ROSTOUCÍ VĚNEC, KTERÝ NEUVADNE

POŘÁDNÁ SNÍDANĚ JE ZÁKLAD
24.4.2024
JAK PĚSTOVAT KÁVOVNÍK V KVĚTINÁČI
26.4.2024

Někdy přijde chuť na výtvarnou práci a právě nemáte nic, z čeho by se dalo vytvořit něco nového do bytu. To je pak ideální sáhnout po domácích zásobách. Například po korpusu věnce, nebo ještě lépe - po hotovém věnečku umělém. I ten se dá probudit k životu.

Dnes sice nepřidávám další materiál do seriálu o tvoření z přírodnin, protože jsem (až na výjimku) do aranžmá věnečku zapojila umělé materiály, ale docela dobře jsem spotřebovala všechno, co mi zbývalo z nejrůznějších minulých prací. Pomocí několika křehkých rostlinek jsem věnec nechala „rozkvést”, aby mi tu mohl dlouho dělal radost.

Miluji práci s přírodninami, ale nápadům s umělými rostlinami a dekoracemi se nebráním. Často vznikají aranžmá, která obstojí v tmavých koutech místností, kde by živé rostliny bez slunečních paprsků nevydržely, nebo věnce a dekorace na vstupní dveře, kde s klidem odolávají povětrnostním vlivům, a na podzim i v zimě se různými větvičkami a drobnostmi dají dokončit venkovní truhlíky. Dnes už se umělé květiny a zelené rostliny vyrábějí tak krásné a vkusné, že vypadají přirozeně a mnohdy i k nerozeznání od těch pravých.

17857_img_4745_eshop

ZELENÝ LÍSTEČKOVÝ VĚNEC

s nímž zde pracuji možná poznáváte, protože pokud sledujete naše tvořivé nápady, vzal na sebe několik podob, nevyjímaje vánoční. Věnec je vyrobený z odolného plastu a protože je krásně hustý, snadno se v něm ukotví další dekorace. Jde zavěsit i naaranžovat na stůl. Po odstranění ozdob ho čistím vlažnou vodou, a když mám chuť, znovu ho přetvořím v něco jiného.
VYUŽIJTE ZBYTKY DEKORACÍ

CO BUDETE POTŘEBOVAT K VYTVOŘENÍ DEKORACE NA STŮL

Nejprve se podívejte po svém příbytku do všech váz. Pokud si svůj domov rádi zdobíte, nebudete mít nouzi o nasušené rostliny. To bude ideální stavební kámen, beztak je po zimě třeba odstranit různé lapače prachu, ale drobné klásky, traviny nebo usušený nevěstin závoj, se bude docela určitě hodit. Mrkněte také do nejbližšího květinářství, kde objevíte svazek umělých květů hodících se přesně k vašemu záměru. Vyberte si co nejkřehčí rostliny. Celkem si připravte:

  • plastový věnec s lístečky o průměru 26 cm
  • zbytky přírodnin a umělých rostlin s květy i bez
  • starší nůžky
  • vázací drát, zelený / černý
  • několik motýlků vyrobených z peří / vystříhaných z barevného papíru (viz odkaz níže)
ARANŽUJTE PODLE SVÉ FANTAZIE

VĚNEC PONECHEJTE VZDUŠNÝ

Rostlinek opravdu nebudete potřebovat mnoho. Celek by měl vypadat lehce a nahodile. Jakoby z věnce vyrážely první klásky a chystaly se rozkvést. Uvidíte sami.

1  Rostliny (přírodní i umělé) si roztřiďte podle toho zda mají květy, nebo jsou pouze zelené.

Nejprve naaranžujte zelené rostliny. Začněte jedním dominantním druhem a zapíchněte ho do věnce na třech místech. Mezi tyto rostliny umístěte křehčí druhy už nahodile. Snažte se o to, aby měly různou výšku.

3  Rostliny s kvítky umístěte nakonec - drobné kvítky ponechejte nižší a může jich být po obvodu věnce více, nápadnější solitérní květy ponechejte na vysokých stoncích. Můžete si pomoci tím, že je prodloužíte drátky. Ve věnci je ukotvíte velice snadno, ale kdyby vám přece jen některý svazeček nedržel na místě, omotejte jeho konec několikrát papírovou lepenkou. Jakmile stonky ztloustnou, vmáčknete je tam, kde je chcete mít.

MOTÝLCI SLIBUJÍ LÉTO

MOTÝLKY SI MŮŽETE VYROBIT

4  Úplně nakonec rozmístěte nad věnec motýlky. Přilepte je na delší drátky, abyste měli pocit, že se nad květy vznášejí. Použila jsem dekorace vyrobené z barveného peří, ale můžete si poradit i jinak. Motýlky si vystříhejte z oboustranně potištěného papíru. Vodítkem vám budou tvary, které jsem vyráběla ZDE. 

Křehké aranžmá vytvoří na stole hezký dojem. Vždyť venku nás prohání pořádná zima, tak si o víkendu udělejte trochu radosti. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.