SVĚTÝLKA A ŠLEHAČKOVÁ VÁNOČKA DO FORMY

DOMÁCNOST JAKO ZE ŠKATULKY? POMŮŽE VÁM OCET!
9.12.2022
NEJLEPŠÍ DÁRKY LETOŠNÍHO ROKU? HEBKÉ DEKY, DOPLŇKY I NĚCO PRO ZÁBAVU
14.12.2022

Posviťte si na Vánoce, hned to budete mít doma útulnější, štěkl by náš decoDomácký  jezevčík Robin...

U nás doma už svítí kdeco a vřele vám to doporučuji. Po únavném dni je to kouzelná vzpruha, kterou potřebujete pro dobrou náladu. Jakmile se kterýkoli prostor rozzáří, hned máte chuť zpomalit z hektického tempa, nehledě na to, že vás přestane provokovat neumytá podlaha :o) Ale vážně - jsme uprostřed období, kdy jsou dny nejkratší a minimálně ob den se stmívá už od dvou hodin. Je moc důležité udržet si mysl v dobrém rozmaru a k tomu romantické osvětlení nemalou měrou přispívá.

V kuchyni mi právě dělá společnost robustní řetěz s 5 svítícími zimními obrázky. Zbývá už jen pustit koledy a zabořit ruce do těsta. Rozhodla jsem se pro kynutou vánočku ze šlehačky, která má jemnější strukturu, než má obvyklé těsto na pletenou vánočku. Dávám ji do formy a peču tak vánočku předpremiérovou, přičemž ji vylepšuji množstvím čokoládových kousků. Těsto má ještě jednu výhodu - k pečení nebudete potřebovat drahé máslo. 

pozy.0004

ROBIN DOPORUČUJE

 

 

Na našem e-shopu stále ještě naleznete atraktivní světelné dekorace, řetězy a voňavé svíčky, které za vámi ochotně vypravíme až domů!

 


 

Příprava: 40 minut + kynutí * Získáte: těsto je vhodné do velké vánočkové formy nebo do dvou srnčích hřbetů apod.

  • 200 ml 33% smetany
  • 21 g čerstvého droždí, ½ kostky
  • 80 g krupicového cukru
  • 230 g hladké mouky
  • 120 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 3 žloutky
  • kůra z 1 bio citronu, nastrouhaná
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 100 g hořké čokolády, nasekané nožem
  • na vymazání - trocha másla a mandlové lupínky

1. Smetanu zahřejte tak, aby byla vlažná, malou část odlijte do misky, přidejte rozdrobené droždí a lžičku cukru, a nechte vzejít kvásek.

2. Navažte mouky a prosejte je do mísy robotu. Přidejte zbylý cukr a sůl, žloutky prošlehané ve zbytku vlahé smetany, citronovou kůru, vanilku a vzešlý kvásek.

3. Robot zapněte na nízké otáčky a nechte ho pracovat asi 20 minut. Během této doby těsto 1 - 2× setřete ze stěn mísy. Jakmile se těsto přestane lepit ke stěnám a začne být kompaktní, lesklé a hladké, dokončete ho na pomoučeném vále. Nakonec těsto roztáhněte, posypejte nasekanými většími zlomky čokolády a rychle je zapracujte. Počítejte s tím, že se vám čokoláda začne rozpouštět na rukách.  Vytvořte bochánek a nechte ho v teple kynout v zakryté misce vymazané olejem.

4. Asi po hodině těsto zdvojnásobí svůj objem. Máte-li velkou keramickou formu na vánočku, zaplňte ji těstem do dvou třetin poté, co ji vymažete máslem a vysypete mandlovými lupínky. Těsto v horké troubě hodně vyběhne. Nemáte-li formu a pečete poprvé, těsto raději rozdělte do dvou menších forem. Po naplnění nechte těsto ještě 20 minut kynout pod utěrkou.

5. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C 10 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a pečte ještě 30 minut, nebo podle výšky těsta. Hotovou vánočku vyklopte na mřížku a před podáváváním ji pocukrujte.

Šlehačkové těsto je vláčné, hebké a nadýchané, hodně jiné, než jste u pletených vánoček zvyklí. Jeho příprava je rychlá a bezpracná, protože suroviny svěříte robotu a o vytvarování se postará forma. Nejraději peču v keramice. Napoprvé si těsto otestujte třeba v bábovkové formě a zbytek dejte do malého srnčího hřbetu. Uvidíte, jak vám dávkování vyhovuje (ani mě se celá dávka do kapříka nevejde). Pokud je vaše forma vysoká, je třeba těsto nechat v troubě o trošku déle, přičemž jeho povrch ochraňte pečicím papírem, aby příliš nezhnědlo.

Vánočkové těsto krájejte až dokonale vychladlé. Čokoládové kousky nechte velké, aby v těstě dokonale uplatnily svou chuť i vzhled. 

Světelná dekorace do okna nebo na stěnu s 5 zimními krajinkami září díky LED světýlkům umístěným po obvodu 15 cm velkých kruhů. Dekorace tedy zaujme velkou plochu a prostor výrazně prozáří. Napájení zajistíte přes USB kabel.

CHALOUPKY, komplet 5 ks obrázků z akrylátového skla, délka kabelu s dekoracemi  1,5 m, délka přívodního kabelu 4,4 m

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.