KVĚTINOVÉ KOŠÍČKY I BEZ FORMIČEK

NEJKRÁSNĚJŠÍ JARNÍ DEKORACE Z KOČIČEK
20.3.2024
DOKONALE SLADĚNÁ JARNÍ KUCHYNĚ PLNÁ KVĚTIN
22.3.2024

Kvůli těmto košíčkům si nemusíte pořizovat fůru formiček. Úplně vám postačí plech na muffiny, podívejte se!

Formičky na oblíbené pečené košíčky do výbavy mé kuchyně samozřejmě patří. Mám nové i stařičké po mamince, ale pekla jsem je jen občas. Pracné vymazávání jemných faldíků formiček a následné mytí a ukládání, mi vždycky pokazilo radost z práce. Dnes si sice můžete vybrat formičky s teflonovými nepřilnavými povrchy nebo celou tartaletkovou formu, ale já používám úplně prozaický nápad - klasickou formu na muffiny. Tu má doma přece každý k časté přípravě kulinářských dobrot.

Formu používám na pečení slaných muffinů z vajec, sýra a špenátu i sladkých cupcaků, které vždy udělají radost svou nenáročností a konečným efektem, nemluvě o nepečených dezertech. K tomu vám prozradím, jak ve formě vytvořit luxusní košíčky, jejichž výroba je strašně rychlá a jednoduchá.

Příprava: těsto a pečení 45 min + chlazení  a zdobení * Získáte: 18 ks košíčků

Křehké těsto

  • 175 g hladké mouky, prosáté
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • 120 g studeného másla, na kostičky
  • 2 - 3 lžíce ledové vody

Vanilkový krém

  • 300 ml mléka, vychlazeného
  • 1 balíček Crème Olé s vanilkovou příchutí
  • 100 g mascarpone
  • ½ lžičky vanilkové pasty

Dokončení

  • brusinkové želé / libovolná zavařenina
  • poleva z čokolády a másla
  • jedlé květy

1. Těsto zpracujte v misce klasicky vidličkou nebo v robotu. Pracujte jen krátce, snažte se suroviny příliš neohřát. Křehké těsto nemusí být dokonale propracované. V míse smíchejte mouku, cukr, sůl a přidejte malé kostičky másla. Krátkými pulzy těsto promíchejte, přičemž po lžících přidávejte studenou vodu. Jakmile je těsto kompaktní, rukama z něj vytvořte kouli a ve fólii ji uložte na hodinu do chladničky.

2. Pak těsto rozválejte na pomoučeném válu na 3 mm vysoký plát. Pokračujete podle popisu u následující fotografie. Troubu vyhřejte na 180 °C a zaplněný plech na muffiny vložte na střední příčku. Pečte 15 minut, až košíčky zezlátnou. Vyndejte je na mřížku a nechte vychladnout.

3. Krém - Podle návodu na obalu našlehejte vanilkový krém zastudena. V konečné fázi přidejte mascarpone a vanilkovou pastu. Krém krátce vychlaďte.

4. Dokončení - Do každého košíčku vložte lžičku brusinkového želé (můžete použít tvořítko na melounové kuličky). Vychlazeným krémem naplňte cukrářský sáček s řezanou hubicí a na želé navršte kopeček krému. Čokoládu rozpusťte s trochou másla nad vodní lázní a tekutou polevou košíčky dokončete. Máte-li k dispozici jedlé květy, přidejte je na ozdobu. Košíčky nechte hodinku vychladit a podávejte.

20240314_001

NEMÁTE-LI FORMIČKY, POUŽIJTE PLECH NA MUFFINY

Aby košíčky byly stejnoměrně tvarované, postupujte podle následujících 3 kroků. Používám plech s důlky o průměru 7 cm a vykrajovátko o průměru 9,5 - 10 cm. Plech nejprve vymažu máslem, pro další várky už to nebude nutné:

KROK 1 - těsto vyválejte na plát vysoký 3 mm

KROK 2 - vykrajovátkem ve tvaru květu vypíchněte jednotlivé tvary a položte je nad důlky v plechu

KROK 3 - důlkovačem na koláče lehce a plynulým pohybem vtiskněte vykrojený tvar dovnitř, dno vzniklého košíčku hustě propíchejte vidličkou, aby se těsto v troubě nenafouklo

TIP: Chcete-li vytvořit hluboké košíčky s rovným okrajem, použijte vykrajovátko ve tvaru kruhu, může být i zoubkované.

20240314_003

KOŠÍČKY NAPLŇTE JAK JE MÁTE RÁDI

Vychladlé košíčky naplňte libovolným krémem. Můžete použít jen našlehanou smetanu a ovoce nebo pudinkový krém s glazurou z ovocné želatiny, kakaový krém z ricotty a čokoládu, zkrátka na co máte chuť. Výhodou pečení košíčků je bezesporu to, že si je nachystáte dopředu a naplníte, kdy potřebujete. V tom případě je uložte v dobře uzavřené nádobě do chladu. Vzhledem k tomu, že napéct dva muffinové plechy je časově nenáročné, teď dělám košíčky komplet a jíme je se vší křehkostí a čerstvostí.

TIP: Ještě jedna vychytávka - máte-li tvořítko na melounové kuličky. Vykrajuji je z domácího brusinkového želé. Když zmizí pod čepicí krému a čokolády, košíček je v řezu parádní. Zavařenina navíc doladí málo sladké těsto i krém.

20240314_012

PŘIDEJTE LEHKÝ KRÉM A ČOKOLÁDU

A takhle jsou košíčky komplet. Doporučuji hotové košíčky vychladit, tak jsou nejlepší. Možná se vám tip může hodit i na koledu. Musíte jich mít však pořádnou fůru, tak jsou dobré.

 

K servírování použijte elegantní přenosný etažér z mangového dřeva. Bude se vám hodit všude tam, kde potřebujete uspořit trochu místa. Další šikovné pomocníky do kuchyně naleznete na e-shopu v oddělení Podnosy a tácy a v následující galerii:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.