4x LETNÍ ZAVAŘOVÁNÍ NASLANO

JAK SI VYBRAT LOŽNÍ PRÁDLO
16.7.2021
DÁRKOVÝ HRNEK LUČNÍ KVÍTÍ + BYLINKOVÝ ČAJ
22.7.2021

Mít plnou spíž zeleninových specialit, je v našich končinách běžným zvykem. Každý, kdo má byť malý kousek zahrady, zná spoustu zavařovacích triků.

Zatímco ovoce stačí často uchovat téměř bez práce v mrazáku, se zeleninou toho víc naděláme. Sladkokyselé nálevy, uplatnění mnoha druhů koření i vytváření zajímavých chuťových směsí, nás nutí studovat recepty a sdělovat si své zkušenosti. A ochutnávat, pochopitelně. To je na celé té věci nejpříjemnější.

Například takové nakládané okurky - v každé rodině se najdou zaručeně ty nejlepší, pro něž se v minulých desetiletích stávala metou firma Znojmia se svou tajnou recepturou, které se každá domácí kuchyně snažila přiblížit. Máte-li takový poklad, hlídejte si ho jako oko v hlavě. Nám ostatním nezbývá, než zkoušet, přidávat nebo ubírat kuličky cukerínů a experimentovat s novými poznatky. Potřebujete-li doplnit šroubovací nebo narážecí víčka, velké či malé sklenice a zavařovací hrnec, vše naleznete na e-shopu v sekci Zavařování.

Krátce zavařené okurky zůstanou nádherně křupavé. Za přísných hygienických regulí, které ostatně k zavařování patří vždy, můžete tento recept použít zcela bez zavařování. Okurky jsou určeny k rychlé spotřebě, v podstatě je můžete jíst už po 3 dnech. Připravujete-li na své zahradě letní večírek, nabídněte svým hostům skvělé pohoštění k pečenému masu i grilování. Pokud okurky nakládám s výhledem na delší dobu konzumace, rychle je proženu zavařovacím hrncem. I tak zůstanou křehké, přestože vám tento recept umožní zpracovat přerostlé okurky nakrájené na řezy.

Ještě jednou předvádím šikovné sklenice KARO, které patří k mým zavařovacím oblíbencům. Do soudkovitého tvaru se dobře nakládají menší kusy zeleniny, jako jsou třeba růžičky květáku, rozkrájené okurky, drobná cherry rajčata. Rajčata patří v naší zemi k nejoblíbenější zelenině. Obsahují velkou zásobu vitaminů a minerálních látek i slušnou porci vlákniny. V každém případě je užitečné, schovat si zralé přebytky ze zahrádky do sklenic. Zavařte si je do octového nálevu s olivovým olejem a dochuťte ho česnekem a bylinkami. Nejlepší jsou s koprem, ale pokud ho nemáte rádi, zaměňte kopr za čerstvou nebo nasušenou bazalku.

Uvádím zde, že jde o chilli kečup, ale s pálivostí to nijak nepřeháním. Dávám přednost vyznění ostatních chutí, které tuto rajčatovou specialitu posunují o pár příček nad kupované produkty. S konzumací rajčat to sice v kuchyni nelze přehánět, protože u lilkovitých rostlin se vyskytuje alkaloid solanin, který zatěžuje játra. Platí však nepsané pravidlo, že čím jsou rajčata zralejší a viditelně červenější, tím méně tohoto toxinu obsahují. Z toto vyplývá, že je třeba jíst pouze zralé plody a nejlépe z českých zahrad. Chutný kečup byste však z nezralých rajských určitě nevyráběli. 

Také tato čalamáda je lehce pikantní, jak jinak. Zeleninové směsi s tímto názvem mají své kořeny v Maďarsku, kde o používání pálivého koření nebylo nouze. Čalamáda obvykle obsahuje směs paprik, jemně nakrouhaného zelí, cibule a mrkve, ale do pestré míchanice můžete přidat kteroukoli zeleninu, která se vám urodila a máte ji rádi. S oblibou přidávám například okurky nebo cukety. Smíchaná zelenina pak dostane úžasné odstíny chutí díky nálevu, který bývá dost kořeněný. V tomto případě volím výraznou sladkokyselou chuť podpořenou kari kořením. Zelenina se trošku obarví, ale výsledná chuť vás překvapí. Vychlazená čalamáda je v létě k ujedení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.