JARNÍ VĚNEČEK S KOČIČKAMI

TŘI SLADKOSTI Z KOBLIHOVAČE CLATRONIC + VIDEO
28.3.2019
KRŮTÍ PRSA S ROZMARÝNEM + MULTIFUNKČNÍ HRNEC II
1.4.2019

K vítání jara patří věnec úplně stejně, jako k vánočním svátkům. Zavěste si ho na dveře, do okna, nebo naaranžujte na stůl, kolem kterého se každý den setkáváte. Přinese k vám právě se probouzející přírodu.

Pořiďte si základní korpus a pak už jen zdobte podle svého záměru. Schovejte si skořápky od křepelčích vajíček, přineste domů mech, peříčka, nebo si kupte roztomilé umělé dekorace. Pokud vás při procházce klepne do klobouku rozkvetlá jíva, vezměte s sebou pár krátkých proutků. Většinou nemám to srdce obírat první včelky o potravu, takže nakupuji v květinářství, kam proutky neputují z volné přírody. Podstatné je, že musejí být čerstvé, měkké a ohebné.

Kočičí dekorace z vrby jívy mám nesmírně ráda. Kočičky - jak se jim lidově říká, ve vodě vykvetou, takže pokud je chcete mít beze změny, drobné a chlupaté, je vhodné nechat je na suchu. Proutky zaschnou do jakéhokoliv tvaru a dekorace vám budou dlouho dělat radost.

Na chráněné venkovní dveře se také hodí věnečky z umělých materiálů, které se vyrovnají i s různými klimatickými podmínkami. Ideálně je dozdobte několika rašícími proutky ze zahrádky, aby vás příjemně přivítaly při každém vstupu do domu.

CO BUDETE POTŘEBOVAT PRO ZÁKLAD VĚNEČKU

Tenhle věnec není žádný obr, protože jívy jsem měla jen pár proutků. Sledujte tedy svůj záměr a pořiďte si korpus podle toho. Připravte si:

  • korpus z vinné révy
  • čerstvé proutky vrby jívy
  • vázací drátek
  • pomocné lýko
  • zahradnické nůžky

NEJPRVE ZAFIXUJTE KOČIČKY

Proutky jívy zkraťte na potřebnou délku. Vezměte proutek, jeho konec zapíchněte ho do korpusu a stočte ho ve směru doprava. Přidejte další prut kousek vedle a pokračujte stejně. Každý úsek zafixujte pomocí lýka. Proutky jsou pružné a budou se vám pod rukama vyvlékat. Alespoň se mnou trošku bojovaly.

PŘIPRAVTE SI DALŠÍ DEKOR

Věneček s proutky upevněnými lýkem jsem nechala 2 dny zaschnout. Pružné větvičky v teple rychle ztrácejí svou sílu, a později se vám bude dobře pokračovat. Mezitím máte dostatek času na promyšlení dalších dekorací. Věneček může zůstat zcela přírodní, lze přidat barvy a pastelová vajíčka, dětské drobnosti, stužky, zkrátka co vás napadne. Já jsem zůstala u přírody a připravila jsem si mech a vyfouknutá křepelčí vajíčka. Po zaschnutí proutků korpus obtočte vázacím drátkem a pomocné lýko odstraňte.

VARIABILNÍ DOKONČENÍ DO TVARU HNÍZDA

Věneček dokončete tak, že veškerá vázání drátkem schovejte pod mech. Zastrčte ho pomocí nůžek mezi proutky korpusu, drží tam dobře. Věneček posaďte na talíř a střed zaplňte vajíčky jako hnízdo. Přidejte pár bílých pírek, a je hotovo.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.