JAK PRÁT UTĚRKY, ABY SE SKVĚLY ČISTOTOU?

STAROČESKÉ ČÁPY S MÁKEM
18.4.2024
DRESINKY ZVEDNOU CHUŤ ZELENINY, SÝRŮ I MASA
22.4.2024

Utěrky patří k jednomu z nejnamáhanějších kousků bytového textilu. Život v kuchyni si bez utěrky lze představit asi jen těžko. Jejich původní funkce byla, jak už sám název napovídá, k utírání nádobí, při kterém se příliš nezašpinily, ale dnes je všechno jinak.

Jak se totiž do našich kuchyní a životů vkrádají myčky, čím dál častěji slouží spíš jako všestranný pomocník. Tu zastanou chňapku, to podložku pod horký hrnec a nezřídka svůj utírací název naplní – setřením něčeho rozlitého. Zkrátka proto, že jsou vždycky po ruce.

Je mi jasné, že zejména starším generacím se tohle stane méně často než mně, která si už nejednu krásnou utěrku zničila nevypratelným flekem, na druhou stranu mohu beze studu říct, že už jsem k odstranění skvrn na utěrkách vyzkoušela opravdu leccos. Ze své zkušenosti proto taky vím, že utěrka, která nejde vyprat minimálně na 60 °C, nemá v kuchyni co dělat. Zaprané utěrky se skvrnami od všeho možného totiž neplní další svoji funkci – být okrasou kuchyně. Protože přiznejme si, některé jejich vzory jsou prostě nádherné.

Široký výběr utěrek najdete samozřejmě i na našem e-shopu. Najdete tam klasické bavlněné karo, pro vysokou savost jsou velmi oblíbené i bavlněné vaflové nebo bambusové utěrky, které máme v několika nových vzorech. Krásné dekory nabízí i ty z egyptské bavlny či bavlna v odolné žakárové vazbě.

Utěrky na parádu stačí mít pratelné na 40 °C, ale ty „pořádné“ na práci musí vždycky vydržet šedesátku – nejlepší je na ně klasická bavlna, skvělou savost má ve vaflové úpravě.

SUCHÁ UTĚRKA, DOBRÁ UTĚRKA

1

Jak už jsme si řekli, utěrka je na utírání nádobí a podobné čisté práce, na stírání nečistot slouží hadr (já na to ráda používám staré utěrky a klasické látkové pleny), bez dodržování tohoto pravidla prostě čisté nebudou. Pokud je z nějakého důvodu mokrá, rozložte ji a usušte nebo ještě lépe: dejte ji rovnou prát. Já osobně mám na mokré prádlo před pračkou zvláštní kyblík a všechny vlhké a mokré hadříky a utěrky, politá trička atd. dávám do něj, aby se vše dostalo do první dávky, kterou budu dávat prát.

 

NIKDY JE NENECHTE ZASCHNOUT

2

Zní vám to v rozporu s pravidlem číslo jedna? Není tomu tak – tam jsme mluvili o utěrkách, kterými jste setřeli maximálně čistou vodu. Pokud na utěrce ulpí špína, platí to samé jako v případě jakéhokoliv jiného potřísněného prádla: skvrna nesmí zaschnout a ideální je rovnou zapnout pračku. Odolnější skvrny (kterých je, co si budeme povídat, v kuchyni většina) je dobré předeprat žlučovým mýdlem. Nepleťte si ho s pracím mýdlem (např. „s jelenem“), rozdíl najdete vysvětlený v boxu níže.

 

UTĚRKY PERTE ČASTO A NA 60 °C

3

Kuchyně je semeniště bakterií a utěrky, které se odkládají na linku, utírá se do nich nádobí, sahá se na ně ne vždy zcela čistýma rukama... Tak ty taky.  I v jen zavlhlé utěrce se mikroorganismy začnou množit exponenciální řadou a představte si, jak tím pak utíráte sklenky a talíře. Kromě zářivého vzhledu je to další důvod, proč je prát často a na šedesát. Někdy se doporučuje prát je odděleně od prádla a dokonce i od ručníků, při dodržení vysoké teploty je to ale jedno, protože ta vše zlikviduje. Pokud utěrky přesto zapáchají zatuchlinou, je na vině nejčastěji pračka: buď je třeba ji vyčistit, nebo dostatečně neohřívá vodu (ano, bohužel je běžné, že hřeje jen na 50–55 °C, a to vyřeší jen servis) nebo teplotu nedrží dost dlouho. Doporučuji aspoň občas použít program na dětské prádlo, které má předpírku a které tu vysokou teplotu drží déle než obyčejný program, mám to vyzkoušeno z dob praní látkových plen. S dostatečnou hygienou pomůže i sušička a žehlení.

 

ZAPOMEŇTE NA AVIVÁŽ

4

U utěrek stejně jako ručníků a mnohého dalšího prádla zapomeňte na aviváž. Ta totiž obalí textilní vlákna a snižuje tím jejich savost – což je v případě utěrky to poslední, po čem člověk touží. Aviváž navíc zanáší pračku i sušičku a prodlužuje dobu sušení (co je opět způsobeno obalením vláken), já už ji roky používám jen zcela výjimečně jen třeba na beránkové deky. Naopak ale vřele doporučuji levandulové máchadlo prádla, které vymyje zbytky prášku, a prádlo provoní, případně použijte klasický nebo o něco silnější bílý ocet. Utěrky budou měkčí a savější, když budou prané v měkké vodě, v níže se i lépe zbavíte skvrn. Proto dle potřeby nezapomínejte do praní přidat změkčovač!

 

SLUNCE NAŠE JASNÉ!

5

Jak dobře víte, na skvrny je nejlepší... Sluníčko. Nic nevybělí prádlo tak jako letní slunce, z bílých dětských triček spolehlivě vytáhne i rajskou a čokoládu. Utěrky, stejně jako další prádlo, na sluníčko ale musíte dávat mokré, jako by se spolu s vodou odpařovaly i ty skvrny. Sluníčko je taky jediný způsob, jak se aspoň částečně zbavit zažloutlých skvrn, které vzniknou, když utěrku použijete místo chňapky nebo na ni položíte horký pekáč. To totiž vlákno spálí a s tím už pak moc není pomoci.

mýdlo

ŽLUČOVÉ MÝDLO JE UNIVERZÁLNÍ POMOCNÍK

Žlučové mýdlo se od pracího nebo kosmetického mýdla liší jednou zásadní ingrediencí – hovězí žlučí. Ta totiž obsahuje enzymy, které umí rozložit tuky a bílkoviny, tudíž je neuvěřitelně efektní i v ničení nečistot organického původu. Textilie zbaví mastnoty, krve, červeného vína a ovocných šťáv, inkoustu, šmíru, ale i skvrn od dětské stolice nebo na údržbu zažloutlých, potem namáhaných míst (podpaží, límečky, manžety atd.). Jen nezapomeňte, že bílkovinné skvrny od mléka či krve je třeba předepírat ve studené vodě!

Jak prát utěrky?

1Jak utěrky zbavit zápachu?
Utěrky je třeba prát na 60 °C, prát je dostatečně často a přidávat ocet nebo kyselinu citronovou, které působí antisepticky.
2Jak zvýšit savost utěrek?
Pokud jsou utěrky nové, musíte jim dát chvíli prostor „zapracovat se“. Plné savosti dosáhnou po 5–6 praních. A pozor, aviváž jejich savost snižuje!
3Jak utěrky zbavit skvrn?
Použijte staré dobré žlučové mýdlo, zejména skvrny živočišného původu předpírejte ve studené vodě. A co nezmůže to, s tím si poradí sušení na letním slunci.
 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

1 komentáře

  1. Božena Krejčová napsal:

    Mám dotaz ono nejde koupit ten ubrus co dáváte jako dárek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.