ARANŽMÁ PRO MĚSÍC ČERVEN: ZÁVĚSNÝ KVĚTINÁČ

VYCHYTÁVKY DO KUCHYNĚ
9.6.2021
5x CUKETY NA VÁŠ STŮL
14.6.2021

Vypěstovaných rostlinek si náležitě vážíme. Doma pro ně hledáme nejvhodnější místo, aby se jim dobře dařilo a dělaly nám dlouho radost.

Závěsné květináče se těší velké oblibě. Mají tvar proutěných košíků, zdobí je macramé a pořídit si můžete dokonce i designový kousek visící hlavou dolů. Zatímco na parapetu se některé květiny mezi ostatními ztratí, zavěsíte-li je do prostoru, jejich krásu, něhu nebo dramatičnost nepřehlédnete. Na terasách a na balkonech navíc šetří místo, protože toho není nikdy dost, a v zahrádkách hezky domácky zdobí vstupní prostory do domu nebo zkrášlí pergolu. Možností, jak se potěšit květinami i na méně obvyklých místech je skutečně dost. 

Chcete-li takto pěstovat více rostlin, pak se pečlivě věnujte výběru květináčů, které stylově padnou do vašeho prostoru. Pokud si však chcete zavěsit květináč jen z okamžitého inspirace, není nic snadnějšího, než vzít do ruky pár metrů provázku a umotat si jednoduchou síť, která zdvihne vaši rostlinu do výše, kam potřebujete. Například tyto vonné karafiáty jsem si tak pár týdnů užila ve své domácí džungli, než putovaly do zahrádky. Jejich vůni jsem si v proudícím vzduchu otevřeného okna nemohla nechat ujít.

JAK VYTVOŘIT ZÁKLAD PRO ZÁVĚSNOU SÍŤ

Pro finále fotografování jsem zvolila skleněný obal na květináč, a to proto, abyste i ve foto postupu viděli, jak je všechno jednoduché. Ve skutečnosti je však lepší ponechat rostlinu v květináči s odtokovým otvorem a teprve na dekorační obal vytvořit síťku. Ve skle můžete květinu krátkodobě ponechat, ale dejte si záležet na správném zalévání, protože lze zeminu snadno přemokřit. 

Síťku tvoří 6 pramenů silnějšího provázku nebo pletené šňůry, které jsou zajištěny několika dvojitými uzly (pro názornost jsem zvolila různé barvy). Pracovala jsem s květináčem o průměru 12 cm a výškou 10 cm. Pro upletení síťky si připravte:

  • 6 kousků smetanové šňůry dlouhé 140 cm (finální foto)
  • tavnou pistoli
  • ostré nůžky
  • háček pro zavěšení

K předchozímu obr. - Prameny srovnejte vedle sebe a uprostřed hodně pevně svažte. Konce převázání zastřihněte, aby se vám nepletly, později je zajistíte pomocí lepidla v tavné pistoli. Pak si vytvořte 3 dvojice a pravidelně je rozhoďte do stran. Ve vzdálenosti 2 cm od dna květináče vytvořte na každé dvojici dvojitý uzel. Jeho propletení vidíte na detailu vlevo, kde uzel není dotažený. Využila jsem barevné šňůry, aby bylo vázání dobře vidět. 

JEŠTĚ JEDNA ŘADA VÁZÁNÍ 

Pak vytvořte v odstupu asi 5 cm, nebo podle výšky květináče, druhou řadu uzlů a to tak, že rozdělíte dvojice pramenů a svážete je se sousedními. Vznikne květ se 6 lístky. Uzly srovnejte, zatáhněte a urovnejte. Můžete pokračovat cikcak ještě jedním vázáním, ale nechala jsem šňůry volné, protože jsem pracovala s nízkým květináčem.

DOKONČENÍ NA VRCHOLU

Obr. 1 - Nyní květináč navlékněte do hotové síťky, a urovnejte vázací šňůry tak, aby byly stejnoměrně dlouhé. To bude bod, kde je pevně svážete k sobě provázkem. Je lepší, když vám prameny někdo podrží a můžete si zkontrolovat, že květináč nevisí nakřivo. 

Obr. 2 - Převázání pramenů obtočte kouskem šňůry, a to tak, že ustřihnete delší kus šňůry, v polovině ji provlékněte pod spojem, takže zde nezbude další konec, a oběma částmi šňůry omotejte kousek směrem vzhůru. Zbývající konce této vázací šňůry přidejte ke koncovému střapci. V odstupu asi 4 cm střapec pevně převažte. Vytvoříte tak velké oko pro zavěšení. Prameny střapce sestřihněte do roviny. Osaďte květináč a rostlinu zavěste.

Síťky na květináče si můžete koupit, ale stojí zato květináč si zpracovat. Pokud vládnete uměním techniky macramé, pak můžete plochu pojednat několika druhy dekorativních uzlů, které obal zpevní a vytvoří elegantní krajkoví. Ale i ten nejjednodušší způsob, který zvládnete za půl hodiny, splní vaše přání - zavěsit si květiny do výše svého pohledu a radovat se z jejich krásy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.