DOMÁCNOST JAKO ZE ŠKATULKY? POMŮŽE VÁM OCET!

PROSINCOVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – OZDOBY ZE ŠIŠEK NA STROMEČEK
8.12.2022
SVĚTÝLKA A ŠLEHAČKOVÁ VÁNOČKA DO FORMY
12.12.2022

Nerada to říkám, ale půlka adventu už je tady. A nejpozději v tomto čase přichází neoblíbené téma vánočního úklidu.

Nedávno jsem někde četla, že nutnost naklizené domácnosti, za kterou má zodpovědnost pochopitelně žena, byla vymyšlena proto, aby ženské neměly čas bádat nad svými nápady. Úklid totiž je, jak jistě uznáte, v podstatě nikdy nekončící úkol, a ženám tak nezbude příliš času na jejich záležitosti.

Už naše prababičky ale věděly, jak si přece jen trochu toho času ukrást i pro sebe, a vymyslely řadu skvělých nápadů, jak si tuhle nevděčnou a jen málokdy skutečně doceněnou dřinu usnadnit. Jejich obrovským pomocníkem se stal ocet: díky němu se totiž snadno bude leccos blýskat doslova jako na Vánoce, lahev octa přitom stojí pár korun. Koneckonců, ocet je součástí i mnoha moderních čisticích přípravků.

Na co všechno se hodí ocet, hezky a komplexně shrnula už před pár lety kolegyně Jana a myslím, že nikdy není pozdě si to zopakovat. V článku domácnost na ocet najdete přehled všeho možného využití octa při úklidu jednotlivých místností a čištění nejrůznějších povrchů, které se díky tak základní surovině, jakou ocet je, bude blýskat... Skoro jako na lepší časy! Vodní kámen, pračka, vodovodní baterie bez lesku... S tím vším si ocet hravě poradí!

Pokud vám někde zkvasil zbytek jablečného moštu nebo snad máte bedýnku jablek, která už mají nejlepší čas za sebou, vyrobte si domácí jablečný ocet nebývalé síly. Ten využijete nejen při vaření, ale i v kosmetice nebo při úklidu. Pročtěte si detailní popis, jak ocet vyrobit, a pusťte se do toho. A nebojte, nejvíc práce při výrobě udělá sám čas :-).

Ach ta okna! Taky se vám do jejich mytí nikdy nechce? Vezměte si k ruce ocet a zaručujeme, že je budete mít umytá co by dup. Kromě octu možná využijete i pudinkový prášek nebo bramborový škrob. Že to zní jako nesmysl? Čtěte dál a hlavně – vyzkoušejte to! 

Ještě jednou tu pro vás mám pár babských rad, které využijete i v 21. století, využití octa mezi nimi samozřejmě nemůže chybět. Ocet mám totiž jednu skvělou vlastnost: zvýrazňuje a ustaluje barvy. Pokud jste zamlada batikovali sukně a trička, určitě si vzpomenete, že se takový nový kousek musel pořádně vymáchat v octové vodě. Využijte jeho vlastností třeba i při čištění koberců. K jejich údržbě si můžete leccos přečíst i tady.

Jak už jste jistě zjistili, ocet má bohaté využití i v koupelně. Neomezte jeho použití na odstranění vodního kamene z baterií a skel na sprchovém koutě. Stejné zázraky umí totiž i s vašimi vlasy, které tvrdá voda zanáší stejně jako ty kohoutky. Ptáte se, jak ho použít? Odpověď najdete v tomto článku. A nebojte se, obava, že vám vlasy budou vonět jako sklenice utopenců, je lichá. Ocet je navzdory své štiplavé aromatičnosti neutralizátor pachů a vlasy budou hned po uschnutí úplně bez zápachu.

Ocet využijete i při praní. Jak už bylo řečeno, funguje jako neutralizátor pachů a ustalovač barev, čehož můžete využít při praní v podstatě jakéhokoliv prádla, více o tom dozvíte v pracím manuálu pro začátečníky i pokročilé.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.