ZE SLADKÝCH MERUNĚK II

DÁRKOVÝ HRNEK LUČNÍ KVÍTÍ + BYLINKOVÝ ČAJ
22.7.2021
STARÁTE SE SPRÁVNĚ O RUČNÍKY A OSUŠKY?
28.7.2021

Sladké meruňky jsou synonymem léta a prázdnin. Nezapomeňte pozvat své blízké na koláč nebo na božské knedlíky s tvarohem.

Díky za to, že tato kulturní rostlina si nějak našla cestu i do našich končin. Víme, že Číňanům byly meruňky známy už okolo roku 2000 př. n. l. Jejich současný latinský název obsahuje botanické pojmenování Armeniaca, což vedlo k mylné domněnce o jejich zakavkazském původu. Ať tak, či tak, sladké a lahodné meruňky doputovaly až k nám na Moravu, kde se jim dobře daří. V Čechách si za těmito zralými plody musíte vyjet nejlépe do oblasti Litoměřicka.

Ve střední Asii byly meruňky potřebným zdrojem cukru. Zvláště v horských oblastech se plody nechávaly zaschnout přímo na stromech a zcela přírodní cestou se tak usušily. Sušená dužnina totiž obsahuje více než 80 % cukru. Meruňky, které dozrávají u nás, obsahují mnohem méně cukru. Kvalita úrody záleží především na počasí, které v naší krajině dokáže být hodně vrtkavé, zvláště jarní mrazíky mohou stromům hodně ublížit. Ale když plody dozrají, a máte možnost si je voňavé utrhnout ze stromu, je to zážitek. Meruňky konzumujeme především proto, že je milujeme, ale kromě toho jsou významným zdrojem vitaminu C a karotenu. V každém případě nevyhoďte ani jedinou:

  • málo šťavnaté a moučné meruňky prožeňte sušičkou na ovoce; přece jen z plodů vytáhnete jejich sílu a sladkost
  • plody se světlou dužninou jsou ideální pro výrobu kompotů
  • přezrálé kultivary s oranžovou dužninou se nejvíce hodí pro výrobu marmelády a džemů
004vyrez

ZE SLADKÝCH MERUNĚK I

Čerstvé meruňky zlepšují trávení, neboť obsahují spoustu vlákniny, a významně pomáhají v boji proti zhoubným onemocněním, a to díky antioxidantům chránícím buňky v těle před působením volných radikálů. Nejdůležitější je beta-karoten (v němž meruňky směle soupeří s mrkví) výrazně posilující náš imunitní systém. Dalších 5 dobrých receptů naleznete ZDE.

Vloni jsem poprvé svěřila meruňky domácí pekárně na chleba. A výsledek mě příjemně překvapil. Ač v kuchyni ochotně trávím čas nad klasickým zavařováním, tentokrát jsem vyzkoušela systém - naplnit pekárnu a jít na vzduch. Funguje to znamenitě, za hodinu a půl už máte úrodu ve sklenicích. Pokud si pořídíte sadu malých zavařovacích sklenic (viz galerie pod článkem), můžete si už teď připravit prima zimní dárky pro své blízké.

Čokoládový dort známý pod názvem Sacher, se bez meruňkové zavařeniny neobejde. Doporučuji - ani to s jinou chutí nezkoušejte. Sacher zkrátka nebude Sachrem, přihlédnete-li navíc k faktu, že bez originální receptury se stejně nedostanete dál, než k výbornému čokoládovému dortu. Za tento dort ručím, protože jsem se k němu posouvala pečení od pečení, nicméně kdo ochutnal originál, tak ví své. V každém případě si do dortu vyrobte domácí zavařeninu, protože víte, že obsahuje jen a jen rozšlehané zralé meruňky.

Výraz „domácí kuchyně” ve mě evokuje dobroty, které většinou nikde jinde nekoupíte. Patří k nim i tahle specialita, k níž se dopracujete, máte-li meruněk nadbytek - anebo, když se chcete rozmazlovat. Patřím k druhé skupině, takže u nás patří meruňkový sirup do letní nápojové kuchyně a velice rychle se zkonzumuje. Letos po zimě jsem však ve spíži objevila schovanou láhev meruňkového sirupu díky tomu, že byla uskladněna pěkně ve tmě. Konečně vím, že obsah vydrží v perfektním stavu. Sirup si vyrobte právě teď, když je ovoce zralé a levandule v plném květu.

Šikovné svačinové dózy nás často provázejí do zaměstnání i na výlety. Pokud vám obsah vydrží vychlazený, můžete si užívat domácích pochoutek i daleko od domova, někde v přírodě. Tahle sladká svačinka obsahuje čokoládové křupinky z drobečků perníku a oříšků, a k tomu si dáte krém stracciatella završený čerstvými meruňkami. Zasytí vás na dlouhou dobu. Tyto dózy už v e-shopu nemáme, ale můžete využít plastové krabičky s oddělenými přihrádkami, nebo podobný pohár na jogurt, který v nabídce našeho zboží naleznete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.