MRKVÁNKY S POVIDLY

JAK ZASADIT ZÁZVOR + 5 RECEPTŮ
13.3.2024
JAK VYČISTIT PRAČKU?
15.3.2024

Kdybyste snad chtěli o jarních svátcích ochutnat něco co neznáte, upečte si tradiční mrkvánky. Chutnají dětem i dospělým.

Mrkvánky nebo také mrkvance v podobě přehnutých trojúhelníkových šátečků i v půlkulatém tvaru se pečou především na Slovácku. Jedná se o chutné křehké pečivo naplněné povidly nebo ořechy. Čerstvé mrkvánky jsou k ujedení, tak jsou dobré, i když netvrdím, že jsou tradičním velikonočním pečivem. Dělám je však v tuto dobu s oblibou z loňské mrkvové úrody, protože není moc šťavnatá a to je pro těsto ideální. 

Zcela jinak je tomu v dalším původním receptu na mrkvánky, který káže připravit kynuté těsto a z nastrouhané mrkve vytvořit náplň. Připomínají spíše kulaté buchtičky. Protože o Velikonocích dostane u nás doma kynuté těsto mnoho jiných podob - od mazance po jidášky, dávám přednost první variantě. Kynuté mrkvánky pocházejí z Polné na Vysočině, kde se připravovaly u příležitosti zářijové mrkvancové pouti zasvěcené patronu města sv. Liguriáši. Od nepaměti se zde slavily mrkvové dožínky, při nichž se domovní dveře i vrata dvorů vyšňořily věnečky a svazky mrkve. Do náplně výborných mrkvanců se pro zahuštění přidává i trocha máku, k ochucení tlučená semínka fenyklu a nesmí chybět špetka mletého pepře.

Příprava: 1 hodina * Získáte: 32 ks

  • 150 g mrkve, nastrouhané najemno
  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva, bio
  • 100 g ghí / nastrouhaného másla
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 1 lžička citronové kůry, nastrouhané
  • švestková povidla

1. Mrkev očistěte, nastrouhejte na jemném struhadle a odvažte správné množství.

2. Do mísy robotu proseje mouku smíchanou s práškem do pečiva, přidejte ghí nebo nastrouhané máslo, špetku soli, žloutek a citronovou kůru. Přidejte odstátou mrkev, pokud je šťavnatá, jemně ji zmáčkněte a šťávu nechte stranou. Krátce zpracujte těsto. Když je soudržné, přesuňte ho na vál, vytvarujte váleček a vložte ho do fólie. V lednici nechte těsto hodinu odpočinout. 

3. Pak těsto rozdělte na 2 části, z půlky vyválejte na pomoučněném válu plát vysoký asi 3 mm a vykrájejte kolečka o průměru 7,5 - 8 cm. Doprostřed koleček dejte vrchovatou lžičku švestkových povidel, těsto přehněte na polovinu a okraje smáčkněte. Pomocí obrácené vidličky (viz foto) okraje ozdobně stlačte. Zbytky těsta a druhou část ponechanou v chladu zpracujte stejným způsobem.

4. Připravené mrkvánky přesuňte na plech opatřený pečicím papírem. Není třeba ho vymazávat. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 12 - 15 min.

Pečivo nechte vychladnout a lehce ho pocukrujte. Nejlepší je ještě vlažné, ale pozor na horká povidla :o)

Tohle nastrouhaná mrkvička umí dokonale. Oranžové budete mít i prsty a jemně zbarvené vše, kam těsto položíte. Těsto voní po másle a citronech a bude se vám s ním dobře pracovat. Nechte ho pořádně odpočinout a po kusech ho rozválejte na plát vysoký asi 3 mm. Pak už si jen dejte záležet na tom, aby spoje přehnutého těsta byly pevné a nepustily švestková povidla ven.

TIP: Nemohli jste si nevšimnout jarně laděného hrnku s vtipným vzkazem. Je zhotoven z keramiky a na našem e-shopu ho naleznete v repertoáru zboží pod označením STATEK. Máme tu hrnky a misky se zvířátky, tak určitě neváhejte, vytrácejí se jak pára nad hrncem!

Vykrájená kolečka naplňte vrchovatou lžičkou švestkových povidel a vytvořte půlkulaté taštičky. K nesladkému mrkvovému těstu jsou domácí povidla výborná. Kdybyste snad ale chtěli nějakou novodobou inovaci, doporučuji pomerančovou zavařeninu.

TIP: Chcete-li si práci hodně urychlit, těsto jen rozkrájejte na čtverce  velké 10 × 10 cm a naplněné díly přehněte do tvaru šátečku. Odpadne vám vykrajování a zpracovávání zbytků těsta.

Povidla mají tendenci prodrat se těstem ven, ale díky tomu, že okraje těsta smáčknu prsty a pak ještě hroty vidličky, většinou mi nevyteče ani jediný kousek. Toto výborné cukroví si můžete schovat i na posvátčí. Kdyby na vás bylo těch dobrot moc, uzavřete zbytek mrkvánků do vzduchotěsné krabice, kde vám vydrží i 14 dnů. Určitě ale nemusím připomínat, že čerstvé a křupavé, eventuálně ještě teplé, je pečivo úplně nejlepší.

OSLAVTE S NÁMI MEZINÁRODNÍ DEN MRKVE! Slaví se každoročně 4. dubna a tento den je zasvěcen všem milovníkům mrkve. Uspořádejte pořádnou party na níž by neměly chybět všechny možné mrkvové dobroty. Receptů na sladkosti i slanosti je naštěstí nepřeberné množství. Mrkev se hodí do jarních pomazánek, do klasického dortu, do těsta na beránky i na muffiny, do svíčkové, k jarním pečením, do salátů i dušených příloh.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.