SVÁTEČNÍ ČOKOLÁDOVÉ LANÝŽE

RÝMOVNÍK V PYŽAMU / RECYKLACE
3.3.2017
4 TIPY NA MLETÉ MASO
7.3.2017

stuha_ruzova
Plechovou formu s růžičkami na výrobu pralinek potřebovat nebudete. Ale je tak pěkná, že ji můžete používat jako servírovací misku.

Je fakt, že blížící se 8. březen s významným Mezinárodním dnem žen připomíná svátek, který má opět svůj význam. Slavíte-li, hodí se nachystat dárek i něco na zub – anebo, oboje dohromady. Myslím, že bez obtíží stihnete vyrobit misku čokoládových lanýžů a mohou se do toho směle pustit i láskyplní muži. Začněte pokud možno ještě dnes.

V první fázi je totiž třeba vyrobit čokoládu a dát ji chladit. Zítra už můžete vykrajovat lanýže, francouzsky truffles, a aranžovat. Říkám vykrajovat, protože namísto koulení kuliček a oválků, při kterých se pořádně upatláte, vykrajuji a tvaruji čokoládové pralinky buď pomocí dvou lžiček, nebo ještě lépe – pomocí tvořítka na melounové kuličky. Je to rychlá a čistá práce. Pak už jen zbývá naaranžovat pěknou misku, složit krabičku nebo koupit atraktivní plechovou formu s růžičkami. Bude se hodit na pečení, na pudinky i na romantické servírování.

Jen upozorňuji, že pralinky jsou silně návykové :o) Obsahují pomerančovou kůru, dost likéru a kvalitní čokoládu. Je to zaručený lék na každou špatnou náladu.

stuha_ruzova

ČOKOLÁDOVÉ LANÝŽE / TRUFFLES

Příprava: 20 minut + 40 minut tvoření pralinek * Získáte:  35 ks pralinek

Lanýže

  • 150 ml smetany na šlehání
  • 300 g kvalitní čokolády, nejlépe se 70 % kakaové sušiny
  • 50 ml pomerančového likéru Cointreau nebo brandy
  • 100 g nasekané kandované pomerančové kůry
  • 1 lžíce agávového sirupu nebo tekutého medu
  • špetka soli

Na obalení

  • 80 g čokolády + 1 lžíce másla
  • miska kakaa

1. Smetanu zahřejte téměř k bodu varu a hned ji nalijte na rozlámanou čokoládu. Chvilku ji nechte stát, aby se čokoláda mohla začít rozpouštět a pak ji rychle rozmíchejte metličkou ve vodní lázni. Výsledkem je hlaďoučký a lesklý krém, ganache, který je základem pro výrobu pralinek.

2. Zároveň dejte do mističky pomerančovou kůru a zalijte ji likérem nebo brandy. Do hotové chladnoucí ganache zamíchejte likér i s kůrou, lžíci agávového sirupu a špetičku soli. Vše dokonale spojte, čokoládu nalijte do plastové misky a zakrytou dejte chladit do druhého dne.

3. Dvěma lžičkami nebo melounovým tvořítkem vykrojte z čokolády kousek, druhou lžičkou jej z nástroje vystrčte ven a uložte na talíř. Pralinky dejte postupně opět do chladničky. Mezitím si rozehřejte čokoládu s máslem, chladné pralinky v ní rychle namočte a po částečném zaschnutí je obalte v kakau.

001

Cointreau je francouzský pomerančový likér s lehce hořkosladkou chutí. Vyrábí se od poloviny 19. století a patří k tradičním recepturám. Nahradit ho můžete koňakem i jemnou whisky. Také pomerančovou kůru můžete zaměnit za rozsekané kandované třešně a pak přidat do základu ganache třeba griotku. Myslím, že s chutěmi můžete vesele experimentovat.

002

Poslední fázi receptu lze i obejít a pralinky můžete bez namáčení v čokoládě ihned obalit kakaem. To už je na vás. Čokoládu jsem chladila v misce potažené potravinovou fólií, protože jsem ji původně chtěla vyklopit a rozkrájet na kousky. Pokud budete lanýže tvarovat do typických nepravidelných tvarů, pak fólie není třeba.


Jak na ganache 

Tento čokoládový základ použijte pro přípravu polev, krémů i jako základ pro výrobu pralinek. Tvoří jej pouze horká smetana a rozlámaná čokoláda. Důležitý je vzájemný poměr obou ingrediencí:

  • Pro pralinky platí poměr 2 : 1 – tedy v našem případě 300 g čokolády : 150 g smetany
  • Pro polevu platí poměr 1 : 1 – tedy stejné množství čokolády a smetany
  • Pro krém platí poměr 1 : 2 – tedy 1 díl čokolády : 2 dílům smetany

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.