DÁRKOVÝ MERUŇKOVÝ DŽEM Z DOMÁCÍ PEKÁRNY

ZÁCLONY A LEHKÉ LETNÍ ZÁVĚSY
12.8.2020
KUSOVÉ KOBERCE A JEJICH ÚDRŽBA
17.8.2020

Pekárna na chléb nejen peče, ale také připraví výtečný džem. Vy si zatím můžete odpočinout.

Jak si upečete několik druhů chleba, to vám představím už příští týden. Nyní panuje takové horko, že bude lepší domácí pekárně svěřit zralé ovoce a jít na vzduch. Přístroj jsem se rozhodla prověřit na meruňkách, které už mají nejvyšší čas.

Meruňkový džem je luxusní pochoutkou a v pekárně jsem ho ještě nepřipravovala. Nejprve jsem se seznámila s tím, že ovoce svěřené pekárně jako ideální, je drobné bobulové; takže broskve, meruňky a švestky bude třeba rozkrájet na malé kousky, jablka na tenké plátky. To je ale jediná práce, kterou je třeba vykonat. Na džem jsem si připravila atraktivní malé skleničky o objemu 40 ml, které nabízíme v sadách po 8 kusech. Vybrala jsem si je pro kamarády jako pozornost z letošní úrody. To se v zimě vždycky hodí. Přesně za 1 hodinu a 20 minut byly plné...

Příprava: 20 minut * Získáte: 0,5 kg džemu

Na 1 várku

  • 500 g zralého ovoce, drobně nakrájeného
  • 250 g želírovacího cukru 2:1
  • 1 lžíce citronové šťávy

PROGRAM č. 9 - MARMELÁDA

1. Umyté meruňky vypeckujte a rozkrájejte na malé kostičky, zhruba 1 × 1 cm, jde to rychle. Teprve nyní ovoce zvažte a výsledných 500 g dejte do hnětací nádoby pekárny - z přístroje ji vyjmete pootočením.

2. Nádobu vložte dovnitř, zpětným pootočením upevněte, ovoce rozhrňte a nasaďte hnětací hák. Přidejte 250 g želírovacího cukru a silikonovou stěrkou ovoce promíchejte, až bude dokonale obalené cukrem. Zavřete víko, zapojte šňůru, pekárnu zapněte a nastavte program č. 9.

3. Přístroj se začne zahřívat a během celého procesu pravidelně míchá ovoce, až vás po 1 hodině 20 minutách upozorní zvukový signál, že je hotovo.

4. Mezitím umyjte sklenice a víčka a sterilujte je horkou vodou. Nechte je na čisté utěrce vykapat. Nakonec sklenice naplňte, papírovým kapesníčkem osušte okraje a pevně zavíčkujte. Výrobce doporučuje džem otočit na 10 minut hlavou dolů, ale dobu jsem zkrátila napolovic, protože džem okamžitě želíruje.

Obecně platí, že ovoce by mělo být rozkrájené na drobné kousky. I když jsem měla měkké meruňky, šlo to dobře a ve výsledku v džemu zůstaly malé kousky ovoce. To mám moc ráda, takže jsem byla spokojená, že se vše nerozvařilo na kaši. S přídavkem želírovacího cukru 2:1 je zde vše, co budete potřebovat.

Co údaje na sáčcích cukru znamenají? V podstatě jde o poměr ovoce a přidaného cukru. Připravujete-li džem v poměru 1 : 1, jsou podíly ovoce a cukru stejné. Džemy s cukrem označeným 2 : 1 nebo 3 : 1 jsou tedy méně sladké.

Téměř mám pocit, že nemám o čem psát. Krátký recept, minimum práce, žádné postávání v horké kuchyni. Mám hotovo a džem je tak hustý, že v něm okamžitě stojí lžička. Sady malovaných sklenic s víčky jsou dostatečně nazdobené, takže jsem přidala jen kousek přírodního provázku. Snad se budou líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.