MASOPUSTNÍ VESELÍ JE TU: PEČTE, SMAŽTE, HODUJTE!

FAZOLOVÁ POLÉVKA S KLOBÁSOU A ZÁZVOREM
16.2.2023
RUMOVÉ COPY ANEB TEČKA ZA MASOPUSTEM
20.2.2023

Masopustní veselí je takový malý svátek dobrého jídla a pití a letos vše vrcholí právě tento víkend.

Vyvrcholení masopustních veselic začalo vlastně už včera - tučný čtvrtek letos připadl na 16. února. K masopustu patří zabijačky a masové hody, plesy a bály, maškarní průvody i nepostradatelné koblihy.

Podívala jsem se proto do archivu našich receptů a vybrala pro vás zajímavé nápady, jak si letos udělat pěkný a chutný masopustní víkend. Co nevidět totiž začíná 40denní půst, který bude trvat až do Velikonoc. Masopustem tak pozvolna končí zima a přechod k jaru najde své vyvrcholení právě na Velikonoce. Tak co? Těšíte se?

A ještě, než se pustíte do výběru receptu, nám nezapomeňte dát hlas v anketě ShopRoku 2022. Zvládnete to levou zadní.

Jsem prostě polívková a moje chutě mě nikdy nezapřou. Dnešní výběr proto zahajuji receptem na fazolovou polévku s klobásou a zázvorem, protože ta už od pohledu i podle názvu chutná jednoduše... Dokonale! Ačkoliv to možná zní nezvykle, zázvor se k masu i luštěninám ohromně hodí a věděly to i naše prababičky. Když totiž nahlédnete do kuchařek z první poloviny 20. století, najdete ho tam častěji, než je tomu dnes. Ostatně, podobně je na tom třeba citronová kůra nebo muškátový květ. Ale o tom vám napíšu zase někdy jindy.

 

U kombinace klasické české suroviny s neobvyklým kořením ještě zůstaneme, tentokrát totiž ke kachně přidáme badyán. Kromě něj do receptu patří ještě červené víno, med a sójová omáčka. Kombinace se vůbec nebojte: sójovka s medem jsou velmi oblíbená kombinace na marinování třeba i vepřového masa, v čínské kuchyni na ně narazíte velmi často, ostatně stejně jako na badyán i kachnu. Výběru sójovky dejte prostor a nešetřete na ní: dobrá sójovka jídlo vynese do nebes, mizerná laciná ho úplně potopí. Za svoje chuťové buňky musím udělat malou reklamu japonské značce Kikkoman a jejich nízkosodíkové sójovce se zelným víčkem. Není tak slaná a je famózní.

 

Tradiční masopustní sladkost jsou bezpochyby koblihy a vdolečky. Na klasické české smažené koblihy najdete recept v odkazech dole pod článkem, mě tentokrát o fous víc uchvátily dýňové vdolečky se skořicí. Loni jsem totiž měla krásnou úrodu dýní, které mi doma ovšem naslano nikdo nejí. Za to dýňové muffiny a koláče jsou v kurzu! A tak jsem neváhala a recept rovnou otestovala. Resumé je jednoznačné: vy musíte taky!

 

Taky vám v dnešních receptech pořád ještě něco chybí? Máte pravdu, bez vepřového masa se masopust neobejde. Už jen proto, že masopustní období je stejně jako s koblihami neodmyslitelně spjato se zabíjačkami. Vrhněte se proto na polévku z uzeného kolene se sýrovými taštičkami. Zamilujete si ji a věřte, že se stane vaší stálicí během jakýchkoliv chladnějších dní.

 

Uznávám, že sekt mezi tradiční masopustní pochutiny nepatří, pletýnky ale rozhodně ano. Už jen proto, aby bylo s čím jíst maso během zabijaček (na které se speciálně peče ještě makové sladké pečivo, prý proto, že ze vší té mastnoty se člověk musí zajíst něčím sladkým). Ať už pletýnky budete péct ze tří pramenů jako copánek, nebo znáte můj oblíbený trik, jak za ně z jednoho kousku těsta, který ušetří otravné válení těstových hadů :-), pochutnáte si přímo královsky.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *