OPORA PRO HYACINTY

APRÍLOVÁ SVAČINA
31.3.2016
PLNĚNÉ HAMBURGERY
4.4.2016

ornament_01

Energie a obdivuhodná síla, která je na jaře ukrytá v cibulkách květin, mě fascinuje. Baví mě sledovat, jak se květy derou nad povrch zeminy. Za vůni a rozzářená sluníčka narcisů děkuji přírodě každý rok. A každý rok podléhám vůni hyacintů, až do úporného bolehlavu. Stojí to za to.

Hyacinty nesmírně miluji. Ale pokaždé vymýšlím, jak podepřít jejich těžké hlavy, aby se nezlomily. Až letos přišel nápad. Obyčejný, jasný – jak to, že mě nenapadl dříve?

Použila jsem výhonky kočiček. Jíva ve váze doma vyschla, a proutky se zpevnily. Hyacinty jsem sesadila do květináče a proutky zapíchala kolem. V okamžiku, kdy je ve vrcholu spojíte drátkem nebo provázkem, dají se květy ve vymezeném prostoru vyvázat. Uvidíme, jak porostou…

ornament_02

DSCF1554

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Vedle rostlin mám ráda sousedství přírodních materiálů. Jedním z oblíbených je juta. Na celkové aranžmá si připravte velký servírovací talíř, který má průměr nad 30 cm. Na něm se totiž bude vše odehrávat. Celkem tedy:

  • 3 ks cibulek hyacintů
  • plastový květináč
  • silnostěnný skleněný válec
  • servírovací talíř pro celkové aranžmá
  • 1,20 m jutové stuhy, 5 cm š. (aranžérské potřeby, květinářství)
  • kousek provázku nebo přírodního lýka
  • několik proutků kočiček (vrby jívy), min. 45 cm dl.
  • libovolné dekorace – např. vyřezávané motýlky apod.

Jutovou stuhu zakruťte do spirály (krásně drží bez jakéhokoli upevnění) a položte stočenou do kruhu na aranžovací talíř. Hyacinty sesaďte do květináčku, jehož okraj omotejte jutovou stuhou. Postačí, když ji zajistíte špendlíkem nebo kapkou horkého lepidla. Cibulky nijak nezakrývám. Líbí se mi jejich přírodní vzhled. Pokud byste je chtěli zkrášlit, pak doporučuji trošku kokosových vláken v barvě zeminy.

DSCF1526

SVÁZANÉ PROUTKY

Květináč vložte do skleněného válce. Mezi cibulky zapíchněte pruty kočiček, pokud možno, až ke dnu. V dolní části je musíte zbavit chlupatých pupenů. Proutky nechte vyčnívat asi 15-20 cm nad úroveň listů a svažte je kouskem provázku či lýka. Tento moment se mi do šířkových fotografií nevešel, ale určitě si dovedete situaci představit :o) Vázání můžete později posunout výš, jak budou květy hyacintů růst.

DSCF1536

PLYŠOVÁ OPORA

Musím říct, že kočičky deroucím se květům mimořádně sluší. Předpokládám, že opora bude fungovat. V obou případech vám výsledek nafotím!

DSCF1562 II

 

Vyrostly! Plním slib – je pondělní ráno a mě přivítala tato nádhera. Nejen, že květy dorostly do koruny své opory, ale krásně se o proutky opřely. Zatím je nebylo třeba vázat. Voní celá kuchyně a tak vám posílám tu radost v prvním ranním světle.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.