JEDLÉ DÁRKY OD SRDCE

TESTUJEME VÝROBNÍK ČERSTVÉHO SÝRA
9.11.2020
VÁNOČNÍ STOLOVÁNÍ JE O ÚTULNOSTI A POHODĚ
11.11.2020

Máte-li ve spíži koutek na sladké dárkové poklady, brzy přijdou na řadu. Nemáte-li, pak je nejvyšší čas pustit se do vymýšlení, čím překvapit!

Kulinářské dárky patří k onomu typu dárků, které dáváme z lásky. Jak jinak bychom byli ochotni zavřít se v kuchyni a hrát si se zavařeninami, bonbony, ceduličkami se vzkazy a bůhvíčím ještě. Děláme to rádi, a naši obdarovaní nás zato milují. Nejinak tomu bude letos. Možná máme na kutění i více času, a taky je dobré vzít to jako terapii na dlouhou chvíli, na špatnou náladu i na starosti. Musíme trávit čas v izolaci, a tak napečme s dětmi a vnoučaty cukroví svým babičkám a dědečkům, které musíme navštěvovat jen letmo, a přátelům vytvořme něco dobrého na zub. Jistě se najde hezká chvilka, kterou strávíte spolu.

Mám hezký zvyk, že k dárku ještě přibalím nějakou maličkost, která nějak tématicky souvisí. Možná se vám bude tento nápad líbit. A pokud budete potřebovat cokoli, s čím vám můžeme v decoDoma pomoct - ať už k tvoření nebo k obdarování, neváhejte navštívit náš e-shop včas. Pár tipů naleznete v galerii pod článkem.

Dárek typu - udělej si sám - se hodí darovat ještě před svátky, třeba k Mikuláši. Jedná se totiž o dárkovou směs na cukroví, která je takovým vtipným polotovarem, jakým překvapíte každého, kdo se do pečení pouští s radostí. Přesně nadávkované suroviny, samozřejmě s potřebným receptem a způsobem zpracování, jsou před svátky sympatickou pomocí. Letos obzvlášť, když se snažíme zůstávat v bezpečí domova a neposilovat davy v supermarketech.

Doma vyrobená bonboniéra potěší každého mlsala. Do krabiček se dá naskládat domácí cukroví pečené i nepečené, nebo například i takovéto ručně dělané lanýžové bonbony. Obsahují kvalitní čokoládu a pomerančovou kůru včetně porce alkoholu, takže budou stoprocentně chutnat mužům. Pomerančovou kůru lze zaměnit za rozsekané kandované třešně a čokoládový základ dochutit griotkou. Pralinky můžete vyrobit pokaždé jinak, případně je do bonboniéry namíchejte.

Každý z těchto domácích výrobků bude mít jinou chuť, záleží totiž na kvalitě použitého vína, z něhož vinné želé připravíte. Je to dárek méně známý a tak vzbuzuje zvědavost. Připojte k němu kartičku, jak s touto dobrotou naložit, protože z něj lze připravit i výtečný nápoj. Želé, nebo-li vinný gel, vznikne želírováním vína pomocí pektinu a cukru, a ochucuje se různým kořením. Profesionálně se vaří výhradně z kvalitních odrůdových červených i bílých vín, ale můžete se o něj pokusit docela dobře i doma. Želé získá hladkou strukturu a zachová si ohnivou jiskru, která je vínu vlastní. Chutná výtečně k měkkým smetanovým sýrům.

Skleničce lískových oříšků v medu a koření říkám antistresový dárek. To proto, že oříšky jsou prospěšné našemu zdraví a tento fakt ještě vylepšíte tím, že je obalíte medem. Tento způsob uchovávání oříšků patří ke staročeským receptům, kdy se pak sladká úroda spotřebovala při pečení kynutých těst a přípravě náplní do koláčů. Dnes si tak vytvoříte pochoutku, která se hodí dětem do chutných svačinek, do snídaňového müsli s jogurtem a v neposlední řadě jako tip na milý dárek pro někoho blízkého.

Karamel je dobré mít na svátky ve spíži. Hodí se na palačinky, na zmrzlinové poháry, do kávových nápojů, na teplé jablečné dezerty, a mohla bych pokračovat donekonečna. Kdo má karamel rád, měl by dostat na Vánoce alespoň jednu sklenici, aby si ho užil v pohodě těch nejkrásnějších svátků. Pustíte-li se do jeho výroby, uložte ho pak do dárkové sklenice a jednoduše dozdobte. Přidejte třeba palčáky nebo pěkný hrneček, a vytvoříte tak zcela originální dárek.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.