RUMOVÉ COPY ANEB TEČKA ZA MASOPUSTEM

MASOPUSTNÍ VESELÍ JE TU: PEČTE, SMAŽTE, HODUJTE!
17.2.2023
PROBUĎTE S NÁMI ZAHRADU: PŘÍPRAVY NA JARO UŽ ZAČÍNAJÍ!
22.2.2023

Masopustní hodování vám určitě přineslo na jazýček spoustu dobrot. Kdybyste se nechtěli kamarádit s následujícím dlouhým půstem, usmažte si hříšně dobré tvarohové copánky.

Navazuji na předchozí článek a v závěru masopustu přidávám recept, který kdykoli během roku zastoupí sladkou lívancovou snídani. Podmínkou je pouze vytvoření kynutého těsta. Dnes, kdy lze všechny ingredience šoupnout do robotu, to není žádný problém. Také vím z vašich reakcí, že si občas klidně přivstanete kvůli pečení rohlíků a houstiček. Znám to. Když to musí být, nelením.

V uplynulých týdnech se na mnoha místech našich krajů pořádaly masopustní průvody masek, hrálo se divadlo, kde se postava Masopusta, velkého milovníka dobrého jídla, dohaduje s Postem, kdo má navrch. Letošní masopust končí v noci před Popeleční středou, která připadne na 22. února. Tehdy se naposledy konzumovalo mastné kynuté pečivo s kávou a mlékem a dokonce dopoledne byla ještě povolená kořalka. Všem zbytkům od víkendové slavnosti se říkalo ostatky, a většinou je hospodyně rozdala jako výslužku. Tak, tady je. Kynuté tvarohové těsto je nadýchané a výtečné v den, kdy ho usmažíte. Nenechte ani drobeček.

K jídlu a dobrému moku ještě nabízím párové hrnečky a hrnky všech tvarů a velikostí, z nichž vám bude určitě chutnat. A pokud jste s naším zbožím a službami celoročně spokojeni, přidejte nám svůj hlas v anketě roku. Moc vám za něj děkujeme!

Příprava: 50 minut + kynutí a smažení * Získáte: 15-16 ks - záleží na délce a objemu

Těsto

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžička citronové kůry
  • 120 g měkkého tučného tvarohu
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • 30 g másla, rozpuštěného a vlažného
  • 150 ml mléka, vlažného
  • 3 lžíce rumu 
  • kousek másla na vymaštění mísy

Na dokončení

  • řepkový olej na smažení
  • rum na potírání / pro děti vynechejte
  • cukr s vanilkou nebo se skořicí

1. Suroviny vyndejte alespoň na 1 hodinu z lednice a nechte v pokojové teplotě. Do mísy robotu prosejte mouku, přidejte droždí,  cukr a citronovou kůru a vše promíchejte. Pak přidejte veškeré mokré přísady se solí a hnětacím hákem zpracujte vláčné těsto. Hněťte tak dlouho, dokud těsto nepřestane lepit.

2. Jakmile vznikne kompaktní těsto, vyndejte ho, vytvarujte do koule a vložte do mísy vymaštěné máslem. Zakryjte ji a na místě bez průvanu nechte kynout 50 - 60 minut. Těsto téměř ztrojnásobí svůj objem.

3. Vyndejte těsto na vál a rozdělte ho na poloviny. Z jedné vypracujte silný válec a rozdělte ho na 7 - 8 stejných kousků podle toho, jak chcete mít copy robustní. Můžete jich udělat víc a méně točených. Pak z každého kousku vytvarujte hada, přehněte ho v polovině a zapleťte spirálový cop. Hotové copy mi vycházejí 20 cm dlouhé. Ponechte je přikryté utěrkou ještě 20 minut v klidu.

4. Mezitím v širokém kastrolu rozehřejte vysokou vrstvu oleje na teplotu přibližně 175 ° a vložte první copy tak, aby se nedotýkaly. Počítejte s tím, že hodně nabydou. Smažte pozvolna po každé straně asi 3 - 4 minuty do zezlátnutí. Mezitím stejně zpracujte druhou polovinu těsta. 

5. Osmažené copánky uložte na vrstvu papírových ubrousků a osušte je. Pak je rozložte na talíř a shora napusťte mašlovačkou rumem. Hned je obalte v ochuceném cukru. 

Nejlépe chutnají horké, nebo v den, kdy jste je připravili. 

Bochánek těsta byl původně velký asi jako dvě pěsti. Nakyne pořádně, a stejně tak se vám budou nafukovat i smažené copy. Počítejte s širokým kastrolem a s dostatkem místa kolem nich. Ne, dieta to nebude, ale čekáte-li strávníky, víc jak jeden kus pro sebe stejně neubráníte.

TIP: Pokud máte pekárnu na domácí chléb, těsto svěřte jejím hnětacím hákům. Je to výtečný pomocník do domácnosti, který vám ušetří práci i špinavé nádobí.

Hrnky BLUE FLOWER se staly mými parťáky pro letošní masopustní hodování. Ale vám budou dělat radost po celý rok. Jsou objemné, vejde se do nich 450 ml a chutná z nich. V kuchyni vám poslouží i při vaření a pečení, mohou do mikrovlnné trouby i do myčky.

Copy dělám robustní a dlouhé, ale můžete umotat docela malé uzlíky, chcete-li mít pečiva víc. Zpracované těsto nechte ještě chvíli odpočinout na vále. Pod utěrkou bude stále zvětšovat objem.

Tvarohové těsto je po usmažení nadýchané, další den začíná tuhnout, ale nebojte, nezbyde. Začerstva ho napouštím rumem a teprve pak dostane krustičku cukru. Samotné těsto sladké není, takže si to tady vynahraďte. Jen dětské porce se musí obejít bez alkoholu. Rum, který je v těstě při jeho zpracování, a dává se ostatně i do koblihových těst, se z těsta odpaří. Má tu dvojí funkci, to už věděly naše babičky - funguje jako kypřidlo a při smažení těsto nasaje méně tuku. Tak vyzkoušejte...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.