ŽITNÝ CHLÉB, ZDRAVÝ A MÁLO KALORICKÝ

ZAPEČENÁ ZMRZLINA
30.6.2022
KOUTEK PRO MILOVNÍKY KÁVY
6.7.2022

Žitný chléb z kvalitní mouky má nízký glykemický index, neboť obsah sacharidů je v něm oproti běžnému pšeničnému chlebu téměř poloviční. Nenahrává tedy ukládání tuků v našem těle. 

Žitná zrna ztrácejí po namletí cenné látky a dochází ke žluknutí. Proto kupujete-li žitnou mouku, všímejte si data spotřeby. Kdo se pečení chleba chce věnovat naplno, pak je dobré pořídit si domácí mlýnek na mouku a péct z čerstvě namletého zrna. Nespornou výhodou doma upečeného chleba je kromě jeho výtečné chuti i delší doba spotřeby. Chutná dobře i po několika dnech, ale nečekejte, že vám bude doma zbývat. 

K pečení můžete přistoupit tím nejklasičtějším způsobem s pomocí žitného kvásku. Pokud si na jeho založení netroufáte, jistě ve svém okolí naleznete několik míst, kde vám kvásek někdo ochotně odprodá (info@pecempecen.cz). V druhém případě si založte omládek - jedná se o řidší kvas, který vytvoříte z tradičního, nebo pekařského sypkého droždí (návod v receptu). Pak si na žitný chléb pořiďte kvalitní formu, protože těsto je lepkavé, a je vhodné s ním manipulovat co nejméně. Ve formě dobře vykyne, jen mu dejte potřebný čas. Na dobré jídlo se dobře zvyká, takže brzy se stane pečení žitného chleba vaší zvyklostí. Rozhodně přestanete uvažovat o tom, zda si můžete dát o krajíc víc.

abeceda_zdravi_03

Ž - JAKO ŽITO

Žito je hned za pšenicí druhou nejdůležitější chlebovinou. Jeho hlavním produktem je mouka, která má tmavší odstín a chutná sladčeji než mouka pšeničná.

Chléb upečený ze žitné mouky je výživný a příznivě ovlivňuje naše zažívání. Obsah bílkovin se pohybuje od 9 - 15 %. Chléb zůstává dlouho vláčný a základní recept lze ještě obohatit o další suroviny, které navýší jeho výživovou hodnotu. Mohou to být různá semínka - slunečnicová, sezamová, lněná apod., můžete přidat také hrst ořechů.

  • Společně takový chléb vyhovuje konzumaci při zdravém hubnutí, kdy není vhodné chléb vynechávat. Žitný chléb obsahuje dost vlákniny, vitaminů i minerálů působících pozitivně na trávení a podporujících imunitní systém.
  • Žitná mouka neobsahuje tolik lepku jako pšenice nebo ječmen, díky tomu je pečivo stravitelnější. Samotné těsto je hutné a nevytváří tolik vzduchových bublin, takže i jeho struktura po upečení je kompaktnější. 
  • Žitné výrobky pomáhají bojovat s cukrovkou, nadváhou a fungují jako prevence proti nádorovým onemocněním. 
  • Žitná mouka dala základ klasickému černému perníku právě pro svou dlouhou trvanlivost. Vypracované tuhé těsto se nechalo den odpočinout, a po vyválení dotenka - říkalo se na 2 stébla - se vykrajovaly rozmanité tvary, které se pekly na vymaštěném plechu.
  • Nejsnazším řešením, jak si opatřit stálý přísun žitných krajíčků chleba, je pořízení domácí pekárny. Vytvořte si svou ideální chlebovou směs a pak už nechte vše na chytrém přístroji. Doba pečení se u žitného chleba pohybuje kolem 3 hodin, ale veškerá práce se obejde bez vás.

Příprava: 30 minut + kynutí a pečení * Získáte: kilovou veku

Omládek

  • 100 ml vlažné vody, 30 °C
  • 130 g žitné mouky
  • 7 g sypkého droždí
  • 1 lžička medu nebo sladěnky (sladového výtažku)

Těsto

  • 750 g celozrnné žitné hladké mouky Pernerka
  • 200 g žitných vloček
  • 50 g slunečnicových semínek nebo mix slunečnice/ sezam / lněné semínko
  • 1 lžíce soli, zarovnaná
  • 650 ml vlažné vody

Dokončení 

  • máslo na vymazání formy
  • trocha mouky
  • semínka

1. Založte omládek - Nejprve prošlehejte vlažnou vodu s droždím a lžičkou medu dohladka a po rozpuštění přidejte mouku. Vše dobře prošlehejte a nechte kynout 45 minut na teplém místě.

2. Ve velké míse smíchejte prosátou mouku, jemné žitné vločky, semínka, sůl a přidejte omládek plus dvě třetiny vody. Začněte zpracovávat těsto, zbytek vody přidejte dle potřeby. Husté a lepivé těsto zpracovávejte jen krátce, aby vznikla jednolitá konzistence. Těsto nechte chvilku odpočinout.

3. Formu vymažte máslem, vysypejte drobnými semínky a jemně poprašte moukou. Hotové těsto pak lžící přesuňte buď do velké formy, přičemž ji naplňte tak do dvou třetin, nebo do dvou menších forem. Vytvarujte ho trochu do obloučku a pomáhejte si přitom mokrýma rukama. Povrch zasypejte většími semínky. Formu/formy zakryjte utěrkou a nechte kynout 3 - 4 hodiny.

4. Před pečením troubu vyhřejte na 250 °C. Povrch vykynutého těsta jemně poprašte vodou a chléb dejte péct na 10 minut, pak teplotu stáhněte na 220 °C a pečte ještě 30 minut. Hotový chléb se odtáhne od formy a perfektně vypadne na mřížku. Chléb z této kovové formy není nutné dopékat vyklopený, jako je tomu někdy u silikonových forem.

Chléb nechte vychladnout na mřížce a těšte se na snídani. Jakkoli máte rádi teplý chléb, tento žitný chléb patří k výjimkám a je třeba ho krájet až zcela vychladlý. Střídka by mohla být mazlavá.

Žitné vločky zakoupíte v prodejnách Zdravé výživy, stejně tak i Sladěnku, ale do omládku běžně dávám med. Formu vysypu drobnými semínky, která se na máslovém povrchu dobře přichytí. Vše zasypejte moukou. Protože těsto bude kynout přímo ve formě, neumažete ani mnoho nádobí, také vál bude zahálet...

... zpracované tmavé těsto je lepkavé a působí řídkým dojmem, ale hutnosti je v něm dost. Do formy ho přesuňte lžící a po uhlazení povrchu mokrýma rukama přidejte spoustu semínek. Při pečení se jich hodně zachytí, a ty odpadlé si později dáte na namazané krajíčky chleba.

Upečený chléb vypadne z formy úplně hladce a na poklep příjemně zaduní. Teď už si jen počkejte na ráno.

Sendviče s obloučky vypadají díky tvarování formy netradičně.

2 Comments

  1. Ivana napsal:

    No to je recept! Nějak mi ty vaše výpočty surovin nepasují. Vody jsem musela dát mnohem víc, než píšete v receptu, To jsem zvědavá, co z toho bude.

  2. Jana Pippichova napsal:

    Zdravím, Ivano,
    tak jak to dopadlo?? Vody dávám 100 ml na omládek + 650 ml do těsta. Ve výsledku je těsto řidší a slušně lepkavé, u žitných chlebů to není nic neobvyklého. Někdy mi i troška vody zbyde. Jste-li zvyklá péct klasických chléb z kvásku či jakékoli druhy drožďových chlebů, které se zpracovávají rukama, je mi jasné, že se vám konzistence tohoto těsta nezdá. Ale nakonec vše dopadne dobře, jak vidíte na fotkách, které dělá fotograf přímo při mé práci. Chléb jde krásně nakrájet na slabé plátky, jen ho nechám důkladně vychladnout, aby zpevnil. Držím palec :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.