvami, ale úplně postačí, když jeho charakteristická smetanová barva vynikne vedle části hmoty obarvené kakaem.

Jako pojivo mletých mandlí a cukru se přidává pouze syrový bílek. Abyste předešli nechtěným zdravotním komplikacím, které mohou syrová vejce zapříčinit, doporučuji použít bílek pasterizovaný (o pasterizaci více ZDE). Zakoupit lze také vaječné sušené pasterizované bílky doplněné vodou (cukrářské pomůcky, Dr. Oetker apod.). Pokud s mandlovou hmotou nemáte zkušenost, nabízím řešení v podobě receptu na pečené ježky se schovanou mandlí v bříšku. Vyberte si!

MANDLOVÁ HMOTA BEZ PEČENÍ

Základní recept vychází z poměru 1 podíl mandlí : 1 podílu cukru - čím více se vám podaří mandlí zapracovat, tím lépe, mohou to být i necelé 2 díly

  • 130 g moučkového cukru, prosátého
  • 130 až 200 g blanšírovaných mandlí, jemně mletých
  • špetka soli
  • 1 bílek
  • špetka kakaka

Na dokončení

  • čokoláda rozpuštěná ve vodní lázni
  • kokos, jemně mletý

1. K mletým mandlím přidejte plnou lžíci cukru a směs rozmixujte.

2. Přidejte zbytek cukru a sůl, bílek našlehejte malou metličkou do řídké pěny a přimíchejte ho k základu. Ideálně vše zpracujte v robotu. Jakmile se hmota spojí, z marcipánu oddělte malou část a obarvěte ji kakaem. Ze zbytku vytvořte váleček, zabalte ho do fólie a obě hmoty nechte odležet v lednici. Zprvu je povrch lepkavý, ale po ztuhnutí se s hmotou bude pracovat lépe.

3. Druhý den ze světlého marcipánu vytvarujte tělíčka ježků, budou připomínat kapku se zvednutým čumáčkem. Záda polijte rozpuštěnou čokoládou a po krátkém zavadnutí povrch posypejte kokosem. Z tmavé hmoty vytvarujte čumáčky, malé oči a ježky dokončete.

MÁSLOVÉ MANDLOVÉ TĚSTO NA PEČENÍ

  • 100 g polohrubé mouky
  • 30 g moučkového cukru
  • 20 g mandlí, jemně mletých
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 70 g másla
  • hrst mandlí

1. Mouku a cukr prosejte do robotu, přidejte mleté mandle, prášek, vejce a na kostičky nakrájené studené máslo. Hnětacím hákem vypracujte hladké těsto. Jakmile se vytvoří koule, dejte těsto do fólie a v lednici ho nechte odpočinout alespoň hodinu.

2. Pak těsto rozdělte na malé kousky, asi 3 × 4 cm, do každého vložte mandli a vytvarujte kapkovitá tělíčka. Odkládejte je na plech opatřený pečicím papírem. Tvary upečte v předehřáté troubě na 170 °C dozlatova. Ježky dokončete stejným způsobem jako u předchozího receptu, pouze oči a čumáček pouze namalujte špejlí čokoládou.

NEPEČENÍ I PEČENÍ...

Najdete je hned - na obrázku se smečkou ježků z mandlové hmoty najdete i cukroví z trouby, je to malá ukázka na talířku. Pečené těsto je křehké okamžitě, ale nejlepší bude alespoň týden rozleželé. Ježky nepečené buď hned snězte o Mikuláši, nebo je schovejte do krabice na suché místo, protože marcipán dokáže zvlhnout. Skladujte je v chladu při teplotě do 20 °C . 

TIPY:

  • Mandle pro marcipán je třeba blanšírovat, abyste je zbavili slupek. Dělám to tak, že mandle zaliji vřelou vodou, a jakmile se do ní dají ponořit prsty, každou mandli snadno stáhnu, protože slupka se kolem ní odfoukne.
  • Mandle umelte až po vychladnutí, máte-li mlýnek na mák, použijte ho a mandle umelte s trochou cukru. Můžete také využít tzv. mandlovou mouku, jsou to blanšírované mandle namleté a připravené k použití.

NEPEČENÍ JEŽCI

Marcipánové cukroví snadno vyschne, takže ho neschovávejte příliš dlouho, jinak se vám rozhodně nezkazí. Přejete-li si vytvořit marcipán barevný, roztlačte ho dlaněmi na placičku, doprostřed kápněte kapku potravinářské barvy nebo kakao (viz čumáčky a oči) a prsty surovinu zapracujte, až bude hmota dokonale probarvená.

 

patří neodmyslitelně k tradici. Atraktivní ponožky na spaní zateplené beránkovou kožešinou budou hezkým dárkem nejen pro vaše děti. Ještě máme spoustu vzorů, tak se nezapomeňte mrknout na náš e-shop!

JEŽEČCI Z TROUBY

S tvarováním syrového těsta se příliš netrapte. Těsto, z něhož cukroví peču, je dost máslové, takže v troubě se rozlije do šířky. I když se snažím vytvořit špičaté čumáčky, ježci se pěkně zakulatí. Nezapomeňte dovnitř každé hromádky vmáčknout celou mandli, dobře se propeče a těsto ochutí. Nemusíte se ani snažit o stejnoměrné kousky, ježčí rodina působí legračně, když je různorodá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.