TESTUJEME VÝROBNÍK ČERSTVÉHO SÝRA

JAK SE PEČOU BRUMÍDCI
5.11.2020
JEDLÉ DÁRKY OD SRDCE
10.11.2020

Zařadit mléčné výrobky do svého každodenního jídelníčku je naprostá samozřejmost. Ne vždy ale pro ně musíte běžet do obchodu.

Výroba čerstvých domácích produktů, za nimiž je důvtip, fortel a zkušenosti našich předků, se stala v mnohých domácnostech rutinou. Sama mám práce a starostí nad hlavu, ale naložit kysané zelí nebo připravit kvásek na chleba, považuji za činnost, která mě nijak nezatěžuje.

Na čerstvém sýru, chcete-li tvarohu, jsem téměř závislá a doma ho spotřebujeme za rok úctyhodné množství. Přesto jsem se k jeho výrobě nikdy nepřiměla. Tak jsem vlastně ráda, že si to mohu vyzkoušet. Nepředpokládám, že to bude na jedničku, ale pokud si také pořídíte sadu na výrobu domácího tvarohu, pak budete rovněž na startovní čáře, jako já. K receptu od výrobce doplním poznatky, k nimž jsem došla.


 

 

Sada na výrobu domácího tvarohu (čerstvého sýra) vám umožní vyrobit z mléka výborný domácí tvaroh nebo ochucený čerstvý sýr podle svého přání. Spotřebujete tak každé množství mléka, které vám zbylo po vaření s vědomím, že na stůl přijde zdravý produkt bez konzervantů a zbytečného množství soli. Díky oblíbenému koření nebo přídavkem bylinek dáte svému produktu příchuť, kterou máte rádi. Tvaroh lze zpracovat i nasladko, můžete přidat cukr, vlašské ořechy, rozinky. Souprava z plastu a silikonu obsahuje nádobu, víčko a cedník, pomocí něhož odkape syrovátka. Součástí kompletu je také návod k použití i s receptem.


 

KROK 1: Vzala jsem si k ruce návod, který je k výrobníku přiložen, a budu testovat vše, s čím se setkáte. Na výrobu sýra si připravte:

  • 1 l čerstvého mléka, lze použít plnotučné s obsahem 3,5 % tuku a neošetřené metodou UHT
  • 250 g kvalitního přírodního jogurtu
  • 0,5 lžičky soli

Dopředu si rozmyslete, chcete-li přidat bylinky, koření apod., a připravte si je. Čerstvý sýr totiž může mít velkou spoustu příchutí.

KROK 2: Mléko přelijte do kastrolu a dejte zvolna zahřát. Mělo by dosáhnout teploty 94-96 °C, tedy těsně pod bodem varu. Můj odhad v tuto dobu selhal, což zhatilo všechnu další práci. Doporučuji použít teploměr, stejně, jako když připravujete domácí jogurt (pokud máte zkušenosti s jogurtovačem). Mléko odstavte a ještě do horkého pomalu vmíchejte jogurt. Dále nemíchejte, nechte mléko v klidu srazit. Asi po 15 minutách směs zkontrolujte, od sraženiny by se měla jasně oddělovat syrovátka. V tuto chvíli už můžete sýr osolit a ochutit - například velkou hrstí čerstvě nasekané petrželky a špetkou růžového pepře.

KROK 3: Směs je v tuto chvíli připravena ke zcezení. Přesuňte ji do cedníku a jemným tlakem nějakého plochého předmětu stlačte - třeba víčkem od kompotu. Cedník vložte do nádoby, uzavřete silikonovým víčkem a nechte zhruba hodinu v chladničce. Tak radí výrobce, ale já jsem u další várky sýra postupovala tak, že jsem směs přecedila přes cedník, trošku vymačkala, a nechala vykapat v nádobě a v chladničce do druhého dne. Tento sýr měl pevnější konzistenci.

Pak už zbývá jen vychlazený sýr vyklopit z cedníku a libovolně dozdobit.

K dochucení sýra se hodí:

  • česnek, medvědí česnek
  • sušená rajčata
  • nakrájené zelené olivy
  • nakládaný zelený nebo sušený růžový pepř
  • chilli
  • šalvěj
  • tymián
  • pažitka a petrželka
  • sladké variace

 

K celkovému procesu nemám žádné negativní připomínky. Sýr byl jemný a výborný, vyzkoušela jsem 2 varianty - v druhé jsem uplatnila zakysanou smetanu. Hodně by mě zajímalo uplatnění syřidla, takže k tomu se ještě dopracuji. Syrovátka, která ze směsi vykape, jde zužitkovat například do chlebového těsta, takže nevyhodíte vůbec nic. Výroba krémového sýra je snadná a rychlá, a určitě ji mohu s radostí doporučit. Soupravu lze svěřit myčce na nádobí, takže na vás opravdu moc práce nezbude.

2 Comments

  1. Výroba sýra napsal:

    Se zájmem jsem si přečetl výrobu sýra pomocí vaší nádoby. Mám ale vzpomínky z dětství, kdy matka v hospodářství dělala asi z vlastního tvarohu v malém hrnku sýr, který na okně několik dní kvasil a měl charakter roztíratelných olomouckých tvarůžků. Má někdo na tento postup recept a dá se to že současně prodávaného mléka vyrobit? Václav

  2. Jana napsal:

    Hezký den, Václave,
    tuhle lahůdku dělala kdysi dávno babička mého muže a na Jičínsku se jí říkalo „klihovatý tvaroh“. Domnívám se, že šlo o produkt blížící se pivnímu sýru. Můžete se o něj pokusit a své vzpomínky porovnat:
    Smíchejte 1 tučný tvaroh v kostce s 5-7 g soli, čtvrtinou lžičky kmínu, polovinou lžičky mleté sladké papriky a max. decinkou piva, nejlépe dvanáctky. Pivo zašlehejte až nakonec a po malých troškách, aby nevznikla kaše, musí vzniknout krém, takové žervé. To vše dejte do misky, přiklopte talířkem nebo přetáhněte potravinovou fólií, a v pokojové teplotě kontrolujte po dobu asi 5 dní. Babička prý tvaroh pivem pravidelně polévala, ale nevypadalo to hezky, chuťově však nezapomenutelné :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.