KVĚTINOVÝ SVÍCEN Z LEDU

PROBUĎTE S NÁMI ZAHRADU: PŘÍPRAVY NA JARO UŽ ZAČÍNAJÍ!
22.2.2023
5 TIPŮ NA JARNÍ ÚKLID I ZDOBENÍ OKEN
26.2.2023

PROJEKTY Z PŘÍRODNÍCH MATERIÁLŮ IV

Dnes budete potřebovat minimum pomůcek. To nejhezčí za vás vykoná příroda. Už teď si můžete přinést pár krátkých větviček, které vám v domácím teple ochotně rozkvetou, nebo se alespoň olistí. Vykouzlete si z nich robustní ledový svícen.

Ten malý zázrak bude mít jen krátké trvání, ale o to víc si budete té pomíjivé krásy všímat. Vlastně z ní nespustíte oči. Jarní květinový svícen si beztak připravíte pro chvíle volna. Například pro příležitost, kdy si chcete v klidu popovídat s přáteli a mít kolem sebe útulno.

Svícen vznikne pomocí dvou předmětů. Budete potřebovat širokou misku v níž budou květy ve vodě, a pak je třeba vytvořit prostor pro čajovou svíčku - ideálně s využitím skleněného obalu od vysvícené svíčky. O ostatní se už postará mrazák. Až svůj křehký originál postavíte na stůl, máte minimálně čtyři hodiny na to, abyste si té pomíjivé krásy užili. Nemusíte se bát, že horký vosk led rychle roztopí. Led má totiž navrch a teplo svíčky přepere. Ochladí její plášť a vosk bude hořet po celou dobu.

Hezký tvar dal svícnu nerezový jumbo hrnek, v němž jsem vám nedávno naservírovala fazolovou polévku. Takže se nezapomeňte mrknout do naší e-shopové kuchyně, co by se vám v předjaří ještě mohlo hodit.

CO BUDETE POTŘEBOVAT

SVÍCEN VYTVARUJETE POMOCÍ  MISKY NEBO HRNKU

Robustní nerezový jumbo hrnek o objemu 800 ml jsem posledně použila pro servírování fazolové polévky (kdyby vám na ni připadla chuť, recept naleznete ZDE). Hrnek má natolik pěkný tvar, že mě napadlo, využít ho pro zmrazení svícnu z ledu. K tomu je zapotřebí vytvořit silnostěnný ledový plášť, aby se jeho robustní vrstva co nejdéle ubránila pokojové teplotě. Chcete si svého dílka přece dlouho užít. K výrobě svícnu budete potřebovat:

  • nerezový jumbo hrnek (skleněnou / plastovou misku) o průměru 14 - 15 cm
  • malou silnostěnnou skleničku o průměru 7 - 8 cm
  • předpěstované krátké proutky z přírody, forzýtie apod.
  • pár kvítků petrklíčů, lístky odkvétajícího tulipánu, afrických fialek, hyacintů apod.
  • využijte i drobné umělé kytičky, máte-li je
  • zahradnické nůžky
  • čajovou svíčku, nejlépe vonnou
  • vodu
  • kámen na zatížení skleničky

U nerezového hrnku nehrozí, že se v mrazničce jakkoli poškodí. Nemáte-li ho, pak je ideální použít plastovou kuchyňskou misku. Pro vytvoření středového otvoru použijte silnostěnný skleněný kalíšek, který odolá tlaku mrznoucí vody. Sáhněte například po skleněném obalu od vyhořelé svíčky. Nejprve si však vyzkoušejte, zda se do něj vejde čajová svíčka potřebného průměru. 

VÝSLEDEK BUDE HEZKÝM PŘEKVAPENÍM

SVÍCEN NAPLŇTE ROSTLINAMI PO OKRAJ

Když máte vymyšlený plášť svícnu i zvolenou skleničku pro vytvoření středového otvoru, můžete se pustit do jeho naplnění. Svícen budou tvořit pouze květy, zlomky větviček a voda. Záleží na vás, jak mnoho ho naplníte. Pokud vzniknou prázdná místečka, kde bude ve finále pouze čistý led, propustí tělo svícnu více světla ven.

1 Květů nebudete potřebovat velké množství, i když to tak vypadá. Obejděte domácnost a uloupněte tu a tam kvítek z rostlin, které vám doma právě vykvetly. Využila jsem například lístky odkvétajícího tulipánu (beztak by se rozpadl), pár kvítků modrého petrklíče, také čerstvý hyacint svou ztrátu ani nepoznal. Máte-li azalku, stačí vám jeden dva květy, občas zamrazím i drobné kvítky orchidejí. Teď je jejich čas a mám ji plné okno. Ze zahrady jsem si přinesla proutky forzýtie, ta ale potřebuje 5 - 6 dní na rozkvetení. Jistě si poradíte; třeba i tím, že použijete zdařilé textilní kvítky. V ledu se jejich materiál ztratí. Čím pestřejší směsici vytvoříte, tím působivější bude výsledek.

2 Do nerezového hrnku vložte pár kostek ledu, abyste vytvořili dno svícnu. Mělo by být přibližně vysoké asi 3 - 4 cm. Záleží na tom, jak budete mít svícen vysoký. Na kostky umístěte skleničku zajišťující otvor. Kolem dokola naskládejte květy a pomalu přilijte vodu. Její hladina by měla končit minimálně 1 cm pod okrajem hrnku. Nevadí, když budou květy a větvičky trochu vyčnívat, voda se bude rozpínat.

3 Nyní je třeba zajistit vnitřní skleničku proti posunutí. Zatižte ji kamenem a celek vložte opatrně do mrazáku na rovné dno. Zkontrolujte sklenici a zakažte rodině přístup :o) Určitě by vám svícnem pohnuli. Svícen nechte 2 dny tuhnout.

4 Hotový svícen položte na podložku a ponechejte v pokojové teplotě mírně roztát. Bude to trvat asi 15 minut, kdy už půjde vyjmout sklenička, za dalších 5 minut už patrně pohnete svícnem v hrnku. Pak jej jednoduše vyklopte. 

POUŽIJTE VONNÉ SVÍČKY

JAK DLOUHO VÁM SVÍCEN VYDRŽÍ?

Po dvou hodinách začne svícen ztrácet své ostré hrany, povrch ledu se pomaloučku rozpouští a obnažuje rostlinky. Ještě dlouho vám však bude dělat radost. Prozradím, že tvar misky si v pokojové teplotě podržel celé 4 hodiny. Čas od času svícen přesuňte na jiný talířek a vodu slijte.  

Do svícnu jsem původně vložila širokou vonnou čajovou svíčku. Hezky osvítila prostor kolem a přidala svou vůni. Teprve později jsem ji vyměnila za klasickou malou čajovku, která když se dostane na dno otvoru pro ni určeného, nádherně zevnitř prozáří ledový plášť. Je to působivé. V ledu objevíte spoustu vzduchových bublin a křehké lístky rostlin se ukážou v celé své kráse. Škoda, že jsme nemohli fotografovat potmě, ale to už si užijete sami...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.