5 TIPŮ NA JARNÍ ÚKLID I ZDOBENÍ OKEN

KVĚTINOVÝ SVÍCEN Z LEDU
23.2.2023
POMAZÁNKA Z UZENÉ RYBY JE VÍTANOU VEČEŘÍ
27.2.2023

Když se jarní sluníčko začne opírat do oken, většinou odhalí zimní prach a špínu. Březen je proto v mnoha domácnostech měsíc mytí oken. A když už budou nablýskaná, stojí za o je i krásně nazdobit.

Mytí oken mě nikdy moc nebavilo, ve chvíli, kdy jsem si pořídila vysavač na okna, to ale přestalo být tak náročné a díky němu se do čištění skleněných ploch pouštím rozhodně častěji než dříve.

K čerstvě nablýskaným oknům patří i vyprané záclony a závěsy. Ostatně, jen máloco provoní celou místnost tak krásně, jako na okně schnoucí záclony.

A pokud si potrpíte na parádu, níže najdete i tipy na dekorace oken, parapetů i samotných závěsů.

Jak jsem psala už výše, úklid oken se správnými pomocníky nemusí být zdaleka taková otrava, jako se leckomu možná zdá. A využijí je i ti z vás, kdo mytí oken mají rádi, protože tuhle činnost vždycky stojí za to si zpříjemnit. S kolegyní Janou máme obě dvě slabost pro ekologické čisticí prostředky, z toho důvodů pro vás Jana už před časem připravila skvělý článek o babských radách na úklid oken, včetně návodu jak správně prát záclony. Připravte si sůl, jedlou sodu, bramborový škrob a ocet a můžeme na to!

 

Možná znáte ten pocit, když doma vybalíte vybranou novou záclonu, těšíte se, až ji konečně pověsíte a... ona a potvora sahá až na zem, kdežto vy ji potřebujete jen pod okno. V tu chvíli ty šťastnější z nás vytáhnou metr, nůžky a šicí stroj a záclonu si zkrátí, ti méně šťastní budou shánět sousedku či švadlenu, která by to uměla. V článku Záclony, které stačí jen pověsit se dozvíte vše potřebné o výběru vhodné velikosti záclony – ať už kupované nebo té zkracované.

 

K výběru záclon vám sem dám ještě jeden článek, který je doplněný o tipy, jak vybrat správnou záclonu co do hustoty vzoru a jeho umístění nebo tvaru spodního lemu. To vše má totiž vliv na to, jak moc vás okno se záclonou oddělí od okolního světa i kolik propustí světla do místnosti. Výběr vhodné a ne jen krásné záclony je prostě tak trošku věda. :-) Jako bonus v článku najdete podobné informace o výběru závěsů, protože do každé místnosti se hodí trochu jiný typ.

 

A když už jsme u těch závěsů, pojďme se podívat na to, jak je udžet na svém místě. Protože čím delší závěs je a z čím robustnějšího materiálu je vyrobený, tím je to náročnější. Dokonalou dekorací, která přitom má i svoji praktickou funkci, jsou ozdobné šňůrky a střapce na záclony. Ty doma vyrobené snadno vyladíte přesně do barev, které potřebujete, a vyjdou na ár korun. 

 

Poslední tip se týká dekorace oken. Do těch se brzy budou hodit velikonoční dekorace, kterým se určitě ještě budeme věnovat v samostatném článku, teď se pojďte odívat, jak jednoduše vyrobíte závěsný květináč z obyčejného provázku. Na okně nejlépe vypadá jedna dominantní dekorace - pokud by jich bylo příliš mnoho, i když třeba drobnějších, zbytečně by ubíraly světlo proudící do místnosti.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.