NEJKRÁSNĚJŠÍ JARNÍ DEKORACE Z KOČIČEK

RUČNÍKY JAKO TIP NA JARNÍ DÁREK
18.3.2024
KVĚTINOVÉ KOŠÍČKY I BEZ FORMIČEK
21.3.2024

Kočičky neboli květy stromu s poetickým názvem vrba jíva jsou odpradávna symbolem jara – spolu s lískami jsou jednou z prvních dřevin, které u nás přichází do květu; v případě kočiček navíc velmi originálního.

Vrbové proutky jsou velmi pružné a tvárné a skvěle se s nimi proto pracuje i při výrobě domácích dekorací. Nebudu vás dnes dlouho zdržovat psaním o proutkách, které určitě dobře znáte, a podělím se s vámi o úryvek z jedné učené knihy, která se jmenuje Obyčeje a slavnosti v české lidové kultuře od etnografky Evy Večerkové, která je ve svém oboru opravdovou legendou. Při zkoumání oněch českých obyčejů a slavností o kočičkách mimo jiné zjistila následující:

Ochranná síla živé narašené a posvěcené větve se rozšířila na člověka, na dům, dobytek, pole i sad, kočičkami si lidé vytírali oči, aby nebolely, polykali je, aby pomáhaly od bolesti v krku a od zimnice, jak se dělo už za časů Tomáše Štítného. (Ten žil ve 14. století.) Kde jsou svěcená koťátka, tam nemůže zlá moc, říkalo se v Javorovci na Slovácku. Haluzky si lidé zastrkávali doma za obrazy a kříže, za trámy, dávali je na střechu, do stáje a hospodářských budov, okuřovali je v čase bouře nad hořící hromničkou, aby byl ochráněn dům a jeho obyvatelé před nepohodou a účinky čarodějných sil, dávali je k včelím úlům a házeli do studny, aby voda byla zdravá.

Jak vidíte, kočičky (a určitě i ty nesvěcené) zkrátka dokázaly ochránit před lecčíms – a i kdyby náhodou ne, budou alespoň pastvou pro oči!

Něžné kočičky dodají elegantní nádech i obyčejnému proutěnému věnečku, který můžete využít jako klasický závěs na dveře nebo jej nadekorovat jako hnízdo na stůl – pár křepelčích vajíček nebo barevná stužka dokáží udělat divy. Svěžesti mu dodáte i zeleným mechem, ať už pravým nebo umělým. Moje kolegyně Jana v tomto článku píše, že většinou nemá to srdce obírat první včelky o potravu, takže nakupuje kočičky v květinářství, kam proutky neputují z volné přírody. Navíc je seženete i hezky obarvené. 

Proutky kvetoucí vrby jívy využijete i do klasických jarních květinových aranží, kde třeba zrovna u hyacintů, které se pod tíhou rozkvetlého stvolu klátí, poslouží zároveň jako jejich opora. Něžná, krásná a přitom funkční. Proutky zapíchnuté do trjúhelníku stačí na vrcholu svázat přírodním provázkem nebo zajímavou stužkou.

Máte-li bohatý zdroj kočiček, můžete se pustit do výroby těchto originálních kraslic. Svojí hebkostí připomínají plyšová zvířátka. :-) Na výrobu se obrňte trpělivostí, až ale získáte grif, půjde to už pěkně od ruky. Takto ozdobená kraslice je pak krásnou dekorací na přírodních aranžích.

Z jarních přírodnin a drobné velikonoční dekorace vyrobíte krásnou zahrádku, která potěší oko na každém okně, stole či na kamnech. Jako podklad můžete použít kousek březového kmínku, ale vystačíte si i s miskou v tlumených barvách nebo nějaký zajímavý květník. Kočičky, mech a pár dalších drobností prostě dokáží divy.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...


 

Kde všude ještě využít pár větviček kočiček?

2 Comments

  1. Jana Janska napsal:

    Jana Chmelíková, napsala jste pěknou zrůdnost. Snad každé ruhumnè děcko ví, že se kočičky trhat nemají, poněvadž jsou první pastvou pro hladové včely. Vy nejen že vàm nestačí dvě, tři halouzky ale hned celý valník . Že vám není hanba, vraťte se do školy, kde vás naučí respektovat přírodu a její nejmenší obyvatelé. Med, to byste ráda, co ???

  2. Avatar photo Jana Chmelikova napsal:

    Vážená paní Jánská, mrzí mne, že vás článek tolik pobouřil, protože k trhání valníku v něm nenabádám – na každou z dekorací je třeba opravdu jen pár halouzek a v textech je na neničení stromů upozorněno. A mimochodem, zrovna naše zahrada je malým obyvatelům 100% přizpůsobena, od prvních jarních dní až do pozdního podzimu jim tu něco kvete, na jaře posečkáváme s úklidem, abychom je nebudili, v létě jim nosíme vodu do pítek a část zahrady je vždy neposečená a plná lučního kvítí. 🙂
    Mějte se hezky a přeji krásné Velikonoce!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.