JARNÍ BYLINKY NA TALÍŘ, DO ŠATNÍKU I DO POSTELE

6 TRADIČNÍCH VELIKONOČNÍCH DOBROT
12.4.2022
DUBNOVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – MECHOVÁ ZAHRÁDKA NA KMÍNKU
14.4.2022

Rostliny mají v sobě skrytou energii, která má velký potenciál. Vděčně využijte jejich existenci pro svou duševní pohodu.

Jaro startuje růst bylinek. Těch živých budeme mít brzy plné balkony a zahrádky, ale k tomu je to hezké téma pro vybavení domácnosti praktickými věcmi, které zpracování bylin napomáhají, tak i trendovými kousky dodávajícími nám pohodu svými jemnými dezény na textiliích, na sklu a porcelánu.

Bylinky používáme jako koření k nenahraditelnému dochucení pokrmů, mnohé druhy hrají důležitou roli v lidovém léčitelství i ve farmaceutickém průmyslu a kosmetice, a v neposlední řadě si jejich křehkostí, krásou a vůní zkrášlujeme své příbytky. Patří jim náš neskonalý obdiv. 

003vyrez

BYLINKOVÉ SMĚSI

posílí imunitní systém, odplaví bacily a uklidní nervovou soustavu

Bylinkové čaje patří k podpůrným prostředkům na nejrůznější neduhy. Obsažené látky v nich kolísají podle toho, jak byla rostlina vyzrálá, podle doby sklizně a následného zpracování, a dokonce si pokaždé neuvědomíme, že všechny látky v rostlinách obsažené, nemusejí být rozpustné ve vodě. Proto jejich účinky nedosahují takových výsledků, jako podávané léky. Pijeme je však pro dobrý pocit, že jsme jimi nahradili např. nápoje plné cukrů nebo další šálky kávy.

Popíjení bylinkových čajů má ještě další přínos - většinou si na svůj šálek uděláme čas. Hlídáme jeho přípravu a čaj popíjíme po doušcích, v klidu a pohodě ve chvíli, která nás uklidňuje. Pořiďte si na své rituály skleněnou konvici se sítem a pístem, v níž budete mít svůj zdravý nápoj pod dozorem. Nepropustí ani jeden lísteček a například váš mátový čaj bude mít nebývalé kvality. Recept naleznete pod heslem.

SKLENĚNENÁ KONVICE CORK s pístem a sítkem

18142_142574_3_eshop_z3

BYLINKOVÉ SÝRY Z DOMÁCÍHO VÝROBNÍKU

jsou naprosto nedostižné a snadno si zvyknete na jejich pravidelnou přípravu

Konzumovat čerstvé bylinky je příjemné. Nabídnou vám rostlinnou sílu v té nejčistší podobě. Zvyknete-li si mít na kuchyňském parapetu základní skladbu květináčů s pažitkou, tymiánem, bazalkou a petrželkou, dochutíte jimi velkou řadu běžných pokrmů. V druhé řadě pak sekundují různé druhy máty, meduňka a rozmarýn. 

Obecně platí, že pro sběr či natrhání listů a natí je nejvhodnější dopoledne, pořiďte si na ně nůžky na bylinky, i když někteří bylinkáři tvrdí, že rostliny nemají přijít do kontaktu s kovy. Potřebujete-li bylinky nasekat do pokrmu, většinou na něj dojde. Koupit se však dají i nože z plastu, s poměrně ostrým břitem. Velkou čerstvou porci bylin spolyká například bylinkové máslo, různé druhy pesta, jarní zelené polévky i ochucené tvarohy. Pokud byste si přáli vyrobit domácí tvarohový sýr, pořiďte si na něj plastový výrobník, který nedáte z ruky. Recept naleznete ZDE. Dochutíte si ho bylinkami přesně tak, jak si přejete. Výroba krémového sýra je snadná a rychlá. Syrovátka, která ze směsi vykape, jde zužitkovat například do chlebového těsta, takže zpracujete úplně vše.

SADA NA VÝROBU DOMÁCÍHO TVAROHU

19125_e_z3

LEVANDULE PROVONÍ VÁŠ ŠATNÍK

a spolehlivě odpudí polétavé návštěvníky

Bylinky se nejčastěji suší. Sbírejte jen ty rostliny, které bezpečně znáte a sbírejte je tak, aby rostlina mohla dál prospívat. Vyberte si suchý a slunný den těsně poté co oschne rosa, a nasbírejte si je pouze na čistých místech. Pro sběr platí několik základních pravidel:

  • listy - sbírejte dříve, než rostlina vykvete
  • květy - nejlépe při rozkvětu, anebo těsně po něm
  • semena - v sbírejte okamžiku, kdy rostliny odkvetou a semena začínají zasychat
  • plody - jakmile dozrají
  • kořeny - v tuto jarní dobu, ještě před vyrašením rostliny, anebo po odumření nadzemních částí

Pokud už v tuto dobu zatoužíte po nezaměnitelné levandulové vůni, můžete si u nás pořídit voňavé sáčky do šatníku. Jaro přeje hmyzím predátorům, takže je dobré mít se na pozoru. 

LEVANDULOVÉ SÁČKY DO PRÁDLA, sada 5 ks

54543_img_8416_e_z1

USÍNÁNÍ V BYLINKOVÉ NÁRUČI NADÝCHANÝCH PEŘIN

podpořte zvlhčovačem vzduchu s jemnou esenciální vůní

Pravidla pro klidné usínání v ložnici jsou jednoznačná. Potřebujete kvalitní matraci, čistý vzduch a příjemné lůžkoviny, v nichž se nezapotíte. Přidáte-li ke všemu estetické hledisko, které není vůbec zanedbatelné, v prostoru vás mohou večer přivítat peřiny v romantickém povlečení inspirovaném rozkvetlou loukou. 

Dbejte na to, aby v ložnici byl dostatečně zvlhčený vzduch. Opak je škodlivý a rizikový pro alergiky, děti i starší populaci. Rovněž tady vám pomohou bylinky. Pořiďte si malý přenosný difuzér, který provoní prostor tím, že rozptýlí esenciální oleje na molekuly, ty se spojí se vzduchem a snadno tak proniknou do lidského organizmu. Elektrické aroma difuzéry navíc fungují jako zvlhčovače a postarají se o to, aby vaše ložnice byla před spaním nejen voňavá, ale aby vaše tělo nezatěžovala a dopřála mu zdravý odpočinek. Více informací naleznete ZDE.

TIP: Mimo to - pokud trpíte na potíže s trávicím traktem způsobené stresem, případně se na lůžku nedokážete večer hned uklidnit, pak potřebujete levandulový polštářek položený vedle své hlavy. Vyzkoušejte to.

RODINNÁ LOŽNÍ SOUPRAVA Z NEALERGICKÉHO MIKROVLÁKNA, 8 dílů

z

VYROBTE SI BYLINKOVÉ SOLI

a rozdělte se o ně s přáteli

Na závěr ještě tip do kuchyně:

Sůl je jedním z nejstarších přírodních konzervačních činidel. Z potravin dokáže vytáhnout tekutiny, čímž zabrání bujení mikroorganizmů, a tak ji lze s úspěchem využít i ke konzervaci bylinek. Pokud ve vaší kuchyni mají ochucené bylinkové soli své svébytné místo, pak víte, že si malá množství můžete připravit kdykoli. Postačí, když vložíte veškeré ingredience do mixéru a krátce je rozdrtíte. Samozřejmě je k tomu zapotřebí mít veškeré přidané bylinky a další suroviny - jako citronovou kůru, česnek, papričky a pod., předem nasušené. Sůl vám bude k užitku zhruba 3-5 dní. Chcete-li si směs uchovat po dobu 1 měsíce, pak sůl promíchejte s ostatními ingrediencemi začerstva, rozložte je na plech a v mírné teplotě nechte v troubě prohřát 1 - 2 hodiny. Získanou směs uzavřete do vzduchotěsných lahviček a uložte v nejlépe v temnu. Získáte tak perfektní dárky pro každého, kdo rád vaří. Recepty ZDE.

SKLENÉNÉ KOŘENKY s objemem 120 ml, sada 4 ks

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.