JAK ZASADIT ZÁZVOR + 5 RECEPTŮ

ČESNEČKA S POHANKOU
11.3.2024
MRKVÁNKY S POVIDLY
14.3.2024

Zázvor je více než jen koření – je to rostlina, která přináší do domova exotickou vůni a užitečné léčivé vlastnosti. Jeho aromatický kořen se používá jak v kuchyni, tak i v tradiční medicíně po celém světě.

Důvodů, pro zařadit zázvor jako pravidelného hosta v našem jídelníčku, je celá řada. Zázvor zlepšuje trávení, pomáhá při plynatosti a působí jako přírodní antiseptikum. Ne nadarmo se doporučuje i třeba na těhotenské nevolnosti. Navíc je skvělý pro posílení imunity, což se v bláznivém jarním počasí rozhodně hodí. Navíc podporuje kardiovaskulární systém, podle některých studií napomáhá snižovat i cholesterol a krevní tlak. Vyvarovat by se mu měli asi pouze lidé s vážnými zažívacími obtížemi, jako jsou vředy, nebo problémy se srážlivostí krve, resp. míru jeho konzumace je v takovém případě lepší konzultovat s lékařem.

Kromě všech zdravotních benefitů je ale dobré zdůraznit, že zázvor je především opravdu chutný. Já osobně třeba nesnesu zázvorový čaj, jeho štiplavost mi nedělá dobře, ale jak jde o maso, smaženou rýži nebo moučníky, zázvor je můj oblíbený pomocník a kousek ho mám doma celoročně. Vlastně mě nedávno docela pobavil můj muž, když viděl, jak jej strouhám pod vepřové a vyděsil se, že on zázvor přece nemá rád – tak jsem mu musela vysvětlovat, že navzdory tomu ale má rád spoustu jídel, které mu pravidelně vařím, a že tvrzení o neoblíbenosti zázvoru je u nás dvou, kteří zbožňujeme indickou a vietnamskou kuchyni, dost na pováženou: bez zázvoru se ani jedna z nich totiž neobejde.

Ale nemyslete si, že zázvor v české kuchyni je nějaká novota, právě naopak – sice převážně sušený, ale přesto velmi oblíbený byl už v prvorepublikových kuchařkách.

Jednou ze za mě nejlepších kombinací je spojení česneku a zázvoru a oboje perfektně padne do masových a luštěninových pokrmů. Mezi moje velké oblíbence patří i fazole, kterým trocha zázvoru (a kousek opečené klobásy) dodá ten ten správný šmrnc, tahle fazolová polévka je zkrátka k zamilování.

Zázvor se dokonale doplňuje s vepřovým masem. Moje oblíbená kombinace pod vepřové je med nebo třtinový cukr, sójová omáčka, pořádný kousek zázvoru a je-li po ruce pak i plody koriandru. A přesně tohle namíchala kolegyně Jana v receptu na vepřovou kýtu na černém pivu. Tohle je váš recept na nejbližší víkend!

Duben je za rohem a to je nejvyšší čas zpracovat zbytky loňské úrody dýní – za chvíli je na čas zase přestaneme potkávat i v obchodě. Právě dýně se velmi dobře snoubí zázvorem, který doplňuje její přirozenou nasládlost. V buchtách jako je tahle dýňová bábovka nemá být cítit štiplavost zázvoru, ten jim má propůjčit jen nádech exotična. Zkuste a neodoláte.

Recept na zázvorky je minimálně tak starý jako české kuchařské knihy – najdete jej už v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové. Tehdy se pochopitelně jednalo o „panské“ mlsání, za těch víc než 100 let ale zdomácněly i v běžných českých kuchyních. A neomezujte jejich pečení jen na Vánoce, chutnají stejně dobře celoročně!

Na imunitu, na trávení, na chuť. A vlastně i jako ochucovadlo při pečení, do letních koktejlů, do salátové zálivky nebo do omáček – na to všechno poslouží pořádně silný zázvorový likér. Jeho příprava chce čas, protože zázvor se musí v alkoholu pořádně vyležet, ale jeho využití je pak opravdu pestré. 

robin 7

ROBINŮV TIP: JAK PĚSTOVAT ZÁZVOR

Zázvor doma vypěstujete i z kousku koupeného běžně v potravinách. Nejlepší doba sázení je právě teď, na pomezí zimy a jara, protože sklízet budete za 8–9 měsíců, tedy v sezoně jeho obvyklé největší spotřeby. Oddenek vybírejte buclaté, neseschlé oddenky, na kterých jsou vidět světlejší „očka“ – z nich raší nové pupeny. Nejlépe se mu daří při 20–25 °C , v dobře propustné půdě s kyselejším pH, klidně mu přidejte trochu rašeliny. Květník volte dost velký, zázvor roste do šířky. Oddenek přes noc nechte namočit ve vodě (tím z něj vyplavíte protiklíčící preparáty), pak jej zasaďte 5–10 cm hluboko; pokud už má pupen, musí směřovat nahoru. Řezy oddenkem musí být v době sázení zaschlé, jinak by mohl plesnivět. Půdu udržujte vlhkou, ale ne přemokřenou, za pár týdnů začnou rašit první listy. No a na podzim z půdy vyjmete rozmnožené oddenky.

MOHLO BY SE VÁM HODIT...


 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.