JARNÍ LIKÉRY S VANILKOU A SLANÝM KARAMELEM

SLADKÁ VEJCE NA KOLEDU
31.3.2022
5 VELIKONOČNÍCH DEKORACÍ
5.4.2022

Vyrobit si na Velikonoce smetanový likér je naprostá nutnost. Budete ho potřebovat do bábovek, dezertů, i horkých nápojů, když vás jaro zažene za kamna.

Začnu s receptem na tradiční vaječný koňak. S ním je to stejné, jako s vanilkovými rohlíčky - každá domácnost si hýčká ten úplně nejlepší. Bývá s čerstvými vaječnými žloutky zastudena, v páře šlehanými žloutky zatepla, s whisky, rumy všech barev a síly, s brandy i s kořením - to především v rámci vánočních chutí, ale i bez, jen s vanilkou. Základ tvoří kondenzovaná mléka i čerstvá smetana na šlehání. Zajímavé jsou i samotné způsoby podávání, kdy se hladinka sype mletou skořicí, přidává se šlehaný sníh z bílků apod. Tahle dobrota má kořeny leckde ve světě, takže není divu, že je dovedena do dokonalosti.

Vedle žluťoučkých smetanových likérů se můžete pustit také do čokoládových směsí s nugátovou chutí, nebo - inklinujete-li raději ke karamelu, pak si našlehejte likér s maličkou špetkou soli. Mlsné pusy to zcela jistě ocení. V každém případě si připravte pěkné láhve s pevnými uzávěry, o to pěknější, chystáte-li likéry jako dárky na návštěvu, a udělejte si místo v lednici. Nápoje potřebují chlad a tmu, a před konzumací pár dní k uležet. Vyztužené kvalitním alkoholem, to určitě vydrží.

Příprava: 50 minut * Získáte: 2 + 2 láhve po 260 ml + na ochutnání

VANILKOVÝ VAJEČNÝ LIKÉR ZASTUDENA

  • 5 žloutků
  • 2 lžičky vanilkové pasty / vanilkový lusk
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 kondenzované mléko slazené
  • 250 ml smetany ke šlehání, 30%
  • 400 ml vodky

1. K žloutkům přidejte vanilku a vyšlehejte je s cukrem do pěny.

2. Přidejte kondenzované mléko a kelímek smetany, krátce zašlehejte a nakonec přilijte vodku. Likér přelijte pomocí trychtýře do vypařených láhví s čistými uzávěry a zavíčkujte je.

Láhve uložte v lednici a načněte je nejdříve po 5 dnech. Ihned zkonzumujte.

 

LIKÉR SLANÝ KARAMEL

- sůl lze vynechat

  • 1 kondenzované mléko karamel
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 300 ml bourbonu (whiskey)
  • 250 ml smetany ke šlehání, 30%
  • špetka mořské soli

1. Do mixéru dejte karamelové mléko, vanilku a bourbon, a zprudka prošlehejte.

2. Snižte otáčky a pramínkem přimíchejte smetanu, až vznikne hladký krém. V závěru přidejte špetičku soli. Krátce prošlehejte a likér slijte do 2 vypařených láhví.

Láhve uchovejte v lednici, nechte odležet a zkonzumujte za 8 - 10 dní.

Výrobu tradičního vaječňáku vám jistě nemusím předvádět, takže jsem se zde zaměřila na suroviny pro slaný karamel. Kdybyste přece jen začali s vaječným koňakem, v závěru článku naleznete ještě proklik na koňak zhotovený zatepla, abyste nemuseli pokoušet výše uvedenou přípravu zastudena. U žloutků je zapotřebí obezřetnost.

Likéry nechte v klidu v lednici, aby zhoustly, alkohol zjemnil svou chuť, a zkrátka aby pěkně uzrály. Je pravidlem, že čím déle upíjíte, tím jsou lepší a lepší. Jak hodně budete mít vanilkový likér žluťoučký, o tom rozhodne počet žloutků i jejich barva. Netrapte se tím, bude-li našlehaný nápoj světlý, vůbec na tom nezáleží. Do karamelového likéru patří špetka soli. Ale napoprvé opravdu špetka! Nejste-li na toto spojení chutí zvyklí, mohlo by vás překvapit, a navíc, slaná chuť se rozležením nápoje prohloubí.

Příjemným bonusem láhví, které si můžete pořídit, jsou visačky na přírodním papíře. Z druhé strany na ně připište třeba své věnování. Až jarní hosté ochutnají, určitě nebudou pochybovat o tom, že likéry jsou poctivé a domácí...

004vyrez

Žloutkový vaječňák šlehaný v páře


Vaječným koňakem se rozumí ten, který obsahuje žloutky + koňak. Recept naleznete po rozkliknutí obrázku.
003vyrez

Vanilka a slaný karamel se smetanou


Oba vyrobíte během chvilky. Stačí rozmixovat přísady a záhy vypít, aby likéry nepodlehly zkáze :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.