PROBUĎTE S NÁMI ZAHRADU: PŘÍPRAVY NA JARO UŽ ZAČÍNAJÍ!

RUMOVÉ COPY ANEB TEČKA ZA MASOPUSTEM
20.2.2023
KVĚTINOVÝ SVÍCEN Z LEDU
23.2.2023

Konec února je tu s březnem se definitivně přibližuje nutnost chystat zahradu na novou sezonu.

Já jsem využila aktuálního celkem přívětivého, i když aspoň u nás, pod Brdy, dost věrného počasí a o uplynulém víkendu jsem se vypravila vytrhat ze záhonů leckterý plevel, který měl, bohužel, díky mírné zimě dostatek prostoru žít si tam svým životem i přes zimu. Čím dřív si totiž navyknu, že zase musím aspoň 2x denně do zahrady, tím víc ovoce a zeleniny moji péči přežije a dožije se zralosti.

Kromě toho, že už je tu čas první sadby, je tu teď čas především na přípravu záhonů a důkladní jarní úklid nejen trávníku - nikdy nepochopím, jak se mi přes zimu může ve skleníku naštosovat tolik věcí, když tam vůbec nechodím :-). Pojďte se mnou do toho, první pomocníky už začínáme naskladňovat a i na zasloužený odpočinek na jarním sluníčku pro vás něco máme!

17827_vykryt_e (1)

Vše pro sadbu

Aby první jarní sadba měla dost času na vzejití, je konec února pro leckteré rostliny nejvyšší čas, na papriky už je dokonce skoro pozdě. Už teď ale můžete začít pěkně v teple fóliovníku s policemi čistit sadbovníčky a začít vysívat saláty a jiné drobné zeleninky, které se dají jíst i v jejich minimálně vzrostlé verzi. Tenhle fóliovník má půdorys 140 x 73 cm (takže se vejde i na terasu), vysoký je 200 cm. Kromě předpěstovávání jej užijete i na samotné pěstování zeleniny, třeba salátovky v něm budou spokojené! Najdete v něm 4 praktické police.
19553_eshop

Hola hola, zahrada volá

Jedna z mých nejméně oblíbených prací je hrabání listí - zejména zbytků, které se na trávníku pod tou spoustou ovocných stromů nashromáždí přes zimu. Základem je proto mít pořádné hrábě, se kterými se pohodlně hrabe. Jakmile vám nepadnou do ruky, z hrabání listí se stane ještě větší strašák. Zároveň rozhrabávám krtince a sypu do nich směs semen na květinovou louku, tak snad mi to letos konečně všechno nakvete, ať se včely pomnějí!
17823_e

Záhony taky potřebují péči

Dobře připravený záhon je záruka dobré sklizně. Pamatujete, že cokoliv pěstujete, potřebuje občas změnit stanoviště, protože každá rostlina půdě dává a bere jiné věci. I střídání sousedství plodin má svá pravidla, něčemu se spolu daří, něco si vzájemně škodí. Věděli jste třeba, že střídat řádky mrkve a cibule vám pomohou zvýšit úrodu a oboje ochránit před škůdci? Jen na ty slimáky rok od roku funguje méně a méně věcí, tak snad je letos vyžene tenhle měděný plůtek. A až záhony budete rýt, klidně už si připravte rýhy na průsakovou hadici.
19343_4_e

Zasloužený odpočinek

Po vší té dřině s čištěním a hnojením trávníku, pletím a rytím záhonů, úklidem v kůlně a skleníku... je třeba si pořádně odpočinout. První věc, kterou jsem kdysi měla koupenou do zahrady, byla houpací síť, protože v té se relaxuje nejlépe! Pokud patříte mezi ty, kdo by se z ní už špatně zvedali, dopřejte si odpočinek aspoň na pohodlných židlích či křeslech, já mám ráda multifunkční věci, takže pokud stolek či sedací box nabízí i úložný prostor, má při výběru rozhodně body navíc.
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.