JAK VYČISTIT PRAČKU?

MRKVÁNKY S POVIDLY
14.3.2024
RUČNÍKY JAKO TIP NA JARNÍ DÁREK
18.3.2024

Photo of woman 's hand in pink rubber glove washing washing machine in bath

Pračka je nedílnou součástí našich domácností, stejně jako u všeho je ale třeba o ni správně pečovat – především ji správně čistit. Protože abych parafrázovala jednu otřepanou reklamu, pračka nám pere prádlo, ale kdo myje pračku?

Nevím jak vy, ale já si raději představím svět bez čokolády než bez pračky. Vždycky, když se dívám na svůj oblíbený film Byl jednou jeden král a v jedné z posledních scén vidím vdovu Kubátovou, tu „mladou čistou ženskou“, co dala Vlastovi Burianovi facku, jak máchá prádlo v ledové vodě rybníka, tak děkuju pánubohu za 21. století a vynález jménem automatická pračka. Však ještě na moji maminu babička prala pleny na valše ve vaně...

Zejména v obcích s tvrdou vodou je ale pračku třeba pravidelně odvápňovat a čistit usazeniny, kde se skrývají opravdu všude. Pomoci vám s tím mohou specializované čističe, leccos ale zmůže i obyčejný ocet nebo jedlá soda.

A tady od nás máte pár typů, jak vyčistit pračku do poslední pídě!

 

Omezte používání aviváže, která pračku (i sušičku) zanáší a zkuste místo ní používat panáka octa na změkčení a parfém na provonění. Jana

VYČISTĚTE TĚSNĚNÍ

1

Začněte tím, že pořádně vyčistíte těsnění – u praček s bočním plněním se v něm umí skrývat pořádná dávka špíny (a občas tam najdu i nějakou tu minci nebo jinou v kapse zapomenutou drobnost). Nejlepší je použít vodu s univerzálním čističem, hadřík a celou škvíru pořádně protáhnout. Umýt nezapomeňte ani sklo uzávěru, na kterém se nečistoty umí taky pěkně držet.

 

UMYJTE ZÁSOBNÍK

2

Další na řadu přichází zásobník na prací prášek/gel a aviváž. Pokud máte tvrdou vodu, bude se tento šuplíček zanášet, i když bude prostředky dávkovat přímo do bubnu: pračka jej vždy na začátku praní propláchne, aby si z něj vzala právě domnělé prostředky. Šuplíček může být tak zanešený, že se v něm vytvoří i plíseň, takže opravdu pozor na to! I s jeho okolím uvnitř pračky (které taky umí být pořádně zanesené!) je můžete jednoduše vyčistit pomocí houbičky a bílého octa, který je o něco silnější než klasický kvasný lihový. Houbičce strhněte hrubou stranu, zastřihněte ji, aby tak akorát padla do přihrádek a teprve pak do zásuvky, včetně přihrádky na aviváž a předpírku, nalijte dávku octa. Ten se tam tak o něco déle udrží a efektivněji vyčistí.
Pokud po skončení programu zjistíte, že některé nečistoty zůstaly, vezměte si na pomoc starý zubní kartáček a mýdlovou vodu.

 

VYČISTĚTE FILTR

3

Nezapomínejte ani na filtr, ten se obvykle nachází ve spodní části pračky. Položte pod něj nádobu, která zachytí případné zbytky vody a nečistot (já dávám hluboký plech), otevřete víko filtru a vytahejte všechen nepořádek. Rády se tam drží zbytky zapomenutých papírových kapesníčků, vlasy, občas najdu i vatovou tyčinku, kus mechu nebo klacík, kterými si děti ládují kapsy.

 

PUSŤTE PRAČKU

4

Zapněte čisticí program, pokud jej vaše pračka nemá, tak dejte dlouhý program na 80–90 °C. Během čištění nesmí v pračce nic být! Velkým pomocníkem jsou i speciální čističe na pračku, to platí dvakrát, pokud máte zmíněnou tvrdou vodu (protože jak jistě víte, vodní kámen, to je prevít!).
Když jednou čas pustíte program s vysokou teplotou na prázdno, bez prádla, funguje to už samo o sobě jako prevence usazování nečistot a plísní... Životnosti pračky svědčí pravidelné používání vysokých teplot při praní. Prací prášky sice dnes vyperou i na 30 či 40 °C, takto nízké teploty ale nebrání množení plísní a bakterií. Trochu paradoxně jsem měla nejčistší pračku v dobách, kdy jsem prala prakticky pořád, protože to 3–4x týdně byly látkové pleny s teplotou 60–90 °C. „Šedesátku“ obvykle v pohodě zvládnou ručníky a utěrky, povlečení nebo spodní prádlo.

 

Jak vyčistit pračku?

Co všechno je třeba řešit zrovna u vašeho modelu, se dozvíte v návodu. Pokud jej už nemáte, pátrejte na internetu. Konkrétní číslo vašeho modelu, nejen značku, najdete na štítku na zadní straně spotřebiče. Do vyhledávače dejte klíčové slovo v podobě modelového čísla a slovo „návod“ a určitě se ho dopátráte!

 

1841901_3910_eshop

ZMĚKČOVAČ VODY MÁ PRAČKU RÁD

Máte tvrdou vodu? Pak má vaše pračka, stejně jako další spotřebiče, zaděláno na problém. Tomu ale můžete předcházet díky změkčovači vody, tenhle od české značky Tierra Verde je 100% biologicky odbouratelný a vhodný i domácí čističky odpadních vod a septiky. Tvrdá voda nejen způsobuje zanášení vodním kamenem, ale také zvyšuje spotřebu pracího prášku a šednutí světlého prádla. Změkčovač funguje tak, že na sebe naváže minerální látky z vody, které se tak nemohou usazovat, stačí ho přidat do každého praní, množství se odvíjí od tvrdosti vody.

Čím vyčistit pračku

1Jak vyčistit pračku octem
2 hrnky octa nalijte do bubnu a spusťte nejdelší program s nejvyšší teplotou.
2Jak vyčistit pračku jedlou sodou
Půl hrnku jedlé sody rozpusťte ve vodě a nalijte do přihrádky na prášek a aviváž. Do bubnu pračky nalijte 2 hrnky octa a přidejte sáček jedlé sody. Spusťte nejdelší program s nejvyšší teplotou.
3Jak vyčistit pračku tabletou do myčky
Tabletu do myčky vložte do zásuvky na prací prostředek a pračku zapněte na program s nejvyšší teplotou.

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.