ZAPLETENÝ KYNUTÝ VĚNEC S KRÉMEM

DOKONALE SLADĚNÁ JARNÍ KUCHYNĚ PLNÁ KVĚTIN
22.3.2024
VELIKONOČNÍ TÝDEN: CO A KDY SE TRADIČNĚ VAŘÍ?
26.3.2024

Mazanec je ve světě známý jako sladký chléb. U nás má spoustu podob, protože s kynutým těstem jdou dělat doslova kouzla.

Mazanec jako obřadní pečivo se konzumuje na Boží hod velikonoční, kdy se na ranní mši nosíval do kostela k posvěcení a poté ho rodina společně jedla. Asi bychom nechtěli roztápět pec byť s čerstvě vymeteným komínem a svěřovat mu pracně vytvořené těsto vymíchané vařečkou. Dnes si s těstem hravě poradí robot a trouba, v níž si nastavíme teplotu jak potřebujeme. Kynuté těsto vyžaduje nejprve vysokou teplotu a pak se nechává dopéct při teplotě nižší. Chcete-li mít mazanec pěkně hnědý, do žloutků na potření přidejte trošičku mléka, ale vysoké mazance je třeba chránit pečicím papírem nebo alobalem, aby při delším pečení nezhnědly příliš. 

Není divu, že si dnes vymýšlíme mazance dovedně zapletené, pečeme z dvojího těsta - světlého i s čokoládou, vyrábíme na ně polevy anebo je promazáváme krémy. Pokud pečete spoustu let, postupně jste si vše už vyzkoušeli. I když stále platí, že nejlepší recept je samozřejmě rodinný, opisovaný do omrzení a posvěcený vlastními předky, na něž i v tento radostný jarní čas vzpomínáme. 

Příprava: 1 hodina + kynutí a pečení 

Kynuté těsto

  • 30 g čerstvého droždí
  • 120 ml mléka, vlažného
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 50 g krupicového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • špetka muškátového oříšku
  • 2 lžičky citronové kůry, nastrouhané
  • 3 žloutky
  • 60 g másla, rozpuštěného a zchladlého
  • hrst rozinek namočených v rumu
  • žloutek a lžička mléka na potření
  • hrst mandlí na dozdobení

Cukrářský vanilkový krém - základní dávka

  • 250 ml mléka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 3 žloutky M
  • 50 g krupicového cukru
  • 15 g hladké mouky, prosáté

1. Droždí rozdrobte do poloviny vlahého mléka, přidejte lžičku cukru a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2. Do mísy robotu prosejte oba druhy mouky, zamíchejte sůl, cukry, koření a citronovou kůru.

3. Do kvásku přidejte žloutky a prošlehejte je. Přidejte vše do mísy a začněte zpracovávat těsto. Po malé chvíli přilijte zbytek mléka a máslo. Vypracujte hladké a nelepivé těsto.

4. Přesuňte ho na pomoučený vál, dobře ho prohněťte a zapracujte rozinky. Těsto nechte kynout 1 hodinu na chráněném místě bez průvanu.

5. Pak těsto znovu propracujte, rozdělte ho na 3 stejné díly a upleťte cop. Stočte ho do kruhu na kulatý plech opatřený papírem na pečení. Konce spojte, věnec přikryjte a nechte kynout další hodinu. 

6. Troubu rozpalte na 180 °C, věnec potřete žloutkem s kapkou mléka a hustě posypejte mandlovými lupínky. Pečte 10 minut, pak teplotu zmírněte na 160 °C a pečte dalších 25 - 30 minut. Propečení zkontrolujte špejlí. Upečený věnec přesuňte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

7. Vanilkový krém - Do velkého věnce jsou třeba 2 dávky krému: Mléko dejte do kastrůlku, přidejte přírodní vanilkovou esenci a zahřejte k bodu varu. Nechte chladnout. Mezitím dejte žloutky do misky a ušlehejte metličkou s malými dávkami cukru do pěny, kdy je cukr dokonale rozpuštěný. Pak přidejte prosátou mouku a šlehejte, až vznikne hladký houstnoucí krém. Přidejte mléko, dosud ještě teplé a opět šlehejte. Dokonale zpracovanou směs přelijte zpět do kastrůlku a přiveďte k varu. Musíte stále míchat, aby nevznikly žmolky. Pak ihned snižte teplotu a nad mírným plamenem míchejte ještě 5 minut. Hustý krém nechte zchladnout, pak na něj přitiskněte mikrotenový sáček, aby se nevytvořil škraloup a nechte ho vychladit v lednici do druhého dne.

8. Dokončení - Druhý den rozkrojte věnec, spodní část promažte krémem a přiklopte mandlovým dílem. Věnec pocukrujte.

Crème Patissière, neboli cukrářský krém, patří k základní výbavě každého cukráře ve Francii. Používá se k plnění mnoha druhů cukroví, které je velice podobné našemu. Za vše zmíním třeba větrníky - ve Francii je to Paris-Brest nebo naše banánky s čokoládou kontra Èclairs apod. Naučila jsem se ho dělat podle bezkonkurenčních receptů pánů Allama a McGuinnesse, a musím říct, že jednodušší a na naši dobu i levnější krém neznám. Krém je chutný, lehký a snadno ho proměníte ochucením rozmixovaným ovocem, kávou, karamelem nebo čokoládou na spoustu způsobů.

Malé rady - Pokud chci mít jistotu, že věnec se uprostřed v troubě příliš neuzavře, postavím do jeho středu porcelánový kelímek na kávu natřený máslem a posypaný moukou. A ještě jeden tip - kynutá těsta vám prudce nepřekynou v troubě a následně se třeba neroztrhnou, když necháte svůj vytvarovaný výrobek kynout ještě jednou před vstupem do trouby. Vyplatí se to.

Zbývá už jen promazat rozkrojený věnec krémem, který jsem přikryla fólií, aby se na něm nevytvořil škraloup. Můžete ho jen navrstvit na spodní díl těsta nebo si dejte práci s cukrářským sáčkem, ale rozhodně to není nutné.

20240322_005

SVÁTKY MOHOU ZAČÍT

Velikonoční mazanec patří k jednomu z nejstarších obřadních pečiv. Symbolizuje slunce a pokud si ho upečete ve tvaru věnce, bude se mu podobat právě tak. Prostřete si na krásném jarním stole!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.