FAZOLOVÁ POLÉVKA S KLOBÁSOU A ZÁZVOREM

PŘIPRAVTE SE NA JARO S NOVÝM KATALOGEM!
15.2.2023
MASOPUSTNÍ VESELÍ JE TU: PEČTE, SMAŽTE, HODUJTE!
17.2.2023

Horká polévka je v zimní kuchyni to nejlepší, co si můžete dopřát. Okamžitě vás zahřeje, dodá potřebné tekutiny a díky nepostradatelným surovinám prospěje zdraví.

Když vám nabídnu dobrou polévku s fazolemi, bramborami, česnekem a zázvorem, možná už nemusím nic dodávat. Je sice trošinku ostřejší a chlapácká, ale dodá sílu. Na rozdíl od elegantní rychlé fazolové polévky z konzervovaných fazolí, sekaných rajčat a silného uzeného vývaru (naleznete ZDE), budete vařit ze suchých fazolí, brambor a dopřejete si i výtečnou paprikovou klobásku. 

Je mnoho důvodů, proč zařadit luštěniny do jídelníčku co nejčastěji. Základní chuť této polévce dají fazole. Můžete jich přidat víc, máte-li rádi hustou a sytící polévku, přidejte si i opečený chléb a získáte sytý chalupářský oběd. Nejvíc vám bude chutnat z velkých polévkových hrnků či keramických misek. Dlouho drží teplo. Což mi připomíná, že sympatický nerezový jumbo hrnek - viz. foto, se parádně rozpálí. Při nalévání polévky ho ponechejte na talíři.

abeceda_zdravi_03

F - JAKO FAZOLE

Fazole jsou dobrým pomocníkem při tvorbě červených krvinek, napomohou snižování krevního tlaku, neboť obsahují minimální množství sodíku, výtečně vás zasytí a dokonce po nich neztloustnete.

Fazole jsou výživné, lze je přidávat do zeleninových salátů, nastavíte jimi masové guláše. Ne nadarmo se jim říkávalo „maso chudých”. Vysoký podíl kvalitních rostlinných bílkovin - až 30 %,  které náš organizmus každodenně potřebuje, dokáže tělo nabít energií a oproti masu snáze zpracuje.

Pro nízký glykemický index jsou fazole v kombinacích s dalšími surovinami vhodné i při dietách, nevyhýbají se jim ani diabetici, protože látky v luštěninách obsažené výrazně snižují hladinu cukru v krvi.

Ledvinovitý tvar fazolí připomíná nápadně podobné orgány v našem těle a fazole jim opravdu prospívají. Obsahují látky se silnými močopudnými účinky a napomáhají čištění organizmu. Vedle toho čistí střeva, výborně zafungují proti zácpě a brání vzniku hemeroidů. Fazole také patří k potravinám doporučovaným proti stresu. Obsahují vitaminy skupiny B chránící nervový systém a zklidňující tělo i mysl. Celkově patří k vhodné prevenci proti civilizačním chorobám.

Příprava: 35 minut + doba varu * Získáte: 5 porcí

  • 250 g bílých fazolí, suchých
  • 4 lžíce sádla
  • 1 středně velká cibule, na kostičky
  • 2 - 3 stroužky česneku, na plátky
  • 1 lžička pálivé papriky, můžete dát i méně
  • ½ lžíce uzené papriky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 ¼ l vody / zeleninového vývaru
  • 2 lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce sušených rajčat
  • 2 cm oloupaného zázvoru
  • 250 g brambor, asi 4 větší hlízy
  • 1 nožička maďarské paprikové klobásy
  • hrst čerstvého koriandru, nasekaného
  • zakysaná smetana na dochucení, nemusí být

1. Fazole namočte přes noc do vody, druhý den ji slijte.

2. V hrnci rozpusťte 4 lžíce sádla, přidejte cibuli a česnek, a za stálého míchání nechte zesklovatět. Pak přidejte obě papriky, nechte krátce rozvonět a vše zasypte hladkou moukou. Rychle promíchejte a zalijte částí z  1 ¼ l vody (máte-li zeleninový vývar, tím lépe). Metličkou rozmíchejte a základ polévky ponorným mixérem rozšlehejte dohladka. Zbytek tekutiny dolijte.

3. Vložte fazole, polévku osolte a opepřete, přidejte sušená rajčata a očištěný zázvor, a pod pokličkou nechte pomalu vařit, dokud fazole nezměknou. Trvá to 45 - 60 minut.

4. Pak přidejte na kostičky nakrájené brambory a klobásu na kolečka, polévku dochuťte a nechte půl hodinky provařit mírným varem. Nakonec vložte nasekaný koriandr a polévku podávejte.

Chcete-li, přidejte do každé porce lžíci zakysané smetany. Podávejte s topinkami potřenými česnekem.

Přídavkem zázvoru a koriandru posunete tradiční českou fazolajdu k dalším výšinám. Počítejte s tím, že společně s pálivou paprikou bude trochu ostřejší, takže napoprvé se třeba oproti receptu mírněte, dokud nezjistíte, že vyhovuje vašemu jazýčku. Ale tak, jak polévku doma jíme, patří k zimní výbavě při zimním sportování a zafunguje i jako vyprošťovák, když vám není nejlíp. Jen zázvor vyvařte vcelku, pokud ho nastrouháte, už té ostrosti bude příliš.

TIP: Někdo vaří fazole ve vodě, v níž byly do rána namočeny. Vylouhují se do ní látky, které jsou zdraví prospěšné. Mezi nimi jsou však takové, které u někoho způsobují plynatost. Dávám tedy přednost tomu, že vodu scedím a vařím v čerstvé. Fazole se pak v těle chovají způsobně.

Do polévky přidávám sušená rajčata. Koření obsahuje bazalku a česnek a je výtečné například také na těstovinové saláty. 

První fáze vaření polévky je za námi. Fazole jsou měkké a  polévka ještě čeká na brambory a výtečnou klobásu. Poté bude čas na dochucení a případné zahuštění, pokud vám jíšky připadalo málo, případně jste dali méně fazolí apod. To už záleží na vašich preferencích.

TIP: Nechcete-li polévku zahušťovat jíškou, pak můžete vyjmout část měkkých fazolí, rozmixovat je a vložit zpět do polévky.

Pokud dáte do polévky místo klobásy párky, nejprve je orestujte.

Také bylinky můžete obměnit - vyzkoušejte tymián nebo saturejku.

Máte-li doma dobrý kváskový chléb, dopřejte si ještě pár topinek s česnekem. Najíte se dosytosti. Je fakt, že druhý den musíte zůstat doma nebo vyjít na zdravé povětří, ale stojí to zato :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.