STARÁTE SE SPRÁVNĚ O RUČNÍKY A OSUŠKY?

ZE SLADKÝCH MERUNĚK II
26.7.2021
ARANŽMÁ PRO MĚSÍC ČERVENEC: LEVANDULOVÉ VONIČKY DO PRÁDLA
30.7.2021

Aby si ručníky se smyčkovým povrchem udržely savost a měkkost po dlouhý čas, musíme se o ně dobře starat. Stejnou péči věnujte i úhledně složenému prádelníku.

Každému z nás už se podařilo vyrobit z froté ručníků škrábavou textilii, která se dá používat jedině tak místo peelingových emulzí. Je to tím, že jsme se o ně starali chybně, a nedodržovali pár pravidel, která není dobré měnit. V souvislosti s ručníky se také často hovořívalo o vybledlých nebo zapraných barvách. To je snad jediné, co už vás nemusí trápit. Kvalitní ručníky a osušky jsou stálobarevné a pokud perete odděleně barevné a bílé prádlo, světlé tóny nezešednou. 

Při nákupu prádla do koupelny si rozvažte výběr materiálu. Nejoblíbenější jsou ručníky z bavlněného froté, u něhož je důležitým údajem uvedená gramáž. Nedejte se zmást tím, že huňaté a těžké ručníky musejí být zákonitě ty nejkvalitnější. Cena samotná vás svede na scestí ještě snáz, ale rozhodně platí, že levné zboží se nevyplácí. Jak se tedy zorientovat?

rucniky1

1/ KVALITA BAVLNĚNÉHO FROTÉ

vynikne nejlépe v celých kompletech, které elegantně dokončí koupelnu doma i na chalupě
  • Bavlněné froté - dobře saje, je měkké a poddajné a našemu tělu dopřeje příjemnou masáž. Nejkvalitnější froté se vyrábí z egyptské bavlny. Uváděné gramáže se pohybují mezi 300 až 600 g/m². Úplně postačí střední hodnoty kolem 450 g/m² - ručníky s vyšší gramáží déle schnou a pokud nemáte vzdušnou a dobře větratelnou koupelnu, zůstanou dlouho vlhké.
  • Bambusové ručníky - výroba bambusových vláken je rychlá a ekologická. Také oblečení z bambusu se těší velké oblibě pro svou savost a měkkost. Ručníkům propůjčuje zcela mimořádné benefity, protože textilie z bambusových vláken se lépe brání bakteriím, což je při osobní hygieně nesmírně důležité. Bambusové ručníky a osušky si zvolte pro pobyt ve veřejných prostorech, jako jsou bazény, lázně, tělocvičny. Vlákna jsou mnohem více savá, než bavlněná, a ručníky rovněž rychleji proschnou. Pořiďte si je do koupelen, které postrádají okna a přirozené větrání.
  • Ručníky z mikrovlákna - s mikrovláknem se v současné době setkáte na každém kroku. Textilní výrobky jsou lehké, sametově hebké a dokonale odpařují vlhkost. V bytovém textilu se s nimi potkáte nejčastěji na ložním povlečení, které vám nabídne kromě uvedených předností také nemačkavost. Ručníky z mikrovlákna mají vynikající savost a právem se označují jako rychleschnoucí. Pořiďte si je především pro fitness a outdoorové aktivity. Při cestování oceníte i to, že balíček s ručníkem má mnohem menší rozměry než objemné froté.

SADA RUČNÍKŮ A OSUŠEK VOLIE Z BAVLNĚNÉHO FROTÉ, 6 ks, v béžové + smetanové / šedé + růžové

rucniky2

2/ ROZMĚRNÉ OSUŠKY PATŘÍ K LÉTU

pohodlně se zabalte v koupelně, na zahradě i na pláži

Osušky zastávají zcela nezastupitelnou roli. Patří k lázeňskému komfortu, osuší a zahřejí vás pokaždé, když to potřebujete, a poskytnou vám domáckou pohodu i venku na zahradě. Děti je milují, protože se nerady utírají po každodenní koupeli, a takto stačí jen se do nich zabalit. Do zavazadel jsou osušky poněkud rozměrné, takže vybírejte z klasického froté nejlépe v gramáži 450-500 g/m². Vzhledem k tomu, že v přírodě snadno zatrhnete smyčky, snažte se materiál pod nimi roztáhnout do šířky i výšky a zbytek nitek opatrně odstřihněte nůžkami. Nemusíte mít obavu, že textilie se budou dále párat.

rucniky3

3/ SPRÁVNÉ PRANÍ A SUŠENÍ RUČNÍKŮ

a několik neměnných zásad pro pračku a sušičku

PRANÍ

  • Před prvním použitím vyperte froté prádlo samostatně v pračce. Ideálně 2×, aby se z textilií odstranily nečistoty z výroby a především proto, aby se v osnově pevně zatáhly smyčky. Froté snáší teplotu od 40 do 60 °C, orientujte se podle pokynů výrobce.
  • Ručníky a osušky roztřiďte stejně jako ostatní prádlo na světlou a barevnou várku. Barevné ručníky perte v pracím gelu, bílé froté naopak v pracím prášku, který navíc obsahuje optické rozjasňovače.
  • Dejte pozor, abyste společně s ručníky neprali prádlo se zdrhovadly, zapínacími háčky apod., neboť by mohlo dojít k zatrhání smyček. 
  • Pračku nepřeplňujte, aby prádlo mělo dostatek prostoru pro „vybouchání”. Teprve pak se dokonale vypere.
  • V žádném případě nepoužívejte avivážní prostředky. Mají za následek špatnou savost, protože se v ručnících usazují a slepují bavlněná vlákna. Vaše ručníky se velice rychle stanou drsnými.
  • Pokud potřebují vaše ručníky regeneraci, přidejte do praní trochu octa a prací sody. Vyperte na klasický program a přidejte sklenici octa a půl sklenice prací sody do přihrádky na prášek. Ocet v textiliích rozpustí usazeniny po pracím prášku a soda je změkčí.
  • Častým praním se snižuje životnost froté, ale víte, že některé kousky v prádelníku máte takovou spoustu let, že se už nemůžete dočkat, kdy je nahradíte novými. Ručníky tedy užívejte jak je třeba a měňte je často. Jedná se o osobní prádlo, které obsahuje bakterie, šupinky kůže, vlasy. Máte-li v rodině maroda, klidně riskněte i vyvářku, i když ji výrobce nedoporučuje. Ručníky to většinou směle vydrží.
  • Ždímat můžete i nad 1000 otáček; froté prádlo se nežehlí, takže je vhodnější neždímat příliš energicky. Pokud sušíte prádlo v bytě a máte zde hodně suchý vzduch, využijte ručníky pro jeho zvlhčení. Nejenže prospějete svému zdraví, ale nemusíte se bát ani o podlahu, protože odstředěné froté nekape.

SUŠENÍ

  • Froté prádlo vyndejte z pračky a protřepejte, ručníkům vytáhněte rohy, zvláště v případě, že prádlo má vytkané ozdobné bordury, které po praní mírně stahují.
  • Ručníky nechte volně uschnout, případně je svěřte sušičce, pokud to výrobce dovoluje. Vyhýbejte se sušení ručníků na radiátoru, kde se vytáhnou, i na přímém ostrém slunci. Neplatí to ani pro bělení bílého prádla, protože froté vlákna mohou zkřehnout.

SADA FROTÉ RUČNÍKŮ A OSUŠEK DAVOS Z BAVLNĚNĚHO FROTÉ, 4 ks, pouze v barvě tyrkysu

Firuze_mix_IMG_0154_E-III.vyrezjpg

4/ PRAKTICKÉ SKLÁDÁNÍ RUČNÍKŮ A OSUŠEK

zpřehlední výbavu v prádelníku i na koupelnových policích

Žehlení ručníků výrobci nedoporučují, protože je to nejsnadnější cesta k polámání struktury vláken. Nešetrné sušení a následné žehlení by mělo za následek nižší savost ručníků i celkové snížení jejich životnosti. Takže zbývá jen ručníky pěkně poskládat do komínků a je hotovo - jenomže komínkům už je také odzvoněno...

Jednak proto, že v okamžiku, kdy chcete vyndat ručník ze spodní pozice, rozhodíte si vše nad ní, a za druhé - je tu efektní způsob skládání, který má na svědomí Marie Kondo, japonská přebornice na úklid, jejíž knihy s motivací pro praktický úklid se staly světovým bestsellerem. Doporučuje složit ručníky (a utěrky, a svetříky, a trička i další oblečení) do spirálově zamotaných krychliček, které postavíte užší plochou dolů do hlubších zásuvek. Pak na vás vykouknou úhledné hřbety ručníků a osušek vypadající jako vzorně srovnané knihy. Nádhera! Ven vyjmete jen ten kousek, pro který jste se právě rozhodli, aniž se vám zboří vše kolem.

Pokud v prádelníku zásuvky nemáte, ale disponujete koupelnovými či skříňovými policemi, jednoduše zamotejte ručníky i osušky do ruliček. Podle jejich tloušťky se snadno zorientujete, po čem právě saháte.

SADA FROTÉ RUČNÍKŮ FIRUZE, 2 ks, tmavě fialová / béžová / smetanová / růžová / šedá /zelená

medvidek-z-rucniku

5/ MEDVÍDEK Z RUČNÍKU + VIDEO

milý dárek pro vaše nejbližší

Na závěr ještě jedno zábavné skládání ručníku. Froté prádlo je totiž vděčným tématem při hledání osobních dárků pro naše blízké. Komplety ručníků a osušek můžete vyšperkovat složeným medvídkem. Způsob skládání naleznete na VIDEU.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.