PROSINCOVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – OZDOBY ZE ŠIŠEK NA STROMEČEK

DO VÁNOC NOVÝ GAUČ? DÍKY POTAHŮM A PŘEHOZŮM SNADNO A RYCHLE
7.12.2022
DOMÁCNOST JAKO ZE ŠKATULKY? POMŮŽE VÁM OCET!
9.12.2022

V zimně nám toho v přírodě mnoho nekvete, ale pokud už doma zadýcháváte Barborky, brzy se vzácných kvítků dočkáte. Zatím si můžete pohrát s výrobou ozdob ze šišek.

Nejsem si jistá, zda mohu zařadit drobné šištičky mezi květinové radosti, ale každopádně z nich budu vytvářet květy a různá seskupení vhodná na stromeček. Tohle půvabné hraní zabaví nejen vaše děti, ale nakonec chytne i vás. Máte-li rádi přírodniny, malé ozdůbky přispějí k dozdobení větviček třeba společně s perníčky. Šišky na stromky zcela přirozeně patří.

Aby ozdoby nebyly robustní, je třeba nasbírat pytlík mini šišek. Já na ně chodím do zahrady, kde jsme vypěstovali strom s názvem jedlovec kanadský, takže je mám každoročně pěkně po ruce. Přírodní sušené malé šišky však bez problémů naleznete v nabídce e-shopů s dekoracemi a v obchodech s výtvarnými potřebami. Dokonce si můžete koupit již nabarvené šištičky na bílo, nebo s odlesky stříbra a zlata. Sáček stojí od 50 do 70 Kč. Samozřejmě lze zkombinovat dohromady různé povrchy, přidat drobné sušené slaměnky, lískové oříšky ve skořápce, prostě cokoli máte doma k mání. Využila jsem jen málo barev - červenou, bílou a krémovou, které ozdobkám propůjčily dekorační bobule a jablíčka, i dřevěné korálky. Pojďte to vyzkoušet, všechno je snadné:

CO BUDETE POTŘEBOVAT PRO VÝROBU VÁNOČNÍCH OZDOB

Vánoční ozdoby nepatří právě k nejlevnějším dekoracím. Mnohé jsou krásné a každý typ ozdob doladí vybraný vánoční styl odlišným způsobem.

Kdo má rád přírodní materiály, hodně ušetří. Ledacos se dá objevit na procházkách a dál už potřebujete jen trochu trpělivosti. Každoročně vymyslíte nějakou tu obměnu. Ozdoby ze slámy, z perníku či vizovického těsta mohou letos střídat anebo doplnit právě ozdoby ze šišek. Celkem si připravte:

  • drobné přírodní šištičky, koupíte ve floristice či výtvarných potřebách
  • přírodní dřevěné korálky
  • dekorační bobule v bílé a červené
  • malá jablíčka z papírové hmoty
  • dřevěné přířezy z větví, koupíte ve výtvarných potřebách
  • lepidlo v tavné pistoli
  • na zavěšení - provázky, metalické i přírodní šňůrky
  • k dokončení - rolničky, drobné dřevěné dekorace apod.
  • papír pro pokrytí stolní desky

JAKÉ ZÁKLADNÍ TVARY SLOŽIT

Lepidlo v tavné pistoli má hodně energie, takže si s lehounkými šiškami snadno poradí. Bleskurychle je spojí do jednoho celku a tvaru, který právě potřebujete. Počítejte s tím, že vám lepidlo může protéct na druhou stranu, ale i tam musí být ozdoba úhledná. Na stromku se na ni budete dívat ze všech stran. Takže používejte jen malá množství a lepte bodově.

KVĚT VOLNÝ - do kruhu kolem 1 šištičky slepte pouze bokem k sobě 6 šišek a mezi krajní přidejte dokola ještě po jedné

KVĚT NA DESTIČCE - šišky lepte na přířez z větvičky a libovolně dozdobte; destička má předvrtaný otvor pro zavěšení

VĚNEČEK - bočním lepením vytvořte libovolně velký kruh do něhož lze po zaschnutí vlepit další dekorace

TROJÚHELNÍK - s lepením postupujte od špičky, další šišky lepte do mezer mezi předchozí řadou, vytvoříte iluzi stromečku

ČTVEREC A KOSČTVEREC - bočním lepením vytvořte tvary v požadované velikosti

Hotové ozdoby dokončete korálky a dalšími přírodninami podle své fantazie. Dekor do středu volných věnečků vlepte jen bodově tak, aby bylo stále vidět, že ozdoba je průhledná. Bude působit křehce a zajímavě z obou stran.

MALÁ KOLEKCE PRO INSPIRACI

K hotovým ozdobám přilepte rolničky, dozdobte je skořápkami z pistácií, umělými jablíčky, zkrátka jakkoli vás napadne. Nakonec udělejte očka na zavěšení a nenápadně je vlepte mezi šištičky. Uvidíte, že nápady se vám budou hrnout pod rukama a ozdob vytvoříte mnohem víc!

TIP NA ZÁVĚR: Ozdoby ze šišek jsou výrazné a na stromku vypadají moc hezky. Zkombinujte je i s velkými, samostatnými šiškami, které lze nabarvit bílou latexovou barvou simulující sníh. K upevnění použijte vázací drátek omotaný kolem spodku šišky. Vánoce tu budou cobydup :o) 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.