STAROČESKÉ ČÁPY S MÁKEM

DIY KRAJKOVÉ DEKORACE (NEJEN) PRO NĚŽNÉ DUŠE
17.4.2024
JAK PRÁT UTĚRKY, ABY SE SKVĚLY ČISTOTOU?
19.4.2024

Mnoho výtečných krajových jídel vzniklo z vařených z brambor. Připravovala se mnohem skromněji než dnes, ale jsou tak dobrá, že stále patří na náš stůl, kde je vynášíme do nebes.

OBYČEJNĚ, ALE S CHUTÍ V

to je náš nový malý seriál, v němž pro vás nachystáme rychlé večeře pro každý den, kdy nevíte, co vařit a péct

Pokud jsem právě pohoršila všechny češtináře ypsilonem ve slově čápy, pak se omlouvám, ale toto slovo opravdu nemá nic společného se vznosnými opeřenci, v jejichž pojmenování  -  a množném čísle - by se nacházelo i měkké. Asi tušíte, že se bude jednat o jídlo krajové a prastaré, a že se v každém regionu nacházejí slůvka méně známá. Vypátrala jsem, že čápa znamená nok. A tak je jasné, že když je noků víc (a zaručeně si budete přát mít jich co nejvíc), na talíři budete mít zkrátka čápy.

Kdo netušíte o co jde, jedná se o výborné jídlo z brambor, patří k němu opečená krustička, fůra máku, vůně rozpuštěného másla a horké švestky ve víně i bez. Ochutnat ho stoprocentně musíte. Jela jsem za ním do Loučeňského zámku, kde si můžete čápy s mákem objednat v zámecké restauraci. Recept vám sice neprozradí, ale snad jsem se k němu alespoň trochu přiblížila :o)

Příprava: 1 hodina * Získáte: 30 ks noků / 5 - 6 porcí

Čápy

  • 450 g moučných brambor
  • 3 vejce
  • 320 g hrubé mouky
  • na smažení přepuštěné máslo / řepkový olej

Na obalení

  • 100 g mletého máku
  • 100 g moučkového cukru

Na přelití

  • 80 ml červeného vína / kompotové šťávy
  • 250 g rozpůlených a vypeckovaných švestek čerstvých / mrazených / kompotovaných
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 4 hřebíčky

Na dokončení

  • přepuštěné máslo
  • 120 ml zakysané smetany

1. Brambory uvařte ve slupce den předem. Druhý den je oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte. Přidejte prošlehaná vejce a mouku a vařečkou vypracujte hladké těsto.

2. Pomocí 2 lžic vykrajujte z těsta noky a smažte je ze všech stran v oleji dozlatova. Tuk nechte odsát na papírových utěrkách.

3. Mák a cukr smíchejte na talíři a čápy ihned bohatě obalte. Uchovejte je v teplé troubě.

4. Svařte víno, vložte do něj švestky, přidejte cukr, skořici, hřebíčky a vše asi 7 minut provařte.

Noky rozdělte na nahřáté talíře, přelijte je máslem a přidejte švestky s omáčkou. Porce dozdobte kopečkem zakysané smetany.

Zdravý mák propaguji kde mohu, takže vítám každou možnost jak ho užívat v kuchyni co nejvíc. Čápy s mákem sice k úplně dietním pokrmům patřit nebudou, ale počítám, že naši předkové je připravovali mnohem skromněji. Pokud budete smažit na ghí (nepřepalujícím se přepuštěném másle), budou bramborové noky voňavé a bez mastnoty, jen se na nich usadí slabá opečená krustička. Ale i v oleji se smaží velmi krátce. Přepuštěné máslo mě dávno tomu naučila využívat moje milá tchýně a díky jí za to; převzala jsem od ní ještě jeden zvyk - zbude-li bramborová kaše nebo šťouchané brambory, právě tak se hodí k vytvoření noků, byť bychom se doma poprali jen o jednu porci. Třeba s cibulkou.

A JEŠTĚ JEDEN TIP - připravíte-li si švestkový přeliv s vínem (nemusí to být, v zimě využijte šťávu z kompotu), ohlédněte se po Svatovavřineckém, které se podává k sýrům a tmavým masům. Často chutná po švestkách a do receptu se výtečně hodí.

Na kvalitní pánvičce a s kvalitním tukem se čápy opečou dozlatova. Obalujte je ještě horké ve směsi máku a moučkového cukru. Než nachystáte všechny porce, uchovejte je rozložené na talíři v teplé troubě.

TIP: Dvěma polévkovými lžícemi se noky vykrajují velice snadno. Lžíce postavte podélně proti sobě, zakrojte do těsta a posuňte jednu do druhé. Nok se vytvaruje úplně sám. 

Teď si jen naložte podle svého a blaženě se zabořte do jídla. Chladnější dny, které nás právě přepadly, jsou k lákavé pochoutce jako stvořené.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.